un zenit de dorit!

  0
  855

  Istoric vorbind, noi, maramureșenii suntem vecinii fostei URSS așadar, suntem proprietarii unor sensibilități specifice spațiului pravoslav…
  În vremea războiului rece frontierea de pe Tisa era specială nu numai pentru faptul că era secantă trupului geografic și etnic al Maramureșului ”istoric” dar, mai ales pentru faptul că, deși URSS era una singură și se învecina cu România, la ONU figura printre membre, o entitate statală inexistentă juridic, anume Ucraina!
  Noi, maramureșenii aveam și avem nu doar neamuri cât și morminte în Ucraina de peste Tisa de aceea, energia orgonică –dragostea necondiționată, a mea, a ta, a ei, a noastră ar trebui sporită și îngrădită de orice oportunitate de care să beneficieze vampiri energetici care să își hrănească ființa malefică!
  Cu fiecare ocazie pe care evenimentele politice din România mi le-a oferit, eu, Mircea Șerban am căutat să atrag atenția asupra faptului că Tisa este cea mai vizibilă frontieră a Europei actuale!
  Nimeni nu ar mai trebui să ignore –nici formal și cu atât mai mult informal, calitatea de frontieră UE și NATO de aceea, acum, în urma lecturii cărții lui Michael Stürmer – ”Putin și Noua Rusie”(editura Litera, 2011) mă opresc a privi cu alți ochi ai minții la apele, tot mai adesea învolburate ale Tisei…
  Nu sunt agentul literar al cărții însă, nu pot să nu o supun atenției dvs dar, mai ales celor de la DNA și Parchetului General!

  [ La începutul anilor 90, imediat după ce Gyula Horn (ex ministrul de externe al Ungariei comuniste, în calitatea de nou lider al guvernului de la Budapesta și autor al înfrângerii administrate de socialiști, conservatorilor lui Jozsef Antall, deloc prietenoși României), sublinia necesitatea ca Ungaria să reia bunele raporturi politco-diplomatice și economice cu URSS, toată presa internațională acreditată în capitala ungară ne întrebam care să fie explicația –dincolo de parteneriatul doctrinar și bahic al lui Horn cu Moscova, pentru care Ungaria în loc să își dezvolte oportunitățile către occident, căuta cu obstinație menținera azimutului!?
  Dacă ideologic între liderii partidului socialist –fost comunist, și cei ai Forumului Democrat prăpastia era adâncă și de netrecut, în ce privește interesul național cu privire la minoritatea ungară de dincolo de frontiere interesul era și a și rămas identic!
  Horn a fost confident și unic partener al cancelarului Kohl în negocierile purtate de acesta cu Gorbaciov pentru soluția celor peste 300 de mii de migranți est germani care așteptau deschiderea frontierei ungaro-austriece, pentru a trece în vest, soluție la care a contribuit, fără pic de îndoială, cineva de la Lubianka, iar în acei ani colonelul Putin era la vârful KGB așadar, să nu mai mire pe nimeni excepționala relație bilaterala actuală Budapesta-Kremlin (Moscova)!
  Îmi pare rău să o spun, din nou, ca reproș la adresa diplomaților noștri dar, nici Năstase nici Meleșcanu și nici Severin dar, nici cei care au urmat acestora, nu au citit corect această lecție care, imediat după destrămarea URSS a devenit o lecție de istorie a Europei!]

  Abea după lectura acestui bestseller lumea va înțelege de ce economistul Ilie Șerbănescu –fostul meu coleg de la Europa Liberă, mai mult un teroretician decât nu practician ministru al economiei, nu contenește a atrage atenția guvernanților și conaționalilor asupra faptului că România a devenit o colonie dar, asupra căreia se bat de-opotrivă, asta el nu o mai spune, și USA și Rusia lui Putin!
  Abea după lectura acestei cărți nu numai experții din MAE dar, mai ales, noi, maramureșenii, proprietarii unor sensibilități specifice față de spațiul de peste Tisa dar, și față de cel de peste Prut, ne vom pune câteva întrebări având ca mirare lipsa de vigoare diplomatică și raporturile bilaterale româno-ruse neputincios eficiente și necesitatea stringentă a unui azimut, zenit către relația cu Rusia!

  PS.
  Mă aștept la reacții dure din partea colegilor de la București cu atât mai mult cu cât voi afirma acum și aici că azimutul NATO este unul fals, că nu se vor da în lături a afirma că m-au plătit cei de la Sputnik pentru acest text dar, înainte de toate am să îi rog să afle de la departamentul de presă al poliției de frontieră câți oameni de afaceri loiali PSD au făcut deplasări în spațiul controlat politic, administrativ, miliar și informal de Putin și câte societăți economice românești -directe sau prin interpuși, își desfășoară activitatea în Transnistria!

  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentATAC LA MEMBRANA
  Articolul următorPrincipiul social
  Acum sunt un jurnalist pe barba mea, freelancer cum zice englezul, inainte cu activitate internationala intre 1991-2001 la Radio Europa Libera (RFE/RL), BBC World Service, DW, unde am desfasurat concomitent activitatea de corespondent pentru Romania, RFE/RL-BBC 1992-1997, RFE/RL-BBC-DW 1994-1997. Am fondat, finantat si editat primele 2 publicatii din istoria orasului Viseu de Sus, ”COMUNICATOR,” respectiv, ”CRONICA VISEUANA”. In curand voi porni un post de radio international pe net: www.radiocertitudinea.ro ”Emite muzica si iubire”. Sunt membru al Uniunii Ziaristilor profesionisti din Romania -UZPR, și în evidența Federatiei Internationale a Jurnalistilor -FIJ.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here