MARELE PLAN

    0
    1115
    Parlamentul României -foto Google
    Fiecare din cei care locuim în acest oraş, evident numai pentru un foarte scurt răstimp, iar în acest răstimp avem îndeletniciri ce ne consumă aproape întreaga energie, suntem –existenţial, perisabili ca urmare faptului că materia însăşi este perisabilă, dar pentru a mai „trage de timp” apelăm la medicină.
    De acea, ar fi de-a dreptul hilar să ne întrebăm dacă este sau nu este nevoie de un spital (şi) în oraşul Vişeu de Sus căci, în mod obişnuit aceste întrebări sunt pentru primăriile şi consiliile locale din ţara aceasta.
    Nu ştiu cum este în alte locuri –intuiesc totuşi, dar la noi atât primăria cât şi consiliul local se află în morga imaginară a celor concitadini ce au conştiinţă civică căci, aceste instituţii de administrare locală au decedat demult!
    Cât au fost în viaţă, nu au ţinut pasul cu nevoile localnicilor, iar în acest sens lectura proceselor verbale ale şedinţelor CL din ultimii 24 de ani este halucinantă căci, textele reflectă exclusiv interese oligarhice şi nici într-un caz comunitare.
    Din lista primarilor –cioplită în marmura de la intrarea în curtea castelului lui Pop Şimonoaie, de departe numele lui Maftei din Podirei atrage atenţia tocmai pentru faptul că, acel ţăran şi-a iubit până la sacrificiu oraşul, inteligenţa-i nativă şi omenia plasându-l în conştiinţa colectivă a vişeuanilor la loc de cinste în contrast cu cei pe care Justiţia ar fi trebuit demult să le cerceteze faptele!
    Cu atât mai mult scopul acestui articol de ziar este acela a instiga populaţia pentru salvarea de la dispariţie a spitalului orăşenesc Vişeu de Sus, unitate emblematică –încă de pe vremea doctorului Keresztesi Koszta Árpád, primul director, târgmureşeanul fiind cel care s-a ocupat de administrare după mutarea în actuala locaţie a spitalului, petrecută prin anii `50, regimul bolşevic oficializându-l juridic drept unitate sanitară raională.
    Practic şi azi spitalul asigură servicii de sănătate publică locuitorilor fostului raion Vişeu cu toate că administrarea obiectivului este exclusiv sarcina (legală) a Consiliului Local!

     

    Parlamentul României -foto Google
    Parlamentul României -foto Google

    Normele de lege ce reglementează cine sunt stăpânii respectiv, cine plăteşte şi din ce buget, tot ceea ce ţine de funcţionarea şi actul medical al spitalului orăşenesc Vişeu de Sus se află în textul adoptat la 14 aprilie 2006 de către parlament.
    Pentru a nu plictisi cititorul voi scrie, referitor la cele două întrebări de mai sus faptul că, salariile celor din sănătate –începând cu fochiştii din centralele termice, până la asistentele, brancardierii, medicii şi paznici, sunt cuprinse în exerciţiul bugetar al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate iar, din cele aproximativ 70% cât este în sarcina CJAS, se mai plătesc costurile medicamentelor si consumabilelor specifice medicinei alopate.
    Celelalte 30 de procente din întreg –adică, întreţinerea imobilelor, reparaţiile curente, facturile la electricitate, energie termică şi investiţii sunt sarcina Consiliului Local şi a Primăriei.
    De modul în care se cheltuiesc aceşti bani răspunde managerul spitalului.
    Dacă unul din cei doi finanţatori ai spitalului nu şi-ar îndeplini obligaţiile spitalul ar falimenta.
    Dacă managementul ar fi defectuos, adică dacă ar deturna aceste sume – o altă potenţială cauză ce poate falimenta spitalul, primarul, respectiv oricare din actualii consilieri locali au obligaţia, conform jurământului de investitură, de a sesiza autoritatea parchetului local. Din cercetările pe care le-am efectuat nici la Poliţia oraşului Vişeu de Sus, nici la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vişeu de Sus, sau Parchetul Judeţean nu au fost înregistrare denunţuri sau plângeri penale cu privire la fraude din bugetul spitalului Vişeu de Sus.
    De asemenea, Casa Judeţeană pentru Asigurări de Sănătate şi-a onorat obligaţiile contractuale.

    Spitalul orăşenesc Vişeu de Sus -curtea interioară şi pavilioanele, in plan îndepărtat corpul nou -foto Mircea Şerban
    Spitalul orăşenesc Vişeu de Sus -curtea interioară şi pavilioanele, in plan îndepărtat corpul nou -foto Mircea Şerban

    Cu toate acestea, Spitalul Orăşenesc Vişeu de Sus este pe cale de a fi închis ca urmare acumulărilor de arierate.
    Motivul acumulărilor de arierate este banal şi are două componente după cum urmează:
    1. Creşterea unor salarii ale medicilor ca efect al ordonanţei de guvern, dar fără suplimentarea (logică!) bugetelor caselor judeţene spre a acoperi aceste creşteri deci, obligaţia contenciosului în ce priveşte abuzul în serviciu fiind sarcina obiectivă a prefecţilor de care aceştia nu s-au prevalat şi,
    2. Austeritatea bugetului adoptat de CL respectiv, indolenţa primăriei în ce priveşte actul de sănătate şi întreţinerea, ţinerea în viaţă a spitalului.

