Interviu Elena Udrea (2)

  0
  688


  DT: Ce spuneti acolo?

  Elena Udrea: Pai, va spuneam de ce cred eu ca se doreste si s-a dorit din campanie, cu toate armele, scoaterea din politica, de la nivelul care conteaza al politicii, in ceea ce ma priveste. Si, ma rog, este un lucru recurent, de foarte multe ori s-a tot incercat sa fie scoasa Elena Udrea. Eu cred ca in prima parte, cat exista Traian Basescu, tocmai pentru a elimina, asa cum spunea dl Ghita, o sursa alternativa de informatii, in partea acum a doua cred ca pur si simplu pentru lucrurile pe care le stiu si pe care i le-am spus dlui Coldea in fata. Sau prin dl Maior i le-am transmis. 

  DT: Ce anume?

  Elena Udrea: Pai, spre exemplu, stiu, in momentul in care a aparut dosarul Microsoft si s-a vehiculat numele fostului sot, eram in plina campanie electorala. A venit, se spunea acolo, numele meu era evident legat de dosar si mai ales se spunea despre un credit pe care sotul – si care este si proba in dosar – fostul sot il luase de la Dinu Pescariu si pe care il declarasem in declaratia de avere. In contextul acesta complex, a venit la mine fostul sot sa ma roage sa ii fixez, sa intermediez o intalnire cu dl Coldea si dl Maior, spunandu-mi ca nu doreste sa ii apeleze direct in situatia data. 

  DT: Cum adica sa ii apeleze direct?

  Elena Udrea: Nu stiu. 

  DT: Avea fostul sot apel direct la Maior si la Coldea?

  Elena Udrea: Imediat o sa revin si o sa va spun. Ca nu doreste sa ii apeleze direct pentru ca, ma rog, asa era situatia, insa am intrebat de ce ar face asta, de ce sa vorbeasca, si a spus ca ar dori sa lamureasca acuzatiile din dosar, in conditiile in care mi-a spus ca a facut niste lucruri, la solicitarea dlui Coldea. Lucru care inseamna, si pentru asta sigur este foarte usor de intrebat fostul sot. Eu va declar exact ce mi-a spus. 

  DT: Cand se intampla asta?

  Elena Udrea: In toamna acestui an. Deci vorbesc de dupa ce a aparut scandalul, inainte sa fie retinut. Mi-a spus, spre exemplu, ca la solicitarea domnului Coldea a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghita, in cash, pentru a-si finanta televiziunea, RTV. 

  CP: Cand?

  Elena Udrea: Cred ca la inceputul… Ideea era ca mai la inceputul televiziunii, cand s-a rupt RTV-ul de Realitatea si cand dl Ghita inca nu era conectat cu toate cele 10 degete la bugetul de stat. Ulterior am aflat ca banii au fost remisi dlui Ghita de catre Alin Cocos. Mi-a mai spus ca, tot asa, la solicitare, a dus aproximativ la fel, 500.000 de euro, nu-mi mai aduc aminte exact, dar aproximativ la fel, unui institut de sondare a opiniei publice, care facea sondaje din acestea. 

  CP: Ce institut, tineti mine?

  DT: Mai exact?

  Elena Udrea: Nu, nu tin exact. Dar, daca va fi intrebat, cu siguranta ca-si aminteste el. Sau daca vor fi intrebati, va fi intrebat dl Coldea. Deci astea erau lucrurile pe care mi le-a spus la momentul acela si care, in contextul dat, mi-a explicat ca ar fi vrut sa le discute. Nu s-a intamplat, nici nu am procedat ca atare, ca n-aveam cum, dar in orice caz a si fost retinut preventiv, intre timp. Ulterior, intr-o discutie pe care am avut-o – si am avut foarte multe intalniri, deci in acesti 10 ani de foarte multe ori, de foarte multe ori m-am intalnit cu dl Coldea, cu dl Maior, de foarte multe ori… 

  DT: La solicitarea cui?

  CP: Institutional?

  Elena Udrea: Nu. In context neoficial. Neoficial. 

  DT: La solicitarea cui?

  Elena Udrea: Nu la solicitare, pur si simplu. La sarbatori, la aniversari. 

  DT: Unde aveau loc intalnirile astea?

  Elena Udrea: Pai, unde se tineau acestea. Fie la vilele de protocol ale serviciului, fie daca vorbim de, nu stiu, de aniversari sau sarbatori gen Paste sau Craciun la munte, unde…

  DT: Va invitau ei sau cum se intampla asta?

  Elena Udrea: Ne intalneam in contextul in care, de-a lungul celor 10 ani, au fost momente in care cu totii ne-am intalnit la presedinte. 

  DT: Dar as reveni putin la o acuzatie extrem de grava pe care o aduceti, si anume ca fostul sot v-a relatat ca la solicitarea generalului Coldea ar fi mers cu 500.000 de euro la Ghita ca sa ii finanteze…

  Elena Udrea: Alin Cocos, da. 

  DT: Alin Cocos ca sa ii finanteze televiziunea, la inceput. Asta cu ce o puteti proba?

  Elena Udrea: Pai, cu Dorin Cocos, cu Alin Cocos. 

  DT: Si ati crezut varianta lor, pur si simplu? V-au dat elemente de

  sustinere a ceea ce povesteau? Ca poate au inventat, asa, o poveste. 

  Elena Udrea: Pai stiti de ce i-am crezut? Pentru ca a mai fost o situatie, plus multe altele. Dar va mai spun o situatie. Dumnezeu sa-l ierte, Culita Tarata, undeva in 2012 sau dupa campanie – am candidat la Neamt si dansul era acolo presedinte de Consiliu Judetean sau, nu, era din Neamt, in orice caz, parlamentar din Neamt. In contextul acesta, in care stateam foarte mult de vorba in campanie, mi-a spus la un moment dat ca duce bani la SRI domnului Coldea pentru a plati un institut de sondare a opiniei publice. Ulterior, Gheorghe Stefan zis Pinalti, de cateva ori la rand, mi-a spus ca parte din banii de pe niste firme cu care era un scandal i-au fost ceruti de catre Culita Tarata sa-i duca SRI-ului pentru niste sondaje. Acuma, pe toti acestia, avand in vedere ca lucrurile se leaga intre ele si oamenii pot vorbi, in afara de Culita Tarata, eu va spun ce mi-au spus ei. 

  DT: Revenind la acuzatiile extrem de grave pe care le aduceti SRI-ului…

  Elena Udrea: Nu, nu SRI-ului. Eu aduc acuzatii sefului de astazi al SRI-ului.

  Nu, SRI-ul am tot respectul pentru aceasta institutie.

  DT: Stiti ce nedumerire am? In toate declaratiile publice, ati spus ca nu stiti, nu cunoasteti detalii legate de afacerile fostului sot, Dorin Cocos. Ori, ce constat acum e ca discutati in mare detaliu despre ce afaceri facea, cui ducea 500.000 de euro. 

  Elena Udrea: Nu. V-am spus cand s-a intamplat lucrul acesta: in aceasta toamna, inainte sa fie retinut preventiv, cand a venit special sa imi spuna lucrurile acestea. Ma rog, special sa imi spuna de intalnire. In discutie a fost si povestea cu banii. Deci nu am stiut. Asta se intamplase, probabil, in 2011, cand a fost cu RTV-ul, probabil in alt an, si nu am stiut asa ceva. Acum a venit si mi-a spus. Eu stiam ca merge la SRI. Stiam ca mergea sambata, duminica, mergea la SRI.

   

  DT: Fostul dvs. sot.

  Elena Udrea: Fostul sot, da, da.

  DT: Dar ce cauta el acolo?

  Elena Udrea: Pai, nu l-am intrebat niciodata ce cauta. Ca mi-am imaginat ca cauta lucruri secrete, din moment ce se duce acolo. 

  DT: Adica stiati si nu-l intrebati: Domne’, ce cauti la SRI?

  Elena Udrea: Nu.

  DT: De ce te duci sambata si duminica la SRI?

  Elena Udrea: Nu, nu-l intrebam. Pentru ca imi imaginam ca daca se duce sa vorbeasca, clar cu oamenii de acolo. Adica nu cred ca se ducea sa tunda iarba din curtea SRI-ului. Deci se ducea sa se intalneasca…

  CP: O familie functioneaza in felul asta, al onestitatii. Nu se poate sa nu existe.

  DT: Si mai e ceva. La randul dvs. spuneati ca erati invitata la SRI. Nu discutati?

  Elena Udrea: Asta este altceva. Erau evenimente oficiale. Ce sa intreb: da’ ce vorbiti cu Dorin Cocos? Acuma, numai ideea ca vorbesti cu sefii SRI, vorbesti, nu stiu, cu generalul Coldea sau cu Maior, si nu-mi spui. Evident ca vorbesti niste lucruri care tin de voi, de barbati, de business, de ce vorbiti voi acolo. 

  DT: Si mai e o intrebare esentiala aici, iertati-ma ca insist, dar trebuie lamurite extrem de clar toate aceste detalii si acuzatii pe care le aduceti. De ce nu le-ati spus la vremea respectiva?

  Elena Udrea: In toamna acestui an? 

  DT: Cand le-ati aflat. Exact.

  Elena Udrea: Pai, eu m-am dus si le-am spus unor oameni. I-am spus presedintelui, i-am spus domnului Maior si, cumva, indirect, m-am intalnit de doua ori, am cerut eu de doua ori sa ma intalnesc, ultima data in lunea de dinaintea plecarii lui Traian Basescu de la Cotroceni – deci a plecat pe 21, pe 15 decembrie, si o data undeva in campanie, cand m-am dus sa ii spun ca, dupa mine, este evident ce mi se intampla si ca sunt tinta si ca exista o strategie impotriva mea. Si deci am spus lucrurile acestea chiar lor si, de asemenea, i-am spus si presedintelui. 

  CP: Ce alte lucruri ati mai pus in denuntul de la DNA?
  DT: Si, practic, care e acuzatia, daca puteti incepe cu asta? Care este acuzatia adusa impotriva generalului Coldea?

  Elena Udrea: Pai eu zic asa. Daca eu trebuia sa stiu ca fostul sot folosea bani care nici azi nu sunt dovediti ca au fost, inca se incearca dovedirea faptului ca sunt obtinuti ilegal, dar eu trebuia sa stiu lucrul acesta. Daca el imi spunea: sunt bani legali – eu trebuia sa cercetez, eventual cu un detectiv particular, sa vad daca ma minte sau nu. Oare serviciile – serviciul de informatii stia ca Dorin Cocos are bani ilegal? Da? Bun. Eu as vrea ca lucrurile acestea sa fie…

  DT: Tot nu ati raspuns: care este acuzatia? Ati spus ca ati facut un denunt.

