Diferenţa specifică şi genul proxim

  0
  1002
  Abea decând nu am mai fost la Săpânţa, fapt ce m-a îndemnat a mă gândi la cimitirul ei, îmi dau seama că ar trebui să învăţăm a evalua cu un alt înţeles  -probabil, nefiresc, atipic, dar mai generos în înţelepciune, atât moartea cât şi libertatea de aceea, înţelesul pe care îl capătă o spusă celebră a lui Malraux,  –după părerea mea,  este acela că, abea în puşcărie fiind poţi înţelege valoarea libertăţii iar, moartea este cel mai fericit fapt de care te poţi lovi în viaţă!
  ( “Cele trei romane scrise de Malraux: Cuceritorii, Condiţia umană şi Speranţa, deşi deosebite ca factură se înscriu în categoria literaturii angajate, pledând în favoarea cauzei în care crede autorul şi anume edificarea unei societăţi în cadrul căreia oamenii să poată trăi liberi şi demni.” )

   https://archive.org/stream/Andre_Malraux-Conditia_Umana_04__#page/n3/mode/2up

  De mai bine de 5 ani sunt furat de evenimentele din oraşul meu de adopţie, de lipsa mea de bani –de care, o doamnă ce recent m-a vizitat a opinat, că este numai vina mea recte, răspunderea mea, efectul opţiunii mele, dar o ştire cu adevărat ascunsă opiniei publice româneşti m-a determinat să îmi aduc aminte de …patria mea adoptivă de acum un sfert de veac: Ungaria!
  Iată, ştirea preluată –tradusă pentru cititorii mei, după agenţia ungară MTI, ştire datată: 2012 decembrie 22, sâmbătă…

   http://http://mno.hu/gazdasag/negymillio-haztartast-erint-kedvezoen-a-dontes-1126674

  Decizie cu efect favorabil pentru 4 milioane de familii.
  “În buletinul de sâmbătă al Monitorului Oficial al Ungariei a apărut decizia în baza căreia începând din ianuarie preţul pentru populaţie al gazelor, al energiei termice şi electricităţii va scădea cu 10 procente. Decizia legată de scăderea preţului la cheltuielile de regie a populaţiei, ce va avea un efect favorabil pentru aproape 4 milioane de gospodării familiale, a fost luată în şedinţa de guvern din 12 decembrie.”

   http://mno.hu/gazdasag/orban-a-kormany-visszavasarolta-a-gaztarozokat-1135413

  În arta poetică a jurnalismului există câteva repere de la care e bine să nu te abaţi iar, printre acestea –căci, ştirea este cea mai perisabilă marfă, este aceea întâietăţii de aceea, dacă cineva mi-ar arunca în obraz că sunt „retardat” adică, în întârziere cu ştirea i-aş replica astfel: într-o nepermisă, incalificabilă, întârziere!
  Ceea face însă, ca acest text să fie o premieră pentru publicul (meu) cititor este faptul că, în spaţiul public românesc informaţia apare abea acum!
  Cu alte cuvinte, presa românească a tăcut, dar nu tace când este vorba de a pune titluri cu valoare de anatemă când e vorba de…unguri!
  Deşi, de mai bine de 13 ani am pierdut accesul la informaţii coerente, confidenţiale, colaterale, corecte despre Ungaria iar, după cum am scris mai sus, de 5 ani am şi „uitat” de guvernul de la Budapesta iată, că o „informaţie emergentă” spaţiului ucrainean m-a determinat la o revistă a presei …ungare şi, mai ales, a reflecta asupra „fenomenului Orbán Viktor”…