    Există serioase suspiciuni cu privire la interese oligarhice imobiliare de care, ca urmare faptului că atât primarul cât şi viceprimarul nu fac nimic legal pentru salvarea spitalului de aceea, amândoi se află sub lupa publicaţiei „Cronica Vişeuană” cu atât mai mult cu cât Adrian Nicolae FILIP este iniţiatorul unei hotărâri –HCL prin care s-a sistat suma de 600 lei/ediţie publicaţiei noastre iar, potrivit actualului manager interimar, Dr. Jebryl i s-ar fi adus la cunoştinţă de către viceprimarul Adrian Filip că, …”în 2014 nu vă mai dăm nici un ban”!
    Afirmaţii de genul, …”nu vă dăm bani căci în spital se fură” – slogan care circulă pe coridoarele ce duc înpre biroul primarului, nu sunt probate de denunţuri penale înregistrate la parchetul local sau cel judeţean, dar nici de sesizări în contencios la Instituţia Prefectului de aceea, este evident faptul că moartea spitalului este dorită chiar de către cei pe care vişeuanii i-au ales a le reprezenta interesele comunitare!

    A existat însă un plan de salvare, inspirat din tehnicile prin care a fost spoliată averea acestui popor, anume acela de a vinde o parte din imobil unor persoane interesate şi din sumele obţinute să fie echilibrată plata arieratelor.
    Mare plan!
    Evident trebuie subînţelese atât ghilimele cât şi disperarea celui care l-a sugerat ca potenţial colac de salvare!
    Pe 14 iulie expiră mandatul interimar al actualului manager -Dr. Jebryl, dar nimeni nu şi-a manifestat interesul de a se prezenta la concurs de aceea, primarul Vasile Coman are în calcul semnarea unui contract cu o societate de management pentru care Consiliul Local este deja îndoctrinat spre a emite HCL-ul care să legalizeze afacerea!
    Valoarea unui asemenea contract se cifrează, în contextul cutumelor din piaţa societăţii capitaliste ale României de minim 135.000 de lei, adică 30 de mii de Euro!

    Adrian Nicolae FILIP vice primar şi Vasile COMAN primar - Foto: Mircea Şerban
    Adrian Nicolae FILIP vice primar şi Vasile COMAN primar – Foto: Mircea Şerban

    Mă întreb, la finalul acestui text, ce îl împiedică pe primarul Vasile Coman să delege pe managerul firmelor la care „Vărzaru” era acţionar principal până la câştigarea alegerilor (cedate „la mustaţă” pentru a scăpa de sub incidenţa legii, dar la care va reveni cert, la încheierea mandatului de primar!), dacă tot a adus-o în primărie pe Ramona Fărâmă jurista de la RG Holz, de ce nu îl trimite ca manager al spitalului pe Vasile Coman „Generalul”?
    Să fie oare „Vărzaru” autorul marelui plan prin care imobilul cu cea mai scumpă valoare din oraş să fie scos la licitaţie, iar spitalul să fie închis?
    Dacă nu, el are obligaţia morală şi juridică de a salva spitalul şi a se delimita de „marele plan”!

    În loc de post scriptum:

    Cu câtva timp în urmă am fost internat în secţia de chirurgie laparoscopică, unde am fost supus unei intervenţii chirurgicale. Investiţia a tot ce înseamnă echipamentul medical pentru o secţie de acest gen este consecinţa muncii, efortului profesional (şi nu numai!) a fostului manager al spitalului Cristian VLAD, a cărui demisie din martie anul trecut precizează singura cauză ce a determinat actul unilateral: …”în ciuda repetatelor semnale către primărie în ce priveşte lipsa asumării obligaţiilor contractuale, tăcerea autorităţii locale mă determină a-mi da demisia din funcţia de manager al spitalului!”

    Iată, lista echipei din secţia de chirurgie laparoscopică, o secţie ce poate fi baza turismului medical ce ar scoate de sub spectrul morţii clinice spitalul orăşenesc Vişeu de Sus:

    Dr. Artur PÂSLARU -chirurg, Dr. Ruslan NEGRESCU -anestezist, Dna. Aurica HORVAT -asistent şef; Gabriela BALEA, Adriana Dana BOTA, Ioana BERCHEŞ, Gabriela DOLCA, Simona DUNCA, Maria NOTINGHER, Georgeta POP, Simona POP, Camelia ŞIMON, Gigela ŞIMON, Alina ŞTETCO -asistente, Ion ŞIMON asistent

     

    DISTRIBUIȚI
    Articolul precedent„Războiul fantomă”…
    Articolul următorLOVITURA DE GRAŢIE -a politicului împotriva statului român…
    Acum sunt un jurnalist pe barba mea, freelancer cum zice englezul, inainte cu activitate internationala intre 1991-2001 la Radio Europa Libera (RFE/RL), BBC World Service, DW, unde am desfasurat concomitent activitatea de corespondent pentru Romania, RFE/RL-BBC 1992-1997, RFE/RL-BBC-DW 1994-1997. Am fondat, finantat si editat primele 2 publicatii din istoria orasului Viseu de Sus, ”COMUNICATOR,” respectiv, ”CRONICA VISEUANA”. In curand voi porni un post de radio international pe net: www.radiocertitudinea.ro ”Emite muzica si iubire”. Sunt membru al Uniunii Ziaristilor profesionisti din Romania -UZPR, și în evidența Federatiei Internationale a Jurnalistilor -FIJ.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here