  Elena Udrea: Pai nu stiu. Sa formuleze, asta fac organele de cercetare. Nu o fac eu. Sa faca procurorii incadrarea aceea si, sigur, eu am spus niste lucruri pe care le stiu, am indicat de unde le stiu, persoanele, contextul. Acuma, nu sunt procuror sa fac eu incadrarile. Deci, intorcandu-ma la lucrurile pe care le-am pus cap la cap in timpul acesta, s-a mai intamplat ceva, ceva important. In primavara lui 2013 a venit la mine Culita Tarata, inca o data spun Dumnezeu sa-l ierte, sa imi spuna, el avea afaceri in agricultura. De fapt, imi spusese el cam toata iarna, dar fiind eu cu campania nu prea am fost atenta. Sa-mi spuna ca exista un dosar impotriva unor parteneri de afaceri pe care el ii avea si care vindeau cereale, care aveau cumva cel mai bun pret de pe piata, ceva de genul acesta, deci oamenii erau dintre cei care afectau interesele marilor traderi de cereale – asa, si care nu erau cetateni romani si care dosar a fost facut special pentru a fi ei scosi de pe piata, invocand interesul generalului Coldea. Dosarul acesta e la DIICOT. La DIICOT, Alina Bica la vremea aceea era doar consilierul procurorului sef DIICOT, care cred ca era Codrut Olaru. Rugamintea sau dorinta lui Culita Tarata, Dumnezeu sa-l ierte, era sa-i spun lucrul acesta presedintelui Romaniei – sursa alternativa de informatii. M-am dus la doamna Bica si am intrebat-o daca poate sa fie adevarat ce mi-a spus domnul Culita Tarata, Dumnezeu sa-l ierte, ca sa nu merg sa spun un lucru macar neverificat inainte. Doamna Bica mi-a spus ca este adevarat, ca se fac presiuni asupra ei in acest dosar pe care nu stiu cum il coordona sau ce facea in calitate de consilier al procurorului general, si ca se mai fac presiuni – nu stiu daca atunci mi-a spus sau ulterior – dar mi-a spus si asta, in dosarul lui Ioan Nicolae. 

  CP: Presiuni din partea cui?

  Elena Udrea: Din partea generalului Coldea. 

  DT: Sa ce?

  Elena Udrea: Sa dispuna anumite masuri. Dar daca o s-o intrebati, o sa va spuna ea mai exact. Sa dispuna anumite masuri si sa ia anumite decizii in aceste dosare. 

  CP: Deci in dosarul cu agricultura, cu graul, si in dosarul lui Ioan Niculae, celebrul dosar care de 4 ani sta in nelucrare la DIICOT?

  Elena Udrea: Da. Nu stiu daca cu graul, ceva cu agricultura si cu Ioan Niculae, celebrul dosar.  

  DT: Acum, toate aceste declaratii…

  Elena Udrea: Paranteza, deci imi cer scuze. Dupa ce am avut aceste date de la Alina Bica, i-am spus presedintelui ceea ce mi-a transmis Culita Tarata.

  DT: Si presedintele ce a spus, relatandu-i toate aceste situatii? Si despre Culita Tarata, si despre fostul dvs sot, cum a reactionat la toate astea?

  Elena Udrea: A luat decizia pe care a dorit sa o ia, nu stiu mai departe ce a facut cu povestea aceasta despre dosarele de la DIICOT, insa stiu ca despre ceea ce i-am spus legat de ce mi-a zis Dorin Cocos stiu ca a avut o discutie chiar cu cei de la SRI. 

  CP: Dar legat de relatia dintre Dorin Cocos si SRI sau generalul Coldea, ce era Cocos? Era un ofiter acoperit, era un om care facea servicii SRI?

  Elena Udrea: Om de afaceri. Cred ca nu. Acum sa ma aventurez sa spun categoric nu inseamna sa…

  CP: Atunci cand a venit si v-a cerut o interventie pentru o discutie la generalul Coldea, nu se poate sa nu-l fi intrebat: dar tu in ce calitate ai carat 500.000 de euro, impreuna cu Alin Cocos? In ce calitate?

  Elena Udrea: De om de afaceri. Nu. Ulterior am aflat ca Alin Cocos…

  DT: Dar nu ati avut niciodata rezerva ca astea ar putea fi povesti vanatoresti?

  Elena Udrea: Posibil. Dar eu zic ca daca va fi intrebat Dorin Cocos, va putea sa spuna. Doi la mana: eu nu cred ca intri la SRI si nu ramane acolo, la poarta, ca ai intrat. Sau presupun, nu? 

  CP: Dar, repet: in ce calitate era el trimis de Coldea la Ghita cu 500.000 de euro? In ce calitate? Nu inteleg. 

  Elena Udrea: Pai, probabil ca de finantator. In calitate de om de afaceri, care facea lucrurile acestea. 

  CP: La ordinul SRI, atentie! 

  Elena Udrea: Eu va spun niste fapte. Nu am participat la discutii, ca sa stiu cum s-au intamplat lucrurile. 

  DT: Dar credeti ca asta explica, daca e adevarata sustinerea ca Dorin Cocos a mers cu 500.000 la Sebastian Ghita, asta explica si tratamentul binevoitor de care v-ati bucurat la RTV o buna perioada?

  Elena Udrea: Nu as sti sa va spun. Posibil. N-as sti. Dar tratamentul ingrozitor, care n-are legatura cu deontologia profesionala, de care are parte presedintele Traian Basescu, am eu parte, cred ca arata ca dl Ghita totusi actioneaza conform altor interese, nu pe principiul: cine m-a finantat o data am grija de el. 

  CP: Haideti sa ne intoarcem la denunt. Mai sunt si alte fapte pe care le-ati pus in acest denunt?

  Elena Udrea: Acum este foarte greu, nu mai am hartia in fata. Insa, asa cum va spuneam, cand am inteles ce se intampla, am inceput sa scriu. Pentru ca eu stiam ca se va ajunge aici, si am dovada discutiile pe care le-am purtat, acuzatiile pe care am inceput sa le formulez in campanie, discutiile pe care le-am purtat in tot acel timp cu acesti oameni, cu presedintele, cu colegi de partid, am spus ce se intampla de atunci. Primeam tot timpul raspunsuri: ai grija ce vorbesti! S-a suparat pe tine Coldea! S-a suparat pe tine Kovesi! Ai grija ce spui in oras! Insa pe mine ma stiti. Asa am facut permanent. 

  DT: Nu e prima data cand sustineti teoria serviciilor secrete care se implica in ce va priveste sa va opreasca politic. 

  Elena Udrea: Acum am avut si explicatia de ce. 

  DT: Deci nu e prima data cand faceti asta.

  Elena Udrea: Doar in campanie am mai facut-o, inainte nu. 

  DT: In campanie ati facut-o, da. Si intrebarea mea e daca nu reduceti totul la servicii, pentru ca tot ce spuneti e greu de probat? Tot ce ati spus se bazeaza pe declaratiile fostului sef si ale unui om care a decedat intre timp.  

  Elena Udrea: Stiti ce se intampla? Stiti cum sunt lucrurile acestea? Pai da, dar mai este Gheorghe Pinalti care este in viata, Doamne ajuta. Dar stiti cum sunt astea? Dar asa sunt toate doarele de la DNA. Sunt bazate pe acuzatii formulate de oameni. Dar, acum mai ramane ca oamenii aceia pe care eu i-am nominalizat sa fie intrebati. 

  DT: Si in ce priveste filajul de la Paris, acolo v-ati lamurit? Tot serviciile secrete au fost?

  Elena Udrea: Nu m-am lamurit. 

  DT: Pentru ca, intre timp, presedintele a primit un raport.

  Elena Udrea: Eu zic sa-l intrebati pe presedinte ce crede despre acel raport. 

  CP: A spus ca e strict secret.

  Elena Udrea: Eu zic sa-l mai intrebati o data. A, ca e strict secret. Asta este altceva. Eu n-am acuzat si nu acuz SRI-ul de implicare. Insa Alina Bica a fost de la inceput nedorita si de asta a si fost pusa pe seama mea, nedorita in fruntea DIICOT-ului. De ce? Unul din motive? Or fi fost si altele, nu spun acum ca numai asta, dar e clar ca unul din motive tocmai acela ca nu era din apropierea serviciului de informatii, in asa fel incat sa-i spui: actioneaza intr-un fel, fa aici asa, fa aici asa. 

  CP: Asa cum spuneti ca e Laura Codruta Kovesi?

  Elena Udrea: Nu spun ca este asa in totalitate. Insa este clar ca exista o relatie, o colaborare foarte buna intre SRI sau dl Coldea si dna Kovesi, in timp ce – va mai spun un lucru: Spre exemplu, la un moment dat, vazand presiunea la care era supusa Alina Bica, in sensul in care ea a fost pusa sub ascultare imediat ce a fost numita sef DIICOT sau inainte putin, a fost pusa sub… a avut doua mandate de ascultare date de Codruta Kovesi sau la solicitarea DNA-ului. Simtea permanent aceasta presiune asupra ei si avea discutii, imi spunea ca are discutii cu cei de la SRI legat de faptul ca, spre exemplu, ea nu primea niciun fel de informari de la SRI. In conditiile in care combatea criminalitatea organizata. 

  DT: O secunda. In ce priveste: doamna Bica a spus ca poate n-a fost numita tocmai pentru ca nu avea bune relatii cu SRI.

  Elena Udrea: Nu, n-am spus asta. Nu reduceti asa. Am spus ca unul din motive…

  DT: … ar putea fi asta. Dar unul din motive poate ar putea fi altul. Faptul ca doamna Bica avea relatii bune cu politicieni, respectiv cu

   dumneavoastra. Faptul ca doamna Bica era suspectata de implicare in mafia despagubirilor. 

  Elena Udrea: Pai nu a fost suspectata, ca daca era suspectata spunea cineva lucrul asta. SRI-ul nu a iesit sa spuna nimic. Nu a spus: nu se poate sa fie pusa doamna Bica pentru ca, uitati, este implicata in mafia retrocedarilor. 

  DT: Poate i-o fi spus presedintelui. 

  Elena Udrea: Nu i-a spus sigur. A iesit presedintele si a spus ca nu a avut nicio informatie legat de lucrul acesta. Problema ca doamna Bica ar fi fost implicata in mafia retrocedarilor a aparut acum cateva luni. Da? Deci daca la vremea aceea ar fi spus cineva: Alina Bica este implicata in mafia retrocedarilor…

  DT: Sunteti sigura ca presedintele nu a fost informat…

  Elena Udrea: Sunt sigura ca presedintele nu a fost…

  DT: … in niciun fel in ce priveste doamna Bica?

