CRIMĂ FĂRĂ NICI O PEDEAPSĂ?

  0
  762

  Nu fac parte din jurnaliştii bine plătiţi din România dimpotrivă, în toţi aceşti 14 ani decând am revenit din exil nu am avut nici o sursa de venit iar, cu câteva luni în urmă am fost nevoit a-mi vinde şi moşioara pentru a-mi finanţa spitalizarea şi operaţia la coloana de aceea, mie nimeni nu îmi poate pune căluşul în gură!

  Este adevărat că mi se pot rupe degetele sau, îmi poate fi blocat accesul pe NET aşa cum –în câteva ocazii, mi s-a dovedit că se poate!

  Până la proba contrarie însă, am obligaţia şi datoria de a scrie dar, înainte de a scrie de a întreba şi a cugeta asupra celor aflate abea apoi, a publica cele scrise!

  Mărturisesc un fapt de o gravitate majoră amplificată ca percepţie colectivă prin aceea că, aceste instituţii sunt finanţate din bani publici iar, scopul acestei finanţări este tocmai informarea în masa: în aceste ore, am constatat o crasă lipsă de informaţii şi comunicare la nivelul departamentelor de relaţii cu publicul (nici cele inter-ministeriale nu sunt altminteri!) deşi, profesional vorbind, era cazul ca oamenii care primesc salarii pentru această profesie de ducere a cuvântului de la sursă spre public să fie în posesia lor, a informaţiilor dar, atât la nivel ISU cât şi Jandarmerie mi s-a solicitat răgaz pentru răspunsuri!

  Informaţiile pe care le solicitam erau fireşti dar, mai ales cu caracter statistic care sunt emise –aproape, cotidian deci, neclasificate sau, confidenţiale ceva de genul, … „spune tabla înmulţirii cu 3”!

  La ISU Maramureş am adresat următoarele întrebări:
  1. Îmi puteţi confirma dacă la nivelul IGSU cu câteva zile înaintea tragicului eveniment de la „Colectiv” a avut loc la Bucureşti un curs pe tema incendiilor în spaţii aglomerate inchise şi daca din Maramureş a participat cineva în cazul că a avut loc un asemenea curs?
  2. Dacă ISU Maramureş a emis ordin de interdicţie pentru anumite zone ale tribunelor din incinta stadionului din Baia Mare înaintea meciului cu Steaua Bucureşti?

  La Jandarmeria Maramureş pentru aceeaşi întrebare legată de eventualul ordin de interdicţie am fost rugat să aştept şi voi căpăta răspuns.

  Până la urmă am aflat următoarele:
  – în intervalul 19 – 30 octombrie la Bucureşti s-a desfăşurat un curs de pregătire profesională cu tema „cercetarea cauzelor incendiilor” la care din judeţul Maramureş a participat lt. Col. Adrian VLAŞIN, la acest curs fiind abordată şi tema incendiilor în spaţii aglomerate închise cursanţilor fiindu-le prezentat filmul evenimentului similar celui de la „Colectiv” petrecut în Statele Unite.

  – col. Teglas Marin -sef serviciu misiuni din cadrul Jandarmeriei Maramureş, mi-a declarat că la începutul anului competiţional 2015-2016 s-a reunit Comisia de Omolagare -Lg. 4/2008, ISU, Jandarmerie, FRF, Clubul de fotbal băimărean, care a stabilit şi a informat în legătură cu numărul persoanelor care pot accede în incinta stadionului.

  La meciul cu Steaua Bucureşti, deşi organizatorul a anunţat un numar de 8 mii de bilete vândute, cu căteva minute înainte de începerea meciului o mulţime -peste 6 mii de persoane cu bilete în măini, a solicitat intrarea în stadion ceea ce, înseamnă că organizatorul meciului a indus în eroare, încadrarea penală a faptei „fals şi uzul de fals”, o presiune uriaşă fiind resimţită la nivelul dispozitivului de jandarmi. Şeful ISU –prefectul judeţului, persoană informată din timp cu privire la data evenimentului sportiv, a dispus –încălcând deliberat, sub circumstanţa atenuării presiunii publicului spectator, normele comisiei de evaluare, acceptând accesul celor peste 6 mii de oameni.
  Nu a fost emis nici un înscris –cu valoarea juridică, din partea Jandarmeriei din care să rezulte încălcarea legii, singura măsură fiind de ordin adminstrativ printr-o amendă suportată de firma organizatoare!
  Până la această oră nici Parchetul judeţean nu s-a autosesizat în legătură cu încălcarea legii de către prefectul Rohian!

