Interviu cu seful Ocolului Silvic Ing. Vasile VLAD

    0
    1109

    Intrebare:
    Care este legislatia in baza careia functioneaza un Ocol Silvic si care este resursa umana de care dispune Ocolul Silvic Viseu de Sus?

    Ing. Vasile VLAD:
    Ordinul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 696/2008 pentru aprobarea Procedurii privind constituirea si autorizarea ocoalelor silvice si atributiile acestora, modelul documentelor de constituire, organizare si functionare, precum si continutul Registrului national al administratorilor de paduri si al ocoalelor silvice, a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 827 din 9.12.2008. Referatul de aprobare nr. 97.351 din 12 noiembrie 2008 al Directiei politici, strategii si reglementari forestiere, in baza prevederilor art. 13 alin. (3) si al art. 15 alin. (1) si (4) din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic. Ocolul Silvic –OS, Viseu are 42 angajati.

    Intrebare:
    Bugetul alocat pentru anul in curs?

    Ing. VV:
    Nu exista buget alocat, OS Viseu se autofinanteaza din productie proprie – vinde masa lemnoasa, fructe de padure, ciuperci, sau din prestari servicii de paza si administrare paduri private – la cerere.

    Intrebare:
    Ce suprafete de padure a „mostenit” ocolul de la „regimul ceausist”?

    Ing. VV:
    La nivelul anului 1989 OS Viseu avea o suprafata de 36 mii ha.

    Intrebare:
    Care a fost statutul juridic al acestor suprafete?
    Ing. VV:
    La nivelul anului 1948 Statul -fosta Casa Autonoma a Padurii Statului- CAPS, a avut o suprafata de 19 mii ha la care s-a mai adaugat prin nationalizare o suprafata de 17 mii de ha din care 7.4 mii ha –Composesoratul Nobil Viseu, 3.1 mii ha Primarii, 200 ha Biserici, 6.3 mii ha persoane fizice;

    Intrebare:
    S-a transmis succesiunea juridica a acestor suprafete… si anume cui?
    Ing. VV:
    Inafara de aproximativ 1500 ha care sunt validate si puse la dispozitie de catre OS Viseu catre Primaria Viseu de Sus in vederea punerii lor in posesie (dar nu sunt puse in posesie) restul suprafetelor foste private la nivel de 1948 sunt puse in posesie;

    Intrebare:
    Legile funciare sunt aplicate cu dificultate, care sunt cauzele?

    Ing. VV:
    Da. Cauzele sunt multiple –in general neseriozitate la diferite niveluri de aplicare;

    Intrebare:
    De ce nici ocolul silvic si nici celelalte autoritati ale statului nu reusesc sa impedice taierile ilegale si traficul de masa lemnoasa?

    Ing. VV:
    Pe suprafata padurilor Statului si pe suprafetele private administrate de OS Viseu acest fenomen a fost eradicat. Pentru a se vedea acest lucru am solicitat controale din exterior, rezultat al caror controale o sa vi-l comunicam la final, dar va pot spune cu certitudine ca volumul pagubelor pe 6 luni nu o sa depaseasca 50 mc –a se compara cu 2009 cind s-a depasit 4000 mc doar pe suprafetele statului!

    Intrebare:
    Care este situatia reimpaduririlor, fondurile alocate, suprafete impadurite?

    Ing. VV:
    Anul acesta se vor impadurii 70 ha din care 50 sunt realizate la aceasta data -20 ha sunt in curs de impadurire in zonele in care mai exista zapada, cu fonduri proprii caci, noi nu primim fonduri extra pentru impaduriri –fonduri din productie.

    Intrebare:
    Care sunt asadar, obiectivele planului de activitate pentru anul in curs?

    Ing. VV:

    Va raspund telegrafic, caci ma grabesc –trebuie sa ajung la Wasser pana la amiaza, deci:
    1. Masa lemnoasa vinduta la licitatie -60 mii mc.
    2. Impaduriri pe 70 ha din care 50 sunt executate la aceasta data.
    3. Colectare de fructe de padure 15 tone.
    4. Administrare de paduri private si prestari servicii pe 5000 ha.
    5. Repopularea Vaii Vaserului cu Pastrav idee in care vor fi construite 3 toplite si 15 cascade -20 cascade au fost construite in 2009;
    6. Recoltarea a 2 Cocosi de Munte -care de altfel au si fost recoltati cu 2 vinatori straini;
    7. Recoltarea a 2 Cerbi de Trofeu si unul de selectie;
    8. Recoltarea a cel putin un Urs -deoarece pe Valea Vaserului nu s-a mai recoltat urs de mai bine de 10 ani, iar populatia de urs este foarte buna – efectiv de aproximativ 30 bucati;
    9. Construirea a doua case de oaspeti -traditional maramuresesne cu aproximativ 20 locuri de cazare, in locul casutelor de la Faina care au fost maturate de Viitura din 2008;
    10. Contribuirea alaturi de celelalte institutii ale statului in Stoparea TAIERILOR ILEGALE DE ARBORI DIN ZONELE PRIVATE, suprafete care in momentul de fata sufera crunt din cauza acestui fenomen.
    Pe suprafata Statului acest fenomen a fost eradicat 99.99%.

    Ultima intrebare, dle inginer:
    Ce reprosati celorlalte autoritati ale statului, dar dvs insiva?

    Ing. VV:
    Nimic lor, mie multe, multe pe care o sa vi le spun pe Valea Vaserului daca o sa acceptati o invitatie.

    DISTRIBUIȚI
    Articolul precedentMURIBUNDA TARA MEA? -o radiografie a societatii romanesti
    Articolul următorPROFIL -Ioan SASU
    Acum sunt un jurnalist pe barba mea, freelancer cum zice englezul, inainte cu activitate internationala intre 1991-2001 la Radio Europa Libera (RFE/RL), BBC World Service, DW, unde am desfasurat concomitent activitatea de corespondent pentru Romania, RFE/RL-BBC 1992-1997, RFE/RL-BBC-DW 1994-1997. Am fondat, finantat si editat primele 2 publicatii din istoria orasului Viseu de Sus, ”COMUNICATOR,” respectiv, ”CRONICA VISEUANA”. In curand voi porni un post de radio international pe net: www.radiocertitudinea.ro ”Emite muzica si iubire”. Sunt membru al Uniunii Ziaristilor profesionisti din Romania -UZPR, și în evidența Federatiei Internationale a Jurnalistilor -FIJ.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here