  Elena Udrea: Nu, stati un pic. Vorbeati de mafia retrocedarilor. 

  DT: Nu. De doamna Bica vorbim. Sunteti sigura…

  Elena Udrea: de mafia retrocedarilor. De implicarea Alinei Bica…

  DT: Eu intreb de doamna Bica. Sunteti sigura…

  Elena Udrea: Pai nu stiu ce altceva o fi fost.

  DT: ca presedintele nu a fost informat ca ar fi bine sa n-o puna pe doamna Bica din cu totul alte motive?

  Elena Udrea: Nu. Ati schimbat subiectul. Nu stiu despre alte motive. Daca vorbiti de lucruri penale, cum ar fi implicarea in mafia retrocedarilor, sunt sigura ca nu a fost aceasta informatie. 

  DT: Un motiv suficient era buna relatie cu unii politicieni, nepermisa asa cum ne-a spus si CSM-ul intr-o decizie. 

  Elena Udrea: Ok, dar nu era o fapta penala. 

  DT: Nu. Dar e un motiv suficient sa n-o pui procuror sef. 

  Elena Udrea: Bun, ok. Deci nu era ceva penal. Faptul ca ai o relatie cu un politician, poate azi sa fie, maine sa nu fie, procuroarea sa fie, maine sa nu fie. Ok, daca asta este o vina, ca ai o relatie buna cu un om politic, asta este. Eu stiu magistrati care sunt casatoriti cu politicieni. Asta e viata. Asta nu era o implicare intr-o cauza penala a doamnei Bica. Faptul ca se spunea, s-a speculat pe seama vietii private, asta deja mi se pare nepotrivit, pentru ca despre viata privata a cuiva putem sa speculam despre oricine. 

  CP: Haideti sa ne intoarcem la dosarul dvs, pentru ca dupa ceea ce ne-ati spus, devine clar urmatorul predicat: ca dvs. banuiti SRI/generalul Coldea ca a dat drumul la acest dosar, impreuna cu Laura Codruta Kovesi/DNA, astfel incat sa va opreasca pe dvs. din evolutia politica.

  Elena Udrea: Eu cred ca dosarul pornea oricum. Era un dosar care pornise demult, se intampla oricum. Faptul ca din tot acest dosar s-a concentrat pe mine, in conditiile in care eu eram candidat, aici este problema pe care o vad eu. Dosarul nu contest, Doamne fereste! E un dosar prea mare, ca sa fie manipulat, sau… 

  DT: Problema pe care n-o vad eu e de ce s-ar concentra pe dvs?

  Elena Udrea: Pai, despre asta vorbesc de o jumatate de ora. 

  DT: Dar, dar nu inteleg.

  Elena Udrea: Asta este motivul. 

  DT: Dvs. cu ce ii impiedicati in toata povestea asta?
  Elena Udrea: Pai, uitati, pot sa vin sa va spun dvs. lucrurile acestea. 

  DT: Pai nu le-ati spus pana acum?

  Elena Udrea: Nu. Dar pot sa le spun si le-am spus astazi, spre exemplu. 

  DT: Si tot nu e clar de ce nu le-ati spus mai devreme.

  Elena Udrea: Pai, mai devreme inseamna din octombrie pana acum. Da? Alegeri, plecarea presedintelui de la Cotroceni si vacanta parlamentara. 

  DT: Suficient de grav tot ce ati spus pana acum, incat sa fie cunoscute inainte de alegeri. 

  Elena Udrea: Bun, stati ca nu am venit peste 10 ani. Si nici peste 50 de ani. Vorbim de 2 luni de zile. 

  DT: Bun, dar sa continuam. Asa cum incepuse sa spuna colegul CP, se intelege ca tot acest dosar nu s-ar baza pe elemente factuale. Si as vrea sa discutam despre aceste elemente factuale si sa incercam sa le lamurim, daca sunteti de acord. 

  Elena Udrea: Nu, eu nu spun ca nu se bazeaza pe elemente factuale. Dimpotriva, eu spun ca acest dosar in mod cert, la atatea persoane implicate, la atatia ani in care s-au derulat contractele, 3 guverne samd, este clar ca este un dosar consistent. 

  CP: Nu, vorbeam de dosarul dvs. Nu de tot dosarul Microsoft, ci de dosarul dvs, cel in care ati fost pusa ieri sub urmarire penala. Acolo, in referatul procurorilor prin care s-a dispus retinerea lui Dorin Cocos, in dosarul initial Microsoft, apare o referire la Elena. Probabil ca ati vazut acel pasaj, intr-un dialog din septembrie 2014, cu Dinu Pescariu, referitor la tema imprumutului, care este esentiala, pentru ca de imprumut se leaga procurorii DNA in dosarul dvs. Si dialogul arata asa: Dorin Cocos: Las-o asa, ca e mai bine. Las-o asa. Ca am vorbit si cu …cu Elena si a zis: Foarte bine.

  Elena Udrea: A aparut acest pasaj chiar cand eram in campanie si am incercat sa ma gandesc despre ce ar putea fi vorba. S-a spus atunci ca e vorba de o cu totul alta Elena. Deci, in situatia in care ar fi vorba de mine, ar putea fi vorba despre un singur lucru. Intr-una din aceste intalniri, cand aparuse scandalul Microsoft, numele lui Dorin Cocos si mai ales implicarea mea, intr-una din discutiile cu Dorin Cocos pe subiect – au fost 3 discutii, in care in 2 dintre ele am vorbit despre SRI – in care eu l-am intrebat, inca o data, nu mi-aduceam aminte bine, m-am uitat pe declaratia de avere si am vazut cand era facut creditul, ca era facut in 2011 creditul de la Pescariu. Si care am intrebat inca o data: ce spun eu, ce spun eu cand oamenii ma intreaba despre acest credit? Tu mi-ai spus de un credit, eu l-am trecut. Puteai sa-mi spui de 10, ca eu te treceam 10 credite. Nu ma intereseaza de ce l-ai luat. Ce spun eu despre creditul acesta? Si-a spus: o sa ii restitui banii inapoi, este o tampenie, o sa restitui banii inapoi. Deci a fost o astfel de discutie intre mine si Dorin Cocos. Daca este vorba despre asta. Daca era vorba despre altceva sau despre o alta Elena, atunci trebuie intrebat Dorin Cocos. 

  DT: Reluam. Cheia de bolta a apararii dvs, dna Udrea, este, in esenta, urmatoarea: Nu stiam de afacerile sotului. Rezumam foarte mult si va intreb asa: Stiati de cele 21 de chitante…

  Elena Udrea: Nu.

  DT: … prin care Dorin Cocos ar fi simulat, dupa cum spun procurorii, returnarea unei parti din imprumutul de 9 milioane de euro catre Dinu Pescariu, despre care procurorii sustin ca au fost…

  Elena Udrea: era de 500.000 de euro.

  DT: … sau 500.000 de euro, scuzati-ma, despre care procurorii sustin ca au fost falsificate?

  Elena Udrea: Nu. Deci tot ce mi-a spus, la un moment dat, sotul, a fost: o sa-i dau acest imprumut inapoi. Nu-mi mai aduc exact aminte cuvintele, ca am vorbit destul de mult atunci. O sa-i dau acest imprumut inapoi si scap de chestia asta. Tu l-ai declarat, nu e treaba ta, nu te-ai bagat tu in chestia asta.

  Cristian Pantazi: Inca un lucru legat de imprumut, care e esential in dosarul dvs. Exista un argument, ca trebuia sa fiti la curent. E un lucru care se intampla in cele mai multe familii, si anume: in 2007 ati luat un credit de la banca. 3 milioane de euro de la BRD. In mod normal, atunci cand mergi la o banca sa iei ceva trebuie sa stii cu de-a fir a apar ce se intampla in familia ta, in business-urile dvs, ale sotului, astfel incat sa treci prin filtrul bancii. Mai tarziu, in iunie 2010 ati declarat chiar la noi la HotNews.ro ca nu puteti dormi noaptea din cauza grijilor legate de returnarea ratelor. 
  Elena Udrea: Da. 

  Cristian Pantazi: Nu e credibil sa faci asemenea afirmatii,

  Dan Tapalaga: …ca nu stiati de afacerile sotului…

  Cristian Pantazi: sa nu va intereseze de banii care intrau in casa, atat timp cat dvs. in nume personal aveati acea rata de achitat, lunar. 

  Dan Tapalaga: Enorma..

  Elena Udrea: Pai da, dar eu v-am spus si daca nu v-am spus, va spun acum. Era foarte simplu cu acel credit. Era o nebunie pe piata imobiliara. Cel mai usor sa faci o afacere era sa cumperi un teren, sa construiesti si sa vinzi. Construisem blocul din Chopin. Am gasit aceasta oportunitate pe care cine credeti ca mi-a adus-o? Domnul Stelian Gheorghe. Domnul Stelian Gheorghe a venit cu acest teren la mine..

  Dan Tapalaga: Domnul Stelian Gheorghe – mentiune – cel pus sub acuzare in dosarul restituirilor.

  Elena Udrea: Restituirilor. Dansul asta facea. Afaceri imobiliare. Tot de la el cumparasem in anul 2006 terenul din Chopin. Asta facea. Vindea si cumpara, cumpara si vindea terenuri sau construia pe terenurile respective. A venit cu aceasta oportunitate de afaceri, un teren pe malul lacului, nemaipomenit, pretul era extraordinar de bun, 6000 de metri, care parea foarte bun pentru ce puteai sa construiesti acolo – un bloc de locuinte. 

  Ideea a fost asa: Cu un credit pe doi ani de zile, cumperi un teren, doi ani de zile plateam dobanzile la credit, iar la final restituiam toata suma. Cumperi terenul, construiesti un bloc de locuinte – s-a facut un calcul de business – nu l-am facut eu, l-a facut sotul – si restitui creditul dupa doi ani si ramai cu profitul. Nemaipomenit. Zis si facut. Numai ca dupa ce am semnat actele la banca am constat ca terenul era neconstruibil. Nu se putea construi pe el. Ramasese o prevedere veche dintr-un PUZ vechi ca pe acolo nu stiu ce bretea de autostrada trece. Evident o tampenie pentru ca intre timp se construise in toata zona. Dar ramasese prevederea aceea acolo. Nu am putut 2 ani de zile sa obtinem PUZ-ul. Nu am putut. A cazut piata imobiliara, a venit criza, s-a apropiat termenul creditului si eu trebuia sa ma gandesc in fiecare moment in conditiile in care nu construisem nimic, nu aveam PUZ, de unde restitui creditul.