  Viktor ORBAN dedicatie

  Îl cunosc pe actualul (de 21 de ani în „actualitate”), premier al Ungariei cu care am întreţinut raporturi personale apropiate imediat după decesul fostului premier Antall şi, sunt primul jurnalist (român) care l-am „botezat” drept mussolinian deşi, mentorului meu pot să-i mulţumesc căci, domnul Pál Bodor a scris –fără însă a-l nominaliza pe Benito Mussolini, despre comportamentul dictatorial al lui Viktor, eu nefăcând altceva, în textul despre anul politic 2000 al Ungariei, publicat de „Curierul Naţional” din ianuarie 2001, decât să „brand-uiesc” diagnosticul lui Bodor, dar cu toate acestea acum, după 13 ani, cred că Viktor Orbán este mult mai aproape de un brand cu adevărat reprezentativ pentru noua sa identitate politică. Acela de …maoist!
  Scria, un jurnalist american, contemporan perioadei mele budapestane, dar complet în afara evenimentelor la care a asistat că, …”după 20 de ani pleacă din Ungaria, viitoarea Coree de nord a Europei”.
  Text cu care nu numai că nu sunt de acord, dar în aşa măsura m-a intrigat încât analizându-l am înţeles cauza pentru care a fost scris de un… american şi, sunt convins că, altminteri nu mi-ar fi picat fisa în ce priveşte evidenta “criptare” a unor informaţii reale despre zona noastră, inducerea populaţiei în zone de tip Montauk adică, de prostire, de idiotizare, de ştergere a memoriei!
  Ungaria niciodată nu poate fi comparată cu Coreea de Nord întrucât nici un teritoriu din fostul Imperiu Habsburgic nu a fost şi nu este eminamente ungar, precum cele două Coree, despărţite “doar” politic!
  Apoi, deşi maoismul  a fost importat masiv de regimul de la Phenian, la Budapesta el a influenţat doar cercurile studenţeşti, un politician cunoscut al Ungariei, care a îmbrăţişat –în tinereţe, ideologia din cărţulia roşie a fost ex primarul general al Budapestei, Demszky Gábor!
  În al treilea rând politica lui Orbán Viktor deşi, are un caracter puternic naţionalist, alianţa FIDESZ-JOBBIK, o translează atât de mult la dreapta încât, în ce priveşte raportul guvern-populaţie ei bine, acesta e de factură mai mult decât… socialistă şi, ea seamănă uluitor cu fenomenul chinez ce a generat „miracolul” ţării de pe Yangtze!
  Viktor Orbán este perceput la Bucureşti drept un ins care-şi bate joc de România şi, pe bună dreptate!

