Coabitarea, un Dolj al politicii…

  0
  720

  La mijlocul anilor 90, într-o seară m-a vizitat un tânăr jurnalist din București, școlit prin america care, mi-a întins un plic in care erau închise câteva rânduri din partea lui Cornel Nistorescu.
  Omul mă ruga să-i ajut pe cei trimiși la Budapesta din partea publicației pe care o conducea pentru a-l intervieva pe Alexandru Drăghici, fostul ministru de interne al României (bolșevice)…

  În România, Iliescu dorea să instituie –de ochii lumii, un soi de ”proces al comunismului” ca să aburească occidentul, ce critica faptul ca lipsea orice intenție de lustrație a celor de la București. Așa a ajuns la Martha și Alexandru Drăghici care locuiau pe str, Beethoven la nr. four, la fiica lor, desenator tehnic la o firma budapestană…
  Și atunci, ca și acum, în oricare altă țară, persoanele care se bucură de o anume imunitate și protecție sunt mai greu accesibile de aceea, i-am rugat pe tinerii de la București să aștepte să mă pot documenta cum să obțin acordul de a face o vizită familiei Drăghici iar, în acest sens l-am și sunat pe Nistorescu să-i cer câteva zile răgaz ceea ce, omul a înțeles, a și acceptat.
  Am fost singurul agreat să port un dialog cu Martha Drăghici dar, fotograful care îl însoțea pe jurnalistul Dan Turturică a primit good enough-ul de a face câteva clișee cu ușa apartamentului unde locuia fostul mare adversar al lui Nicolae Ceaușescu.
  Cu Martha Drăghici m-am întâlnit și am purtat conversații înregistrate pe banda reportofonului în patru ocazii, toate pentru emisiunea ”Actualitatea Românească” de la Radio Europa Liberă, la câțiva zeci de metri de casa unde locuia iar, una din aceste întâlniri, cea de-a 2-a, a fost precedată de o scurtă plimbare la care a fost adus Alexandru Drăghici, care m-a privit cu niște ochi cu o lumină palidă dar, vie ca una răsfrântă pe o lamă de cuțit!
  generation deja o legumă!

  Iliescu făcea o ciorbă din lustrație, ignorând ”rețeta” Gauch!

  Martha mi-a povestit că rușii au impus liderilor de la București un mod de by means ofță an identical nomenklaturii moscovite, obligată să înfieze cel puțin un copil –se pare că Zoia nu technology copilul pure al cuplului și, de asemenea să locuiască mai multe familii sub un singur acoperiș.
  Bucătăria și closetul fiind ”la comun”…
  Unguroaică fiind, Martha s-a certat destul de repede cu Elena care, spune Martha, era neîndemânatecă, murdărea vasele și le lăsa nespălate, iar closetul refuza să îl spele. De aici antipatia cumplită între Nicolae Ceaușescu și Alexandru Drăghici, pe care a și încercat să îl asasineze, Drăghici fiind salvat de faptul că, iarna purta căciulă pe cap care, a amortizat lovitura pietrei cu care atacatorul a izbit!

  Nu mi-aș fi amintit de acest episod din cariera mea de corespondent de presă dacă, dacă nu m-ar fi exasperat deja speculațiile legate de coabitarea Băsescu-Ponta, sau invers!

  Între Traian Băsescu și Victor Ponta coabitarea e izbitoare cu cea între Ceaușescu și Drăghici de aceea, mă aștept la același deznodământ adică, ”trimiterea” lui Ponta undeva în …Dolj-ul politicii românești!

  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentUna din fețele minciunii…
  Articolul următorFără comentarii, deocamdată…
  Acum sunt un jurnalist pe barba mea, freelancer cum zice englezul, inainte cu activitate internationala intre 1991-2001 la Radio Europa Libera (RFE/RL), BBC World Service, DW, unde am desfasurat concomitent activitatea de corespondent pentru Romania, RFE/RL-BBC 1992-1997, RFE/RL-BBC-DW 1994-1997. Am fondat, finantat si editat primele 2 publicatii din istoria orasului Viseu de Sus, ”COMUNICATOR,” respectiv, ”CRONICA VISEUANA”. In curand voi porni un post de radio international pe net: www.radiocertitudinea.ro ”Emite muzica si iubire”. Sunt membru al Uniunii Ziaristilor profesionisti din Romania -UZPR, și în evidența Federatiei Internationale a Jurnalistilor -FIJ.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here