  Dan Tapalaga: Ei, si asta este momentul cand teoretic trebuia sa fiti extrem de interesata de toate afacerile sotului ca sa stiti ce bani intra in casa.

  Elena Udrea: Exact si eu il intrebam: Putem sa platim? Si sotul spunea: Nu. Te-ai bagat intr-un rahat cu ideile tale de afaceri, nu avem din ce sa platim creditul de 3 milioane de euro. Da? Deci, in momentul acela am incercat sa gasesc un partener..Ah, incepuse si scandalul pe Antena 3. In fiecare seara se vorbea de creditul Elenei Udrea pentru ca era declarat in declaratia de avere. Am incercat sa gasesc un partener. Sa vina cu banii, sa platesc creditul, sa construim impreuna. Nu s-a bagat nimeni. Toata lumea spunea: terenul este nemaipomenit, n-ai PUZ la el o data si doi: ma toaca daca intru in povestea asta voi fi subiect la Antena 3. Am incercat sa-l vand. Nu am putut.

  DT: Dar facem un mic salt si dintr-o data creditul a fost preluat de un om din anturajul domnului Gheorghe Stelian, domnul Alexandru Faur.

  Elena Udrea: Un partener al acestuia, asa este. Hai sa va spun de ce. Logic. Cand ma bagi intr-o incarcatura ca asta, cand vii sa-mi vinzi un teren pe care nu pot sa construiesc 3 ani de zile. Stau cu el in brate. M-ataca toata lumea. Eu eram ministru intre timp. M-ataca toata lumea. A venit scadenta. Platisem niste bani. Nu mai stiu cat. Am intrebat banca zilele trecute, astept sa-mi raspunda. Deci in acei 2-3 ani platisem niste bani la banca. Deci, ma lasi cu un teren pe care nu pot sa construiesc, i-a scazut si valoarea de piata pentru ca a scazut piata imobiliara, nu gasesc pe nimeni sa ma asociez sa platesc creditul, dar toate astea pentru ca mi-ai dat un teren neconstruibil. In momentul acela..Bine, discutiile au fost de la inceput, cand am vazut ca nu pot sa construiesc. Domnule nu e normal ca m-ai pacalit cu acest teren. La un moment dat i-am cerut sa isi ia terenul inapoi. Fie sa-l ia sa-l vanda pentru ca era in business imobiliar, fie sa ia sa-si scoata PUZ sa construiasca, nu m-a interesat. Singura conditie pe care, nu i-am pus-o eu pentru ca nu am discutat eu direct cu Stelian Gheorghe, pe care i-a pus-o fostul sot a fost ca la valorificarea terenului ca vindea, ca ar fi construit sau ce facea cu el, sa-i restituie banii pe care i-a platit la banca.

  Cristian Pantazi: De aceea a mentionat Faur, potrivit Antenei 3, in cartea funciara, ca va vinde tot dumneavoastra proprietatea? 

  Dan Tapalaga: Intelegem ca in cartea funciara este mentionat ca dumneavoastra si domnul Cocos aveti drept de preemptiune. E o promisiune de vanzare. 

  Elena Udrea: Nu cred ca exista… Nu ma pricep. Depinde ce-o fi spus notarul, ce-o fi spus juristul. Nu ma pricep… Nu stiu. 

  DT: Tot nu mi-e limpede cum a aparut domnul Faur in peisaj. 

  Elena Udrea: Pai, era partener de afacere cu domnul Stelian Gheorghe. Treaba lor. Ei aveau o afacere… 

  Dan Tapalaga: Inteleg ca era un umil vanzator la un magazin de pe Calea Victoriei… Se califica sa va preia creditul de 3 milioane de euro?!

  Elena Udrea: Era partener de afaceri cu dl. Gheorghe Stelian. Ca l-a luat Gheorghe Stelian, ca l-a luat partenerul lui, nu mai era treaba mea. Mi-a adus un teren pe care n-am putut sa fac nimic, am intrat in cea mai mare incurcatura… Sa se spele pe cap cu el! Asta a fost tot… 

  Cristian Pantazi: Ati mai tinut legatura cu dl. Faur? Pentru ca este o stire de azi ca dl. Faur a disparut de la domiciliu…. 

  Elena Udrea: A… Nu stiu ce a facut dl. Faur. Am mai vorbit de-a lungul anilor, de-a lungul timpului. Ne-am mai intalnit. 

  Cristian Pantazi: Haideti sa ne intoarcem un pic la imprumut. Mai exista un argument – de data asta juridic – invocat de procurorii DNA, cand vine vorba de dosarul dvs: din moment ce ati cumparat o serie  de bunuri imobile, in special terenuri agricole, din venituri care depaseau cu mult salariul de ministru, inseamna ca v-ati asumat provenienta banilor din celelalte afaceri. Cum raspundeti la aceasta acuzatie? 

  Elena Udrea: Pai…, eu mi-am asumat tot ce e in declaratia de avere, dar daca sotul imi spune "Eu am castigat un milion", nici macar nu-mi spunea mie. Declaratia de avere pe care mi-o completez – care este, intr-adevar, cum spunea Berceanu, un concurs, trebuie sa fii atent la tot ce spui acolo – declaratia de avere se completa intre contabila sotului meu – ca nici el nu stia toate cifrele – si contabila sau secretara mea – raportat la ce transmiteu bancile din cointuri, ce documente erau in firme. Si asa mai departe. Ce mi se spunea mie, ce-mi declara sotul – "am castigat 1.000 de lei din firma cutare, 5.000 de lei…", eu aia scriam in declaratia de avere. Nu-l intrebam "tu esti sigur ca i-ai castigat legal?". Pai, din moment ce mi-i-a spus, evident ca-i castigase legal, nu? Doi la mana – care era posibilitatea ca eu sa aflu, eventual, daca sotul facea ceva ilegal?

  Dan Tapalaga: SRI-ul.

  Elena Udrea: A.. la SRI… Dar stiti pe cineva care se duce…? 

  Dan Tapalaga: Da, erati toata ziua acolo… Tocmai ziceati asta… si sotul la fel. 

  Elena Udrea: Aha, era o gluma si o ironie.. Am inteles.. 

  Dan Tapalaga: Nu, nu. Asta spuneati, dna. Udrea. Pai, constat ca dvs. erati conectata la surse de informatie. 

  Elena Udrea: Pai, eu constat ca nici SRI-ul nu stia ca sotul meu facea ceva ilegal. Nu stia ca banii pe care trebuia sa-i duca lui Ghita erau ilegali. De unde era sa stiu eu asta? Atunci… 

  Dan Tapalaga: Pai, nu stim. Poate erau legali, daca e sa credem varianta asta. 

  Elena Udrea: Am inteles. Deci, bun… Pana una alta, cinstit si fara sa glumim pe seama acestui aspect, singura modalitate prin care eu as fi putut sa aflu ca niste bani puteau fi castigati din presupuse afaceri ilegale era daca imi spunea sotul, daca imi spunea "vezi ca banii acestia i-am castigat ca n-am platit taxele la nu stiu ce afacere!". … Inca o data, este cel mai simplu sa-l intrebe cineva pe sot, pentru ca n-a fost intrebat, "i-ai spus fostei neveste ca ti-ai imprumutat propria firma cu 140.000 de euro?". Sa-l intrebe cineva pe Dorin Cocos daca mi-a spus lucrul acesta. Dar doi la mana – eu toit spun un lucru pe care, cinstit, si eu cred ca procurorii au tot dreptul sa il prezule ca fiind altfel decat in realitate, adica prezum ca sotia sta de vorba cu sotul acasa si vorbesc despre afaceri. dar nu e obligatoriu sa se intample asa in toate familiile. Adica noi eram o familie in care de ani de zile nici toaste vacantele nu le faceam impreuna. Eu nu-l inttrebam pe sotul meu unde pleaca, nu-l intrebam ce afaceri face. Dar Chiar si asa, sa spunem ca eu as fi stiut la un moment dat ca sotul a trecut pe rosu sau nu si-a platit o amenda. Pai, credeti ca ma duceam sa-l torn la DNA?! Nici legea nu ma obliga. Legea nu obliga sotul sau sotia sa dea declaratii impotriva celuilalt. 

  Dan Tapalaga: In acest moment, din ce vedem in dosarul Microsoft, partea care va vizeaza pe dvs., procurorii par sa mearga pe acelasi tip de argumentatie ca in cazurile Nastase si Voiculescu si anume "spaga, daca s-a dat la Dorin Cocos, a ajuns in cele din urma si la dvs, in sensul ca ati fost beneficiarul ei, marele beneficiar si ca nu se putea sa nu stiti, date fiind ca aveati un credit la banca…" 

  Elena Udrea: Care nu s-a platit! 

  Dan Tapalaga: Trebuia sa stiti…

  Elena Udrea: Pai da, daca venea cu 3 milioane acasa, sa zica " uite am adus 3 milioane acasa, hai sa-l platim!", poate il intrebam "ma, dar de unde ai facut rost de 3 milioane?". El tocmai ce mi-a spus: "nu avem bani sa platim creditul". 

  Dan Tapalaga: Alte argumente aduse de procurori sunt urmatoarele: faptul

  ca ati incasat dividende…

  Elena Udrea: Da. Pe care le-am declarat.

   

  Dan Tapalaga: ….ca v-ati bucurat de toate beneficiile rezultate din acei bani, respectiv spaga data in dosarul Microsoft.

  Elena Udrea: Bun, dar asta e fapta penala?! 

  Dan Tapalaga: Asa a functionat si in cazul Nastase, a actionat juridic si in cazul Voiculescu. 

  Elena Udrea: Nu. Nastase se implicase personal in povestea aceea cu finantarea, cu Trofeul Calitatii. Nu este adevarat. Nu puteti sa spuneti ca, daca un sot duce acasa niste bani obtinuti ilegal si daca sotia mananca si ea la masa din banii aia, este si ea vinovata. Fapta este personala. Nu putem sa acuzam pe cineva ca a mancat din bani despre care nu a stiut ca sunt obtinuti ilegal. 

  Dan Tapalaga: La dosar exista denunturi impotriva dumneavoastra, dl. Pescariu si alti martori? 

  Elena Udrea: Pai, din ce am vazut, dintr-o insiruire mai lunga de oameni din fruntea partidului care ar fi facut presiuni asupra lui Gabi Sandu, dintr-o insiruire in care sunt toti colegii din PDL, am vazut ca m-a nominalizat si pe mine.

  Dan Tapalaga: Deci, revenind, in dosar spuneti ca exista un denunt impotriva dvs. 