   orban putin

  Observaţia mea însă, are o conotaţie corectă atunci când afirm şi scriu, că în fapt primul ministru al Ungariei îşi bate joc de guvernanţii României! Iată de ce: …
  Ungaria a reuşit să impună –prin negociatori abili, fiecărui guvern ce s-a succedat la Bucureşti tot ceea ce ca politică de securitate naţională a Ungariei, a fost gândit de Jozsef Antall în cooperare cu cei mai influenţi 200 de miliardari unguri de pe planetă, pentru toţi maghiarii, filozofie (la Bucureşti calificată drept iredentism), ce se şi regăseşte şi în constituţia ungară!
  (În România -în afară de liderii UDMR, despre aceste detalii doar Adrian Severin şi Viorel Hrebenciuc au fost informaţi, dar ei tac, despre acest proiect naţional ungar. Voi spune doar atât, că Ungaria a fost a doua ţară ce a recunoscut independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova, dar scopul „ocult” a fost acela de a transla la Chişinău misiunea diplomatică de la Bucureşti, ca reprezenţă la nivel de ambasadă pentru ambele state româneşti semn că federalizarea statelor din Europa centrală a primit undă verde de la Washington imediat după …Malta!)
  Alianţele internaţionale ale Ungariei sunt cu mult peste cele româneşti, în ciuda faptului că aparţinem –ambele state, sistemului militar nordatlantic, lobby-ul românesc fiind aproape nul peste graniţele României, căci în cele interne este chiar zero!
  Faptul că în Transilvania spiritul ardelean –în ciuda unor presiuni de dimensiuni cosmice, a rămas nealterat îl pune în gardă pe oricare din liderii politici de la Budapesta!
                                        Ce este atunci în spatele acestui „fenomen orbanian”?
  Într-una din cărţile pe care am avut onoarea de a o căpăta chiar din partea celor mai importanţi premieri ai Ungariei – Orbán Viktor (Horn Gyula) scrie aşa: … „ pe de-oparte, problema noastră este aceea că pe ţărani nu-i poţi momi cu promisiuni iresponsabile căci, pentru ei pământul însemnă totul. Istoria, familia, timpul nu se măsoară cu adevărat decât cu pământ. În toate societăţile tradiţionale asta aşa a şi fost iar, în Ungaria cu pacostea sistemului marilor latifundii cu care ne-a blagoslovit istoria, asta asa şi este. Nu e întâmplător faptul, că socrul meu, trecut de 70 de ani, fără să stea mult pe gânduri a spus, că el are nevoie de pământ, fără să cugete cum îl va cultiva, dacă are capitalul de start necesar, dacă poate accesa credite bancare, asta ca să amintesc doar chestiunile minore. Aşadar, am obiectat asupra faptului că pe mulţi oameni i-ar zăpăci cu reluarea, repornirea (agriculturii, NT), dar fără asigurarea condiţiilor economice necesare (utilaje, seminţe, îngrăşăminte chimice, credite s.a.m.d), iar asta va duce la falimentul multora şi o imensă ostilitate va fi resimţită şi va pune stăpânire pe societatea noastră la nici 3 ani după această mizerie a reîmproprietăririi pământurilor. Atunci se poate găsi un sistem funciar funcţional, eficient, raţional pentru Ungaria.” –textul fiind proprietate intelectuală a preşedintelui FIDESZ de acum 20 de ani!
  Am convingerea că peste tot în lume oamenii ar dori să trăiasca bine cât mai curand, la costuri cât mai mici, la viteze de aplicare a reformelor cât mai rapide, dar puţine sunt acele guverne care îşi pregătesc societatea, comunicând eficient şi profund cu ea. De asemenea, am certitudinea că răbdarea este defectivă de etnie, sau geografie, dar la fel de bine ştiu faptul că, luată prin surprindere şi atomizată nici o comunitate umană nu poate dezvolta altceva decât tensiune socială şi corupţie!
  Viktor Orbán a jucat această carte magistral după ce falimentele cabinetelor socialiste ale lui Meggyesy respectiv, Gyurcsány au iscat lupte de stradă între populaţie şi jandarmi, tocmai pentru a reda ungurilor nu numai mândria naţională (în nici o campanie electorală din Ungaria nu s-au văzut slogane gen „sunt mândru că sunt maghiar”!), dar mai ales a solidariza cetăţenii tocmai prin tehnici naţionaliste şi capital conveţional (bani), dar nu pe criterii politice ci, realmente, economice şi fiscale! Viktor Orbán este criticat de SUA pentru că i-a scos din Ungaria pe cei de la Banca Mondială si FMI!
  Sunt foarte mulţi români –şi nu numai, care ar vrea să afle conţinutul celebrelor acorduri de la Yalta, respectiv Malta, dar numai o mica parte, zero virgulă la sută are acces la informaţiile clasificate de aceea, educaţia restului ar putea fi accesoriul către o aproximare a celor ce se ascund in tratatele amintite însă, faptul că în vreme ce Ungaria iată, cheltuie sume importante pentru învăţământul naţional atât pentru sistemul din interiorul dar, şi exteriorul frontierelor de stat, România admite că se poate trece la învăţământul universitar în lipsa diplomei de bacalaureat!
  Aceasta este diferenţa specifică şi genul proxim între Viktor Orbán şi Victor Ponta…

  Va urma

  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentParchetul Vişeu de Sus un cuib al mincinoşilor!
  Articolul următorGenul proxim şi diferenţa specifică -2
  Acum sunt un jurnalist pe barba mea, freelancer cum zice englezul, inainte cu activitate internationala intre 1991-2001 la Radio Europa Libera (RFE/RL), BBC World Service, DW, unde am desfasurat concomitent activitatea de corespondent pentru Romania, RFE/RL-BBC 1992-1997, RFE/RL-BBC-DW 1994-1997. Am fondat, finantat si editat primele 2 publicatii din istoria orasului Viseu de Sus, ”COMUNICATOR,” respectiv, ”CRONICA VISEUANA”. In curand voi porni un post de radio international pe net: www.radiocertitudinea.ro ”Emite muzica si iubire”. Sunt membru al Uniunii Ziaristilor profesionisti din Romania -UZPR, și în evidența Federatiei Internationale a Jurnalistilor -FIJ.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here