S-a stins ”omul cu pufoaică”…

  0
  1049

  Preocupată de patologia de care suferă, presa românească a trecut sub tăcere moartea -la 81 de ani, a unuia din ”greii” politicii europene, ex premierul Ungariei Gyula HORN.
  De numele lui se leagă dizolvarea ”Pactului de la Varșovia” –bloc militar al sateliților Moscovei controlat de KGB, precum și a Consiliului pentru Ajutor economic Reciproc –CAER, survenită la Budapesta în 28 iunie 1991, chiar dacă Ungaria de atunci era ”manageriată” de unul din cei mai mari dușmani ai României –Jozsef ANTALL!
  Notorietatea mondială a lui Gyula Horn este consecința negocierilor secrete cu Mihail Gorbaciov pentru deschiderea unei fâșii la frontiera comună cu Austria, prin care participanții la ”Picnicul Paneuropean”, adică cei peste 300 de mii de turiști est germani aflați în Ungaria să poată emigra in Germania Federală.
  Astfel, împreună cu omologul austriac, ministrul de externe Alois Mock (foto), la 27 iunie 1989, cei doi au tăiat –simbolic, o bucată de sârmă ghimpată din frontiera ungaro-austriacă, realizând în fapt căderea ”cortinei de fier”!
  Culisele acestor  mari evenimente din istoria recentă a Europei centrale si de Est îl au pe Gyula HORN drept principal actor !

  horn mock 1989

  L-am cunoscut pe Gyula Horn și pot afirma cu responsabilitate că a fost un partener corect și serios al României și abea când–aflat în campanie electorală, Ion Iliescu a apelat la o retorica anti-maghiară, Gyula Horn a replicat printr-un lobby sufocant de amânare a integrării în structurile euro-atlantice a României!

  Puțini români cunosc faptul că, în decembrie 1989 –fiind ministrul de externe al Ungariei, Gyula Horn a contactat prin intermediul misiunii diplomatice ungare de la București, pe Ion Iliescu pe care l-a asigurat că, în caz de nevoie Ungaria poate livra muniție și armament revoluționarilor români. În cartea sa ”Borne” apărută în 1991 la editura Kosuth, el lasă să înțeleagă faptul că FSN a acceptat muniția oferită de Budapesta!

  Gyula Horn într-o ”mea culpa” mărturisită public,  a recunoscut că a făcut parte din milițiile cu ajutorul cărora Moscova, din ordinul lui Mao, au scăldat în sânge revoluția maghiară din 1956.
  Lumea i-a acceptat mărturisirea, l-a iertat și Gyula HORN a rămas în istoria recentă a Ungariei drept reformator al stângii și artizanul unui parteneriat economic cu Rusia care, funcționează impecabil și azi, la 2 zile de la decesul ”omului cu pufoaică”.

  (Au fost numiți ”oamenii  cu pufoici” sau ”pufoicași” membri miliților, unități paramilitare, care au participat la reprimarea revoltei din toamna anului 1956 de la Budapesta. Zeci de ani lumea a crezut faptul că, Moscova ar fi fost autoarea scăldării în sânge a revoluției ungare. Documente recente, puse în circulație de ”Europa Liberă”, confirmate și de surse franceze de extremă dreapta, arată că ordinul a fost dat de către MAO, Moscova fiind ”antrepriza” care a îndeplinit misiunea!)

  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentGYULA HORN s-a stins din viață.
  Articolul următorFals rondel de toamnă
  Acum sunt un jurnalist pe barba mea, freelancer cum zice englezul, inainte cu activitate internationala intre 1991-2001 la Radio Europa Libera (RFE/RL), BBC World Service, DW, unde am desfasurat concomitent activitatea de corespondent pentru Romania, RFE/RL-BBC 1992-1997, RFE/RL-BBC-DW 1994-1997. Am fondat, finantat si editat primele 2 publicatii din istoria orasului Viseu de Sus, ”COMUNICATOR,” respectiv, ”CRONICA VISEUANA”. In curand voi porni un post de radio international pe net: www.radiocertitudinea.ro ”Emite muzica si iubire”. Sunt membru al Uniunii Ziaristilor profesionisti din Romania -UZPR, și în evidența Federatiei Internationale a Jurnalistilor -FIJ.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here