  Elena Udrea: Am vazut si eu public ca dl. Gabi Sandu, cand a insiruit toti colegii din partid care faceau presiuni sau nu stiu cum formuleaza dansul acolo, m-a trecut si pe mine. 

  Dan Tapalaga: Exista si alte denunturi impotriva dvs. la dosar? 

  Elena Udrea: N-am cunostinta. Dar si asta este o discutie care trebuie facuta – in conditiile in care pe noul Cod penal faptul de a soune ceva, de a arunca vina asupra altcuivaiti creeaz o situatie mai favorabila, eu constat un lucru: toata lumea este dispusa sa spuna orice. Si ma sa va spun un episod pe care l-am spus tuturor: a venit la mine sotia unui arestat preventiv sa ma roage, cu lacrimi in ochi, sa-i spun ceva, orice, despre cineva important, sa faca un denunt la DNA, pentru ca il pune acasa liber de sarbatori, daca spune ceva. Si ca evident, ma ingtelege ca n-o sa spun despre ai mei, despre cei din tabara mea, dar sa spun macar ceva despre aia din adevrsarii politici. Pentru ca, daca spune ceva si e cineva important, il pune liber. Permite legea, eu nu critic faptul ca se intampla asa, ca lege apermite. Problema este ca in aceste conditii oricine poate sa spuna orice. Si eu, daca ies de aici de la dvs. si spun ca pentru a ma primi la acest intreviu v-am lasat 1.000 de euro pe masa…

  Dan Tapalaga: Da, dar stiti foarte bine ca astea se coroboreaza si cu alte probe, date, indicii. O declaratie in sine nu are foarte mare valoare, ea se coroboreaza. 
  Elena Udrea: De acord, dar poti sa o faci si distrugi imaginea cuiva public pana cand procurorii demonstreaza ca e asa sau nu e asa. 

  Dan Tapalaga: Apropo de declaratia domnului Sandu, e adevarat ca l-a nominalizat si pe fostul premier Emil Boc in declaratie? 

  Elena Udrea: Nu am vazut declaratia domnului Sabdu, decat in presa. 

  Cristian Pantazi: Din presa clujeana, intelegem ca saptamana trecuta ati fost la Cluj, v-ati intalnit cu dl. Emil Boc, despre ce ati discutat? 

  Elena Udrea: Despre ce mai investeste la Cluj – eu m-am dus cu alta treaba acolo, am facut o vizita la fabrica Farmec si despre lucrul acesta.

  Dan Tapalaga: Despre dosar…?

  Elena Udrea: Nu. Nu aparuse subiectul. Nu aparuse inca atunci. 

  Dan Tapalaga: N-ati pomenit nimic despre Microsoft?

  Elena Udrea: Nu. Subiectul a aparut candva ori mai tarziu.. Dar nu aparuse la momentul cand am vorbit cu el. 

  Dan Tapalaga: Reluam o intrebare la care n-ati raspuns foarte convingator de-a lungul timpului -cum se face ca oamneii dvs. cei mai apropiati, de la fostul sot Dorin Cocos, Alin Cocos, Alina Bica, prietena foarte buna, Dumitru Nicolae "Niro", Dinu Pescariu, Stefan Pinalti, Florin Popescu – toti, dar absolut toate aceste nume sunt arestati preventiv, altii sb ancheta penala, sub acuzatii de coruptie, trafic de influenta, iar dvs. sustinei in continuare ca nu stiati nimic despre ce faceau acesti oameni. 

  Elena Udrea: Si eu ma intreb. Si eu ma intreb cum se face ca toti oamenii din jurul meu sunt acuzati de ceva. Haideti sa luam acuzatia care i se aduce lui Florin Popescu, ca a dat pui de sarbatori oamenilor, pui luati de la o firma. Si eu spun asa – cu toata raspunderea politica a unui om care a condus campanii, care a a condus organizatii politice si a candidat – nu sunt multi oameni politici care sa poata spuna, cu mana pe inima, ca n-au facut la fel. Aaa, eu nu spun ca, daca a facut asa, nu este fapta de sanctionat. Eu spun doar ca politica si campaniile asa se fac astazi. Solutia nu este sa-l arestam pe dl. Florin Popescu si pe inca doi pe care ii prindem. Solutia este sa recunoastem toti ca asa se face astazi – din pacate – finantarea campaniilor si a partidelor politice, sa schimbam legea si de maine nimeni sa nu mai faca asa. 

  Dan Tapalaga: … si cei care comit fapte penale sa fie exonerati de raspundere sau nu, ca nu inteleg? 

  Elena Udrea: Cei care comit fapte penale, nu, categoric. Sa raspunda!

  Dan Tapalaga: Dar faptul ca toti comit fapte penale in finantarea partidelor nu inseamna ca nu trebuie anchetati. 

  Elena Udrea: Eu nu spun lucrul acesta. Eu spun doar ca nu se rezolva problema in felul acesta. Deci, o sa mai gasim… 

  Dan Tapalaga: Acum discutia este ca in jurul dvs. s-au strans exclusiv oameni cu probleme penale majore. Iar dvs sustineti: "Nu stiam despre ce faceau…" 

  Elena Udrea: Categoric. Nu stiam ca dl. Popescu dadea pui in campanie. Dar puteam sa presupun ca da. Puteam. Ca dadeau toti candidatii. 

  Dan Tapalaga: Dl. Popescu este cel mai putin important in discutia asta.Eu ma refer la toti ceilalti nominalizati. 

  Elena Udrea: Si eu ma intreb de ce toti cei din jurul meu…, in conditiile in care sunt oameni politici importanti – nu numai in dosarul Microsoft – nominalizati cu subiect si predicat ca au primit bani in acest dosar si sunt bine-merci. 

  Dan Tapalaga: Nu sunt bine-merci. Sunt cu avize aprobate de fostul presedinte… 

  Elena Udrea: Domnul Ponta este? 

  Dan Tapalaga: Ce legatura are dl. Ponta cu asta? 

  Elena Udrea: Pai si dl. Ponta… Claudiu Florica a spus despre dansul, de exemplu, ca i-a dotat un sediu cu calculatoare, ca sa faca un control – cand era (Ponta – n.r.) seful Corpului de Control (al Guvernului – n.r.) – un control tematic impotriva unei firme concurente. 

  Cristian Pantazi: …sediul TSD. Ce explicatie aveti pentru absenta lui Ponta? 

  Elena Udrea: Nu. N-am nicio explicatie. Spun doar ca nu este asa de usor si de simplist sa ne uitam ca unii dintre cei din jurul Elenei Udrea sunt acuzati. In primul rand ca e un principiu: fiecare raspunde pentru ceea ce face. In al doilea rand, haideti sa ajungem putin la Alina Bica… V-am spus asa si reiau, cu toata responsabilitatea, nu am stiut pana aproape de incheierea activitatii ANRP ca Alina Bica facea parte dintr-o comisie la ANRP. Nu stiam ca exista acea comisie. Eu stiam ca acea comisie are un presedinte, care multa vreme s-a numit doamna Crinuta Dumitrean. Cand eu am aflat din piata – si asta e o discutie pe care am avut-i ieri cu procurorii – cand oamnii te identifica nu pe baza realitatii, ci pe baza a ceea ce spun cei din jurul tau, te identifica ca fiind un pol de putere, vin sa-ti spuna tot felul de lucruri: sa-ti spuna despre nedreptati, sa incerce sa intervina in favoarea lor, sa incerce sa faca denunturi pur si si mplu. deci oamenii tot timpul se indreapta catre aceasta cale prin care cred ei ca pot sa rezolve niste lucruri. La fel si in cazul acesta, au venit oameni sa-mi spuna: ca la ANRP  – auzeam peste tot, de la simpli cetateni care aveau de restituit proprietati, pana la mari afaceristi cu intermedieri imobiliare…

  Dan Tapalaga: Printre care si sotul dvs…

  Elena Udrea: Nu. Si am sa va spun de ce nu. …. ca l-a ANRP, doamna Crinuta Dumitrean nu si-ar exercita atribitiile conform legii. Si ce credeti ca am facut? M-am dus si i-am spus presedintelui. Am spus la partid, unde fusese numita politic – "am auzit ca nu este corect ce se intampla acolo" Si i-am spus presedintelui, care a a anuntat SRI-ul. Si, din cate stiu, au fost pusi atunci sub ascultare. Ma introrc: eu sunt cea care, auzind lucrurile acestea, am anuntat institutiile, neavand ceva concret. 

  Dan Tapalaga: Dar de ce nu ati facut o sesizare la Parchet? Cum adica i-ati sspus presedintelui?!

  Elena Udrea: Pai, nu era ceva concret. I-am spus presedintelui, fiindca nu puteam sa anunt eu direct SRI-ul. I-am spus domnului presedinte ca trebuie verificat ce este acolo. Nu aveam altceva decat informatiile acestea. 

  Dan Tapalaga: Dar pe aomenii care se plangeau de abuzuri, de ce nu i-ati trimis la DNA? 

  Elena Udrea: I-am trimis la DNA. Pe aceia i-am trimis la DNA, dar cu informatia pe care eu o aveam si care incepea sa fie prea des vehiculata, am facut lucru acesta. Acuma nu stiu, nu e bine nici ca am facut asta (ironica – n.r.)… 

  Dan Tapalaga: Nu mi-e clar care era rolul dvs pe langa presedinte. 

  Elena Udrea: Pai, uitati, ii mai spuneam tot felul de lucruri pe care le afla, spre exemplu, din ceea ce se intampla prin institutii. Dar lucruri importante, nu ma duceam sa spun ca portarul nu stiu ce  a facut. Doi – la un moment dat, am auzit – nu mai stiu, sa fi fost in 2011 – am auzit ca exista acolo un domn pe nume Diacomatu, care, tot asa, strica imaginea partidului (PDL – n.r.) cu comportamentul pe care il avea. 

  Dan Tapalaga: Pe dl. Diacomatu l-ati luat in PMP. 

  Elena Udrea: Nu l-am luat, l-am gasit acolo. Cand eu am venit, el era in PMP. Si era finantatorul domnului Baconschi. Si a si plecat in vara trecta din PMP.

  Dan Tapalaga: Dar n-ati avut o problema. Nu l-at dat afara, "domn'e, n-ai ce cauta in PMP, ca eu te stiu, stricai imaginea partidului". 

