Cu Zacharias Lichter la Baia Mare…

  0
  984

  Moş Nicolae a fost contemporan şi cu artiştii de la Barbizon uneori, de prin pădurea de la Fontainebleau, aducându-le mai ales inspiraţie căci, pictura de atmosferă a fost principala preocupare a lui Corot, Rousseau, Millet -fondatori ai şcolii, dar nu numai lor ci, şi tuturor celor ce au trecut prin această unică experienţă… de aceea, acum, de „moş Nicolae” la Baia Mare fiind -unde în aceste zile viaţa îţi este pusă în pericol deliberat de indolenţa edililor, nu ai cum să nu te gândeşti şi la pictorii faimoasei şcoli pariziene, dar nici să nu cauţi aici, în capitala Maramureşului, în ciuda unei deplasări mai dificile decât în Himalaya, vreo sală de expoziţie în speranţa unei întâlniri cu arta plastică!
  Trec pe lângă o cafenea, în centrul vechi, apoi mă răzgândesc şi intru şi în aşteptarea unui ceai de mentă cu miere îmi aduc aminte de Zacharias Lichter, celebrul personaj al lui Matei Călinescu, care tocmai şopteşte, delicat şi tandru cu vocea-i dureros plecată în căutarea lui M… „există în ele (e vorba de poezie), o anume suavitate, o anumită stângâcie care ar putea fi bună conducătoare de infinit. Din acele zone se aude parcă, deşi foarte slab, respiraţia egală a îngerilor.”
  Excepţionalul profesor al universităţii Bloomington, şeful catedrei de literatură comparată, Matei Călinescu încă din anii liceului tinereţii mele mi-a fost drag şi când am pus mâna pe „Viaţa şi opiniile lui Zacharias Lichter” am avut în textele „lor” o zilnică rugăciune pentru ca munca silnică de plastician în căutarea drumului propriu să îmi fie ascultată şi binecuvântată de Dumnezeu, lângă care şi atunci şi, cred că şi acum Zacharias Lichter se afla şi, repet, cred, încă se află!
  …” talentul (în poezie), nu este decât capacitatea de a da impresia că spui ceva, fără ca, în fond, să spui nimic. Din acest punct de vedere, poezia devine o pură pregătire pentru spunere, urmând să creeze în cititorul sau ascultătorul ei ideal o pură atenţie, o stare de receptivitate faţă de o revelaţie posibilă, care însă nu se mai produce niciodată. Aceasta mi se pare a fi însăşi esenţa esteticului: un joc al preliminariilor, aşteptarea mereu fustrată şi mereu reînnoită a unei revelaţii.”
  …într-un târziu au sosit Doru Dragoş cu soţia lui, m-au „recuperat” din plăcuta visare şi dulceaţa mierii de albină amnistiind aroma ceaiului şi a mentei topite în aburii Băii Mari, singura cetate compatibilă nu numai cu estetica rigorilor călinesciene şi a învăţăturilor de la Barbizon, dar mai ales cu sensibilitatea ardelenească căci, unde oare dacă nu sub cerul albastru al acestui oraş ani de-a rândul, nu numai eu, dar câţi nu, am căutat sensul iubirii!
  Apoi, într-una din sălile bibliotecii „Dulfu” –într-o ţară unde educaţia şi cultura abea au bani de tramvai pentru a ajunge la public iată, ce splendid stabiliment cultural are Baia Mare, am fost martor la vernisajul unei expoziţii de artă şi, pentru că prietenul şi colegul meu de liceu, dr. Tiberiu Alexa îmi mărturisea că nu prea are timp pentru „amatori” îi voi spune aici, în paginile manageriate de Ţeţu şi „moncher”, astfel: …” daca cineva din rândurile artiştilor plastici „profesionişti” îmi pune în faţa ochilor o acuarelă cel puţin de valoarea „amatorului” MILE László ei, bine anunţ pe aceasta cale că, U.A.P. (uniunea artiştilor plastici), merită să i se dea toate onorurile culturale de cel mai mare rang din lume!
  Dacă nu, atunci am să-i rog pe toti membri U.A.P. criticii de specialitate, să o lase mai moale cu „profesionala” lor!”

  Maia Morgenstern by MILE László
  Maia Morgenstern by MILE László

  Am fost prezent –în seara de vineri, împreună cu Zacharias Lichter, la o expoziţie de grup –“Alexandru Şainelic”, unde am avut revelatia artei de exceptională valoare artistică şi comercială a doi artisti, pe nume: MILE László si DRAGOS Doru!
  Nelly VASS rămâne încă o mare speranţă…

  Post Scriptum:

  Acum, că celebrul “Kake” are timp de reflexii, solicit tuturor membrilor UAP victime ale nesimţirii fostului primar, să ceară prin memorii adresate conducerii centrale UAP toate datele de cadastru referitoare la imobilele aflate în proprietatea sa, pentru ca, imobilele şi “Colonia Pictorilor” din Baia Mare să nu devină o anexă a vreunui SRL, sau ONG!

  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentClona lui Mussolini şi pustietatea cimitirelor eroilor români…
  Articolul următorFlorarului de la putere!
  Acum sunt un jurnalist pe barba mea, freelancer cum zice englezul, inainte cu activitate internationala intre 1991-2001 la Radio Europa Libera (RFE/RL), BBC World Service, DW, unde am desfasurat concomitent activitatea de corespondent pentru Romania, RFE/RL-BBC 1992-1997, RFE/RL-BBC-DW 1994-1997. Am fondat, finantat si editat primele 2 publicatii din istoria orasului Viseu de Sus, ”COMUNICATOR,” respectiv, ”CRONICA VISEUANA”. In curand voi porni un post de radio international pe net: www.radiocertitudinea.ro ”Emite muzica si iubire”. Sunt membru al Uniunii Ziaristilor profesionisti din Romania -UZPR, și în evidența Federatiei Internationale a Jurnalistilor -FIJ.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here