  ( Sursă autorizată în pirotehnie care doreşte să rămână în anonimat, mi-a confirmat cunoştinţele în ce priveşte cauzele incendiilor –eu însumi am fost pompier ca miliar în termen, validând ca interval de timp suficient şi necesar pentru izbucnirea în flacără vie a unei suprafeţe precum tavanul de la „Colectiv” maximum 30 de secunde, cu condiţia impregnării în prealabil, cu subtanţe inflamabile a acelei suprafeţe! )

  Dincolo de obligaţia creştină, omenească, de a înălţa cu smerenie o rugaciune către Dumnezeu pentru iertarea păcatelor celor care au murit la „Colectiv”, pentru ajutor divin în favoarea însănătoşirii celor aflaţi între viaţă şi moarte, pentru miluirea cu sănătate şi putere de viaţă a celor care suferă ca urmare pierderii celor dragi, avem obligaţia de a cere informaţii care să ne ofere înţelegerea celor întâmplate!
  În ultimii ani autorităţile statului român nu numai că au tergiversat actul informării populaţiei dar, au tolerat fapte penale în ce priveşte aflarea adevărului cu privire la evenimente deosebit de grave, preluând cu monşalanţă obiceiurile „Miliţiei-Procuraturii-Pompierilor”!
  Vă mai aduceţi aminte de dimineaţa zilei de 22 decembrie când în drum spre servici aţi vâzut cum sunt spălate cu furtunele de apă bălţile de sânge din faţa Teatrului Naţional?
  Vă amintiţi de gropile-crater în urma exploziei de la Mihăileşti care au fost umplute cu pământ fiind anulate posibilităţile prelevării de probe?
  Iată, apar informaţii că oamenii lui Oprea continuă „opera omnia” a înaintaşilor securişti iar, revolta mut-îndoliată a cetăţenilor României este ignorată iar, „sloganul” nu putem face nicio declaraţie cât timp este în curs o anchetă, ESTE FALSĂ căci, prin ştergerea urmelor autorităţile „informează” că i se fălfăie de noi!

  http://fresh24.ro/stiri/ce-s-a-petrecut-cu-adevarat-la-colectiv-ipoteza-asta-poate-rasturna-totul-9533

  Prefectul Rohian -felicitări pentru că a ştiut cum să scoată de sub tensiune situaţia de la stadionul „Dealul Florilor” dar, ulterior trebuia să îşi anunţe premierul că din respect faţă de lege demisionează, NU A DEMISIONAT şi i se fălfăie de Mircea Şerban şi „Cronica Vişeuană” care i-au cerut demisia şi în cazul morţii lui David Dologa, îngropat de sistemul condus –la nivel de judeţ, de prefect!

  Ministrul Oprea nu l-a demis pe prefectul Rohian deşi ştia şi ştie şi în aceste clipe când scriu, că stadionul de la Baia Mare nu are capacitatea necesară pentru accesul unui număr de persoane mai mare de 8000 de persoane şi nu a demisionat pentru că i se fălfăie şi de familia lui Gigină, şi de familiile celor care au murit la „Colectiv” sau vor muri curând, probabil în urma efectelor groaznicului foc!

  Lui Dragnea sau i se fâlfâie, sau nu are „coaie” să îi retragă sprijinul politic lui Oprea astfel, PSD ieşind de la o guvernare criminală!
  Astfel, el transferă către noi întrebarea: ROMÂNI CÂT MAI TOLERAŢI CRIMA ÎMPOTRIVA VOASTRĂ?

  Buciumi, Şomcuta Mare, Marmureş

  Post Scriptum:

  Am interpelat telefonic pe lt. Cătălin Chircă purtător de cuvânt al IGSU care la întrebarea dacă îmi poate da asigurări că nu vor fi şterse urme-probe de la „Colectiv” -în speţă resturile din buretele combustibil, NU M-A PUTUT ASIGURA spunându-mi, citez: …”NOI (IGSU), NU PUTEM FACE NIMIC ALTCEVA DECAT CEEA CE NE CER ORGANELE DE CERCETARE PENALA, NOI NE SUPUNEM UNOR LEGI!”

  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentProhodul
  Articolul următorLegea la mezat
  Acum sunt un jurnalist pe barba mea, freelancer cum zice englezul, inainte cu activitate internationala intre 1991-2001 la Radio Europa Libera (RFE/RL), BBC World Service, DW, unde am desfasurat concomitent activitatea de corespondent pentru Romania, RFE/RL-BBC 1992-1997, RFE/RL-BBC-DW 1994-1997. Am fondat, finantat si editat primele 2 publicatii din istoria orasului Viseu de Sus, ”COMUNICATOR,” respectiv, ”CRONICA VISEUANA”. In curand voi porni un post de radio international pe net: www.radiocertitudinea.ro ”Emite muzica si iubire”. Sunt membru al Uniunii Ziaristilor profesionisti din Romania -UZPR, și în evidența Federatiei Internationale a Jurnalistilor -FIJ.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here