  Elena Udrea: Eu am spus tuturor ca nu avea ce cauta. Dar finanta campania dlui Baconschi, finanta sectorul, lumea a zis ca e bine. Acum nu ca dau vina pe presedintele partidului, dar nimeni n-a avut nimic de comentat. Altii erau deontologii in partid si n-au avut nimic de comentat referitor la dl. Diacomatu. Cand am aflat de dl. Diacomatu, eu aveam o frustrare, fiindca tinta tuturor atacurilor (in PDL – n.r.) era Elena Udrea – ca purtam pantofi, ca aveam genti – dar niste politruci pusi in functii faceau tot felul de tampenii. Am intrebat cine l-a nominalizat acolo (la ANRP -n.r), pentru ca erau numiti cu sustinere politica si am aflat ca organizatia de Ilfov (a PDL – n.r.). La un moment dat, am vorbit cu dl. Cristache Radulescu pe alte subiecte, i-am atras atentia ca despre acest Diacomatu se aud tot felul de lucruri si ca ar fi bine sa si-l retraga de acolo fiinda strica imaginea partidului. Si dl. Cristache Radulescu l-a retras din functie. Vad declaratia domnului Diacomatu, care spune "Dorin Cocos mi-a promis sustinere politica". Si eu zic asa, logic este ca lumea sa spuna "pai unde putea sa-i promita?", pe logica aceasta ca sotii ce fac, discuta lucrurile astea intre ei. Unde putea sa-i promita sustinere politica? La Elena Udrea, nevasta-sa . Niciodata! Nu numai ca nu a intervenit niciodata pentru Diacomatu la mine, dar Diacomatu a fost scos din functia aceea pentru eu i-am spus lui Cristache Radulescu ca nu e potrivit. V-am dat cateva exemplue despre de ce nu poate functiona logica aceasta ce eu trebuia sa stiu sau ca eu as foi fost implicata. 

  Cristian Pantazi: Vorbeati de sustinere. Sa revenim la un alt dosar, dar care are legatura cu dvs. si cu doamna Alina Bica. Procurora Alina Stoica, cea care v-a exonerat de raspundere in dosarul "Gala Bute", a plecat de la DNA la DIICOT, in urma unui scandal intern. Ati vorbit cu Alina Bica sau cu Alina Stoica despre acest transfer? 

  Elena Udrea: Niciodata. 

  Dan Tapalaga: Sunteti sigura? 

  Elena Udrea: Niciodata! 100%. Nici macar nu stiam ca se numea Alina Stoica. Nici-o-da-ta!. 

  Cristian Pantazi: Ce se mai intampla cu dosarele Gala Bute si dosarul Gheorghe Stefan "Pinalti" – bani pentru primari? 

  Elena Udrea: Am fost citata ca martor. Si asta a fost un lucru pe care eu l-am reprosat, ca am fost citata ca martor chiar in prima zi din campania electorala (pentru prezidentialele din 2014 -n.r.). Despre acest dosar este vorba. Gheorghe Stefan, la un moment dat, mi-a spus ca niste firme de acolo din dosarul acesta finantasera solicitarea aceea de finantare pentru sondaje de opinie faceute de Culita Tarata pentru SRI. 

  Dan Tapalaga: N-am inteles. Repetati un pic. 

  Elena Udrea: Deci, la un moment dat, de la Gheorghe Stefan am aflat ca din profitul sau din dividendele unor firme care erau nominalizate si in acest dosar se platise finantarea unor sondaje de opinie la solicitarea lui Culita Tarata facuta in numele SRI, asa cum spusese Culita Tarata. Intorcandu-ma la Gala Bute, nu exista, nu cred ca cineva va mai putea face un spectacol in conditiile in care s-a facut acel spectacol in Romania. Nu exista nimic penal savarsit de minister sau de angajatii ministerului (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turnsimului – n.r.) sau de mine nici intr-un caz, in dosarul acela. Eu am considerat o mare realizare sa-l aduci pe Bute, in conditiile in care atunci toata lumea tipa ca Guvernul nu era in stare sa-l aduca pe Bute in Romania. Bute era un mare campion, nu vorbim de astazi. Faptul ca s-a reusit aducerea lui Bute, dupa mine, este lucru cu care eu ma mandresc si cred ca ar trebui sa ne mandrim cu totii. Daca cineva a savarsit vreo fapta penala in dosarul acela, ins peta cel care a organizat, sa raspunda pentru ceea ce a savarsit. 

  Cristain Pantazi: Ati fost chemata la DNA in acel dosar? De curand, ati fost citata ca mator, suspect? 

  Elena Udrea: Nu. Nu am fost. Dar inca un lucru – eu un acel dosar nu am nicio calitate, nu am o semnatura in tot dosarul. De ce va spun lucru acesta? Pentru ca eu sunt om politic. Mi-am dat seama ce se va intampla daca se va schimba puterea si va veni dl. Victor Ponta la guvernare, de exemplu. Ceea ce s-a si intamplat. Mi-a facut plangeri penale pe aproape toate proiectele pe care le-a gasit in minister. Si am vazut ca nu a controlat la Ministerul de Interne, n-a controlat sa vada ce s-a mai intamplat cu EADS-ul,  n-a controlat Transporturile, a controlat fix ministerul meu. 

  Cristian Pantazi: Ati vorbit despre dl. Ponta… Ati lasat tot timpul sa se inteleaga ca stiti ceva despre proprietatile lui, pentru ca s-a tot discutat despre apartamentele luate, blocul facut de Nicu "Niro", prietenul dvs. ce stiti despre aparatemnetele lui? Ne referim la aspecte ilegale, daca aveti cunostinta. 
  Elena Udrea: Stiu ca sta in blocul acela si cred ca si socurii lui stau. Nu, altceva nu stiu. 

  Dan Tapalaga: M-as intoarce la Alina Bica, e un episod nelamurit. Dvs. sustineti ca n-ati sustinut-o sa fie numita la DIICIOT. 

  Elena Udrea: Ca n-a fost nevoie sa o sustin, o sustinea oricum presedintele pentru asta. Lucrase… 

  Dan Tapalaga: Cum se face ca ati lucrat pentru doamna Kovesi, dar nu pentru prietena dvs. de coafor si de gimnastica? 

  Elena Udrea: Nu mergeam nici la coafor, nici la gimnastica impreuna. Asta va place dvs sa spuneti. Nu. … Nu era nevoie (sa o sustina pe Bica – n.r.) .

  Dan Tapalaga: Dar prietena dvs. era, asta putem admite. 

  Elena Udrea: Da. Dar nu contest nici acum. Miza era numirea doameni Kovesi, acolo se blocase totul. Restul nu mai conta atat de mult. 

  Dan Tapalaga: Dar cum de n-ati sustinut-o pe doamna Bica?

  Elena Udrea: Pai, n-a fost nevoie. A propus-o presedintele. 

  Dan Tapalaga: In virtutea…

  Elena Udrea: …faptului ca lucrase la coduri, la Codul penal si cel de procedura penala, faptul ca lucrase la un dosar cu ANAF-ul, cu ceva cu datoria pe care o aveam de recuperat de la Rompetrol. Deci lucrase cateva cauze cu ea si chiar o considera bine pregatita din punct de vedere profesional. Faptul ca stia de foarte multe ori ca dl. Predoiu nu si-a asumat niciodata sa semneze hotararile de guvern. Spre exemplu, cele care erau cu deficit de imagine, vezi reducerea salariilor, alea niciodata nu erau semnate de dl. Predoiu, ci de doamna Bica. Ca profesionista, avea o parere foarte buna despre ea. 


  Dan Tapalaga: Filajul de la Paris cine l-a facut? 

  Elena Udrea: Este evident ca a fost facut profesionist si pentru Alina Bica. Ulterior, s-au cerut datele despre mine, cand eu am intrat in campanie, ca sie fie folosite la acel moment. Eu ma mir de un singur lucru, ca am vazut acum marea dezbatere le legile securitatii cibernetice, pai, daca noi, daca Serviciul Roman de Informatii n a putut sa afle cine a lansat pentru o ora sau cateva ore un site pe care a lansat niste fotografii si apoi a disparut… 

  Cristian Pantazi: dar de unde stiti ca nu au aflat. Stim ca raportul este strict secret, asa a spus dl. presedinte Basescu. Nu stim ce era in raport. Poate stiti dvs. 

  Elena Udrea: Fac si eu ca dl. Cristoiu: or fi fost serviciile secrete chineze? Cine o fi putut sa fie? Nu. Nu m-am lamurit. Si uitati, ca dovada, nu formulez acum acuzatii daca nu stiu. Nu m-am lamurit, am suspiciunile mele, dar nu am nici o dovada. 

  Cristian Pantazi: Ati vorbit mult despre bani negri, despre faptul ca Romania TV a fost finantata cu bani negri la cererea lui Coldea catre Dorin Cocos – intermediarul transportului banilor fiind Alin Cocos – ati vorbit de multe ori despre ziaristi platiti din bani negri. Cine sunt acestia, in afara de ceea ce ne-ati spus deja, de la Romania TV, daca o fi adevarat? 

  Elena Udrea: N-as face o lista. Ma uit la televizor. 

  Dan Tapalaga: La care posturi? 

  Elena Udrea: Pai, nu, peste tot, ca nu ma refer neaparat la moeratori, ci la cei care sunt invitati. 

  Cristian Pantazi: Dar mai stiti si alte comisioane facute de Dorin Cocos pentru SRI, in afara de acesta? 

  Elena Udrea: Nu. Acestea mi le-a spus el si pe acestea le-am spus mai departe atunci si, inca o data, le-am spus si celor de la SRI in fata. 

  Cristian Pantazi: Dar pe Sebastian Ghita l-ati intrebat daca e adevarat ca Dorin Cocos i-a adus 500.000, ca aveti discutii cu el? 

  Elena Udrea: A fost intrebat Sebastian Ghita de doua persoane  – si lucrul acesta mi l-a spus si mie in Parlament in alt context – de ce totusi ataca atat de fara probe si incontinuu si atat de lipsit de deontologie, ma ataca pe mine, pe Dorin Cocos, pe Traian Basescu si raspunsul lui Sebastian Ghita a fost ca nu mai controleaza acest post si ca ordinul l-a primit de la Florian Coldea. 

  Dan Tapalaga: Doamna Udrea, as dori sa lamurim un episod, un aspect din declaratia dvs de avere, unde gasim un numar impreionant de terenuri agricole cumparate in judetul Calarasi, dupa divort, in perioada 2013-2014 si mai ales v-ati creditat cu sume impresionante, de sute de mii de euro cateva firme unde sunteti actionar, tot in declaratia de avere vedem asta. Iarasi, de unde vin acei bani? 

  Elena Udrea: Erau in conturi banii aceia, din vanzari. Am avut o proprietate, un bloc in strada Chopin, pe care l-am vandut. Erau banii care erau in conturile mele, nu sunt din alta parte. Sunt banii care au plecat  – conturile s-au golit si au plecat creditare catre firme. Mi-am vandut toate casele: un apartament, o casa in Pipera si casa in care locuiam in strada Titeica. 

