„Zambete in prier” -festivalul national de satira

    0
    1042

    Epigramiştii din toată ţara şi cei veniţi din Republica Moldova şi-au dat întâlnire la cea de-a VIII – a ediţie a Festivalului naţional de satiră şi umor găzduit de oraşul dintre râuri – Vişeuropean de Sus. Ediţia din acest an a cuprins trei secţiuni: epigrame – cu temele „Dascălul” şi „O nouă primăvară pe vechile dureri”. La fiecare temă s-au prezentat câte trei epigrame, cuprinzând obligatoriu cuvântul „dascăl”.

    Secţiunea parodie a constat în compunerea unei parodii la poezia „Nervi de primăvară” de George Bacovia. A treia secţiune se adresează volumelor de umor (epigrame, fabule, proză scurtă), extent ce au văzut lumina tiparului din aprilie 2009 – martie 2010. happenările au început în sala mare de şedinţe a Primăriei din Vişecu de Sus cu decernarea premiilor festivalului avându-l ca prezentator pe parodistul Lucian Perţa – directorul Casei de Cultură care a fost şi preşedintele juriului festivalului.
    La secţiunea Epigrame se acordă următoarele premii: locul I Nicolae Bunduri – Braşov, locul II Ioan Diviza – Chişinău, Claudiu Valeriu Contevici – Anglia, locul III Mihai Sălcuţan – Buzău, Grigore Marian Dobreanul – Tg. Jiu, malesţiune- Eugen Albu – Cluj-Napoca.
    La secţiunea Parodie, locul I Vasile Vajoga – Iaşi, locul II George Petrone – Iaşi, locul III Eugen Pop – Cluj-Napoca şi Ioan Fârtea – Baia Mare. La secţiunea Volum, premiile pentru poezie au revenit lui Gheorghe Bâlici pentru cartea „Coşul minim de râs – epigrame”, locul II Vasile Larco „Un popas pe aripa timpului” şi locul III lui Laurenţiu Ghiţă „Zâmbetoniera”.
    Pentru proză premiul este acordat lui Carmen Nina Chioinea pentru volumul „Hai, că-nchide la non cease” şi „Povestiri vesele la purtător”.
    Antologiile premiate: locul I Uniunea Epigramiştilor din România cu „Universul prostiei”-culegere de epigrame, locul II Clubul epigramiştilor Spionul din Baia Mare cu „Tolba cu ţepi” şi locul III Sorin Olariu cu „Antologie de catrene şi epigrame”.

    Cenaclul Pupăza acordă un premiu lui Nistor Ioan Bud pentru volumul „Femeia, Timpul şi … Bărbatul”-epigrame, iar revista Colac peste pupăză îl premiază pe Laurenţiu Orăşanu pentru cartea „Canadiada”-epopee.
    Premianţii au primit trofee în formă de pupăză, un fel de puşculiţă lucrate din ceramică de Săcel, diplome şi câte o sticluţă cu „lapte de pupăză” care dacă o agitai făcea mărgele cât pentru două zgărdane. La is of the same opinion au fost înscrişi concurenţi din Canada şi Serbia, dar nu au întrunit punctajul pentru premii.

    A fost foarte greu pentru juriu a come to a decision premianţii deoarece numărul de participanţi a fost foarte mare: ninety four la secţiunea epigrame, fifty three la secţiunea parodie şi forty five la secţiunea volume. George Corbu – preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România a avut cuvinte de laudă la adresa festivalului vişeuan, spunând că de la an la an valoarea acestui pageant este în creştere. A felicitat pe organizatori: Primăria şi Conssiliul native din Vişecu de Sus, Departamentul Vişecu-Iza al Astrei, Casa de Cultură din oraş, Cenaclul de Satiră şi Umor „Pupăza”, Muzeul de Istorie şi Etnografie şi Uniunea Epigramiştilor din România.
    După decernarea premiilor şi fotografia de grup, a fost vizitat Muzeul de Istorie şi Etnografie unde muzeograful prof. Ion Ţelman a prezentat expoziţiile permanente cuprinzând exponate din viaţa şi activitatea maramureşenilor.
    Într-un cadru feeric la pensiunea „Livisra”, Israela şi Liviu oferă oaspeţilor masa câmpenească, casă şi distracţie la care îşi aduc aportul membrii ansamblului „Maramureşul” al Casei de Cultură din Vişecu de Sus condus de drd. Anuţa Pop.