  Dan Tapalaga: In cel mai recent interviu dat pentru HotNews, referitor la partaj ati spus asa: "Bunurile pe care le-am obtinut la partaj sunt bunuri care erau dobandite fie inaintea casatoriei, fie in perioada 2005-2006, maxim 2007". Ce ce ati partajat doar aceste bunuri, nu si cele obtinute intre decembrie 2003, cand v-ati casatorit, si 2005 sau si cele dupa 2007? De ce fix pe perioada aceasta ati partajat? 

  Elena Udrea: Pai nu, pentru ca 2007 era in timpul casatoriei, de exemplu. Bunurile si altele sunt pe firmele sotului. 

  Dan Tapalaga: Asa si…? 

  Elena Udrea: Pai, n-am impartit firmele, am convenit ca fiemele si cu bunurile lor – ce au ele, hoteluri, magazine – raman sotului, urmand ca el sa-mi dea mie o sulta. 

  Dan Tapalaga: O sulta, adica o diferenta de bani intre cat valoreza bunurile si valoarea averii? 

  Elena Udrea: Da, da. 

  Cristian Pantazi: Si ati trecut aceasta sulta in declaratia de avere, de 460.000 de euro. Mai aveti de incasat si alte sulte de la Dorin Cocos? 
  Elena Udrea: Da, mai sunt, dar trebuie sa verificam. 

  Dan Tapalaga: Cat de mari? Tot de sute de mii de euro? 

  Elena Udrea: Da, cred ca da. O sa verific si o sa va spun, pe masura ce o sa vad exact. 

  Dan Tapalaga: Cu aproximatie… 

  Elena Udrea: Probabil ca mai am de incasat de la sot pana intr-un milion de euro. De la fostul sot. 

  Dan Tapalaga: De unde rezulta diferenta asta de bani si de ce n-ati incasat-o din prima? 

  Elena Udrea: Pentru ca n-a avut de unde sa-mi dea. N-a avut de unde si am avut o intelegere in 5 ani de zile sa-mi dea… 

  Dan Tapalaga: Dar cum n-a avut de unde, pentru ca vedem totusi ca ati impartit multe hoteluri, afaceri? 

  Elena Udrea: Pai, da, dar n-a vandut nimeni. Banii astia sunt cash, sulta inseamna bani, nu inseamna proprietati. Si pentru ca nu a avut sa-mi dea, ne-am inteles in felul asta, ca in ani de zile, pe masura ce o avea, sa-mi dea, el ramanand totusi cu toate afacerile care erau ale lui, desigur, nu erau ale mele. Adica n-avea sens sa vreau sa imparta afacerile cu mine, plus ca eu nu sunt om de afaceri ca sa vreau sa imparta afacerile cu mine. 

  Dan Tapalaga: dar este destul de neobisnuit, sa stiti. 

  Elena Udrea: Ba este foarte obisnuit sa ramana cineva cu business-ul si cu proprietati si cu o parte din proprietati, iar altcineva sa ramana cu mai putin si pentru diferenta sa primeasca bani. 

  Cristian Pantazi: M-as intoarce un pic la cariera dvs. politica, care in momentul asta e pusa intre paranteze, mai ales ca ati anuntat ca va si retrageti. Dar tot timpul ati insistat ca rolul dvs pe langa Traian Basescu, ca ii dadeati informatii alternativ si ca de aici vi se trage acest tratament. 

  Elena Udrea: Asa mi-a spus dl. Sebastian Ghita si pare credibi, pare logic. 

  Cristian Pantazi: Bun. Ce se intampla cu Traian Basescu in conditiile astea? 

  Elena Udrea: Pai, eu nu stiu ce face presedintele. Daca va dori sa intre in politica, el n-are nicio legatura cu ce fac eu. Adica nu suntem legati ombilical. 

  Cristian Pantazi: Ne-ati dat atatea detalii despre cat de apropiata era relatia dvs cu dansul, faptul ca ati mers la dl. Voctor Ponta sa intermediati practic o intelegere esentiala pentru Romania… 

  Elena Udrea: Da, sa-i explic lui Victor Pota ca e bine sa accepte numirea… 

  Cristian Pantazi: De aceea v-am intrebat acum daca stiti ce face fostul presedinte. Ati mai vorbit cu el? 

  Elena Udrea: Am mai vorbit cu dl. presedinte cred ca ieri (joi, 29 ianuarie 2015 – n.r.). 

  Dan Tapalaga: Pe ce tema? 

  Elena Udrea: Pur si simplu, pe subiectul chemarii mele la DNA. O chestie de complezenta. 

  Dan Tapalaga: Pe Traian Basescu l-ati asteptat, doamna Udrea, cu covorul rosu, la propriu, in PMP, insa fostul sef al statului nu doar ca  nu a venit sa-si ia in primire biroul, dar nici macar nu v-a mai girat public, asa cum a facut-o in campanie. De ce? 

  Elena Udrea: Pai, sa-l intrebati pe dansul… 

  Dan Tapalaga: Dar dvs nu l-ati intrebat ieri, cand ati vorbit? 
  Elena Udrea: Pai, eu sunt de alta parere. De ani de zile, tot va aud, dl. Tapalaga, cum Traian Basescu o repudiaza pe Udrea, ba prea mult si-o apropie, ba prea mult renunta la ea. Ce rost are sa mai fac eu vreun comentariu? Presedintele Romaniei, cand vrea el, decide sa se intoarca in politica, l-ati auzit spunand ceva si n-a spus de PMP si de Elena Udrea? 

  Dan Tapalaga: Nu. Tocmai, ca n-a spus nimic, ne asteptam sa fie in PMP, asa cum ati anuntat dvs. 

  Elena Udrea: Dar de ce sa fie Traian Basescu in PMP? 

  Dan Tapalaga: Pentru ca asa ati anuntat dvs. Pentru ca i-ati pus covor rosu.

  Elena Udrea: Bun. O sa stea acolo pana cand o sa ne viziteze. Stiri cand a fost aceasta singura declaratie ca  va veni? Cand, in campanie, sustinatorii doamnei Macovei au lansat ca dl. presedinte o sustine, de fapt, pe doamna Macovei. Daca in campanie Traian Basescu nu venea in fiecare zi sa spuna "eu o sustin pe Elena Udrea", erau unii interesati sa spuna "nu o mai sustine pe Elena Udrea". Ala a fost un moment in care am declarat ca Traian Basescu va veni la PMP. Parerea mea e ca nu poate presedintele Traian Basescu sa se inscrie intr-un partid politic, fie el si Partidul Miscarea Populara. Sa fie partener cu noi, OK, dar sa se inscrie in PMP parca e prea putin pentru el. 

  Cristian Pantazi: Tot despre Traian Basescu, a spus la finalul mandatului ca, daca ar fi chemat la Parchet – i se tot scot dosarele de la naftalina – abia asteapta sa discute cu procurorii pentru a clarifica problemele, a dat acest mesaj. Dvs. nu ati dat ieri nicio declaratie la DNA, dupa cum ati spus. De ce nu ati dat? 

  Elena Udrea: Cinstit, pentru ca asa a spus avocatul. Si eu am vrut sa dau, mai ales ca declaratiile mele le-am dat la dvs., le-am scris pe Facebook, adica n-am nimic in lus. Dar avocatul a spus ca vrea sa vada dosarul inainte. 

  Cristian Pantazi: Va asteptati la o cerere adresata Parlamentului Romaniei de arestare preventiva in dosarul pe care il aveti? 

  Elena Udrea: Nu. Nu cred ca asta este un motiv de arestare preventiva a unui parlamentar, faptul ca nu cunostea veniturile sotului. 

  Dan Tapalaga: V-ati gandit, ati luat in calcul in perioada asta o eventuala colaborare cu procurorii, eventual sa incheiati un acoord de recunoastere a vinovatiei? 

  Elena Udrea: A vinovatiie?! de ce, ca stiam lucrurile astea? Nu, nu le stiam. Exclus. Deci, nu stiam, nu mi-a spus. Simplu va spun, nu trebuie sa ma creada nimeni pe cuvant pe mine. Sa fie intrebat Dorin Cocos: "i-ai spus vreodata Elenei Udrea ca ai facut acel imprumut catre firmele tale – adica declari 500.000, imprumutul de la Pescariu, declari suta de mii dividende si nu declaram 140.000 de euro?! Evident ca o declaram, daca imi spunea cineva despre ea. 

  Dan Tapalaga: Stiti de ce va intreb? Pentru ca de la Nastase incoace – deci de 10 ani, de cand a inceput lupta impotriva coruptiei mari – nu prea stiu sa fi scapat nimeni impotriva caruia au fost aduse acuzatii forte grave – nici Vantu, nici Voiculescu, nimeni dintre cei care se credeau intangibili. De asta v-am intrebat daca luati in calcul varianta unei intelegeri cu procurorii. 
  Elena Udrea: Cand sunt, daca sunt lucruri pe care le pot lamuri cu proprcurorii in orice cauza, legat de oricine, uitati ca fac mai mult decat a facut oricine pana acum – deci n-am nicio problema sa spun o multime de lucruri. 

  Cristian Pantazi: Vi s-a inregistrat denuntul. Ati primit un numar de inregistrare? 
  Elena Udrea: Da. S-a inregistrat acest denunt. Dar si eu ma intreb oare ce se va putea intampla mai departe, pentru ca, spre exemplu, cel care ancheteaza activitatea generalilor – fie ei din servicii de informatii – este Parchetul Militar. Parchetul Militar este condus de dl. Alexandru, sotul fostei procuroare Alexandru, care a plecat din DNA dupa ce a fost prinsa de dna. Kovesi si de SRI ca dadea informatii secrete din dosare catre Hrebenciuc, parca. 

  Cristian Pantazi: Stati asa ca asta este o informatie noua. Public n-a aparut niciodata. 

  Elena Udrea: Eu am vazut-o la dl. Tolontan. 

  Cristian Pantazi: Nu cred ca ascris. Cred ca a pus-o ca ipoteza de lucru. 
  Elena Udrea: Inseamna ca am luat-o eu ca ipoteza de lucru. Dar probabil ca eu am si confirmarea de undeva. Deci, in conditiile in care dl. Alexandru este procurorul-sef al Parchetului Militar, evident ca astept cu interes sa vad ce se intampla cu acest denunt. 

  Dan Tapalaga: Nu inteleg ce ati vrut sa spuneti cu aceasta ultima observatie. Mai clar… 

  Elena Udrea: Pai, ma gandesc daca dl. Alexandru are curaj sa il cerceteze pe dl. Coldea. 

  Cristian Pantazi: Va ganditi sa faceti un demers similar – nu stiu care e procedura paramentara – o intepelare in Parlament? Pentru ca exista o comisie. 
  Elena Udrea: Da, este o idee, dar o s-o fac doar pentru seriozitatea acestui demers care, eu cred, inseamna viitorul acestei tari. Altfel, nu am incredere ca parlamentarii, care in mod cert – ganditi-va ca in comisia asta e dl. Ghita, de exemplu… 

  Cristian Pantazi: Sunt mult mai multi decat dl. Ghita si increderea publica in ei e, intradevar, spre zero…

  Elena Udrea: A! Credeam ca spuneti ca este mare. Deci, niste parlamentari care au propriile lor schelete in dulap nu vad cum ar fi capabili sa faca un control  asupra activitatii SRI. De asta spuneam ca e periculos, cand oamenii sunt santajabili, e periculos sa-i pui in functii. 

  Dan Tapalaga: Mai e ceva care imi scapa, dna. Udrea: pe blog ati declarat ca regretati demisia lui George Maior de la sefia SRI, ca a fost cel mai bun sef de serviciu. Dar ce nu ingeleg eu este cum de se intamplau atatea nenorociri sub el, fara ca el sa fie informat? 

  Elena Udrea: Puteti sa-l intrebati. Tot timpul, dl. Maior, cand ii spuneam anumite lucruri, imi spunea ca analiza mea nu este corecta si il lasau asa… 

  Dan Tapalaga: Poate ca nu era corecta…

  Elena Udrea: S-a dovedit ca era corecta. Din punctul meu de vedere, s-a dovedit ca era corecta. 

  Cristian Pantazi: Ne puteti da un exemplu? 

  Elena Udrea: Pai, spre exemplu, cand ii spuneam domnului Maior ca dl. Coldea conduce de fapt serviciul in realitate si tinta este sa aiba toata puterea, imi spunea ca nu este as si mi-a garantat de foarte multe ori, ca argument, "o sa vezi, dl. Coldea isi va da demisia odata cu mine, va pleca odata cu mine din acest serviciu, fiindca noi am fost adusi de Traian Basescu si noi plecam odata cu el". As fi curioasa acum daca domnul Maior mai sustine chestia asta. Mai era un aspect pe care probabil ca ar trebui sa-l confirme Victor Ponta – eu l-am auzit in foarte multe locuri si a contribuit in timpul campaniei la ideea ca se doreste a fi adus Klaus Iohannis, nu ca ar fi fost mai rau, evident ca intre Victor Ponta si Klaus Iohannis vedem inca o data ca este foarte bine ca este dl. Iohannis presedinte, chiar daca votul n-a fost neaparat pro-Iohannis, ci anti-Ponta – dar mai era un aspect… A spus ca undeva spre ziua lui Victor Ponta, undeva spre toamna, intr-o adunare din aceasta neoficiala, fiind de fata si dl. Ponta, si dl. Coldea – as mai dea si alte nume, dar nu mai sunt sigura si n-as vrea sa pun niste oameni sa dezminta eventual – domnul Ponta i-ar fi spus domnului Coldea: "Domnule general daca ajung presedinte, cautati-va de lucru!". Si a continuat spunand "Si tineti cont ca am curaj sa spun lucrul acesta in conditiile in care inca nu am ajuns presedinte".

  Dan Tapalaga: Dar de unde stiti lucrurile acestea, cine v-a spus discutiile astea? 
  Elena Udrea: De la oameni care fie au fost acolo de fata, erau mai multi… 

  Dan Tapalaga: Domnul Ponta, eventual, oameni care au fost de fata…. 
  Elena Udrea: Da, da, erau vreo cinci persoane. 

  Cristian Pantazi: Dati-ne un nume!

  Elena Udrea: Nu o sa va dau acum un  nume, fiindca sunt foarte multe alte nume pe care le pot spune si pe care le voi spune procurorilor, pentru ca expun niste oameni care chiar nu au nicio… 

  Dan Tapalaga: Deci spuneti ca dl. Ponta l-a amenintat pe dl. Coldea cu concedierea, cum ar veni, daca va ajunge presedinte. 

  Elena Udrea: Da, dar asta trebuie sa confirme dl. Ponta, daca asa s-a intamplat. 

  Cristian Pantazi: Insinuati ca atunci ca dl. Florian Coldea a avut interesul ca Klaus Iohannis sa fie presedinte si a si actionat in consecinta? E o acuzatie extrem de grava. 

  Elena Udrea: Cred ca da. 

  Dan Tapalaga: Politie politica… 

  Elena Udrea: Este o analiza. Nu este o acuzatie ca ar fi ceva penal. Este o

  analiza a mea. 

  Dan Tapalaga: Atunci cand lucreaza pentru un politician, e politie politica in toata regula. 

  Elena Udrea: Deci eu va spun asa: ca in mod cert, in opinia mea, dl. Coldea l-a

  sustinut pe dl. Iohannis. In mod cert. 

  Cristian Pantazi: Atunci se bate cap in cap cu ideea pe care ati sustinut-o mai devereme, ca dl. Ponta este este ocolit de dosarul Microsoft si de alte dosare. De ce, daca SRI-ul, dl. Coldea ar fi avut interesul… 

  Elena Udrea: Pai, haideti sa vedem acum, dupa ce a plecat dl. Maior, ce mai urmeaza. 

  Dan Tapalaga: Ce mai urmeaza in legatura cu ce? 

  Elena Udrea: In legatura cu dl. Ponta. Parerea mea este ca se va forma o alta majoritate in Parlament, pentru ca majoritatile in Parlament se pot forma si sub presiune. Daca un lider de partid are dosar penal sau poate avea dosar penal, atunci va lua ce decizie trebuie. Daca politicienii pot fi santajati cu dosare sau au spectrul unor dosare penale deasupra capului, evident ca pot lua decizia de a forma alta majoritate. Am auzit comentarii cum ca Victor Ponta mai avea un suport in Maior, logic. Acum, ca George Maior a plecat, ma astept ca partenerii domnului Ponta sa sustina alta majoritate, una formata in jurul PNL-ului, eventual. 

  Dan Tapalaga: Dar ce legatura are majoritatea cu dl. Maior, ca nu inteleg? Majoritatea politica cu plecarea domnului Maior? 

  Elena Udrea: Pai, v-am mai spus de unde vine puterea celor de la SRI, din faptul ca acolo sunt toate informatiile, mai ales cele care tin de scheletele din dulap. 

  Dan Tapalaga: Asa se intampla si pe vremea lui Traian Basescu, cat a condus serviciile? 

  Elena Udrea: Probabil ca da. Dar parerea mea este ca lucruril acesta s-a vazut prea tarziu. A fost prea tarziu cand toata lumea s-a prins de ce se intampla in realitate.

  Dan Tapalaga: Deci in 10 ani nu v-ati prins niciunul, dar v-ati prins la sfarsit? 
  Elena Udrea. Da. Deci puterea a crescut pe parcurs, evident. Si nu poti sa negi rolul SRI-ului in apararea statului de drept. Inca o data, sa nu se inteleaga… Institutia are toata admiratia, eu sunt dintre cei care au vorbit la superlativ despre SRI intotdeauna, aceasta institutie a intervenit pentru apararea statului de drept si in 2012, si in 2009, cand cei de la PSD puneau la cale fraudarea alegerilor si votul acela, decizia judecatorilor de a respinge rezultatul alegerilor. Dar institutiile sunt si ele conduse de oameni. Nu se poate spune ca oameni rai sunt numai in presa, in politica, in orice, dar fix nu in fruntea serviciilor. 

  Dan Tapalaga: Realizati ca sustineti doua teze care se bat cap incap? Odata ca SRI-ul functionat bine, ani de zile si ca a avut performante pe care le-a recunoscut si presedintele, si dumneavoastra. Presedintele spus ca nu mai exista control politic pe servicii, ca actioneaza profesionist, ca actioneaza dupa reguli. 

  Elena Udrea: Exista invers – control politic al sefului serviciului asupra politicii. 

  Dan Tapalaga: Bun. Deci, pe de-o parte, si fostul presedinte Basescu, si dvs ati sustinut teza functionarii la performanta maxima a serviciilor si astazi sustineti o teza total opusa ca astazi s-au intamplat nenorociri mari. 
  Elena Udrea: Nu este adevarat. Nu amestecati ce fac niste oameni in fruntea serviciilor de informatii cu ce se intampla in institutii. Eu vorbesc acum doar de dorinta de a exercita puterea a unui om care conduce o institutie care produce secretele in aceasta tara sau aduna secretele tuturor in aceasta tara. 

  Dan Tapalaga: Nu va temeti de un nou dosar, doman aUdrea, pentru ca toate aceste acuzatii sunt extrem de grave si se bazeaza pana in acest moment pe zvonuri, pe ce au spus altii, pe declaratiile si povestile altora. 
  Elena Udrea: In general, dosarele se bazeaza pe ce spun oamenii. Tocmai spuneam ca in dosarul Microsoft, Pescariu a spus niste lucruri, Gabi Sandu a spus, toata lumea a spus niste lucruri. dar intrand procurorii si analizan dce s-a spus, unele lucruri au inceput sa fie dovedite. Mai devreme imi spuneati ca eu am stiut de doua luni si nu am spus ce stia fostul sot. Daca eu am aflat toate aceste lucruri si nu le spuneam, ce mi-ati fi zis mie peste cativa ani? Daca veneam si spuneam "eu, in 2014, stiam pucrurile acestea". Deci, eu spuna asta este treaba DNA-ului, acolo unde am facut denuntul sa cerceteze denuntul pe care l-am facut si sa ii cheme pe toti cei pe care i-am nominalizat pentru lucruri suplimentare, pentru a vedea care sunt faptele.

  sfârşit

   

  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentExplozie la NATO -declaraţii ale Elenei UDREA (1)
  Articolul următorTerenul minat al României (1)
  Acum sunt un jurnalist pe barba mea, freelancer cum zice englezul, inainte cu activitate internationala intre 1991-2001 la Radio Europa Libera (RFE/RL), BBC World Service, DW, unde am desfasurat concomitent activitatea de corespondent pentru Romania, RFE/RL-BBC 1992-1997, RFE/RL-BBC-DW 1994-1997. Am fondat, finantat si editat primele 2 publicatii din istoria orasului Viseu de Sus, ”COMUNICATOR,” respectiv, ”CRONICA VISEUANA”. In curand voi porni un post de radio international pe net: www.radiocertitudinea.ro ”Emite muzica si iubire”. Sunt membru al Uniunii Ziaristilor profesionisti din Romania -UZPR, și în evidența Federatiei Internationale a Jurnalistilor -FIJ.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here