Paradisul pierdut

0
1607
Mircea ȘERBAN -senior editor

Facultățile de medicină din România sunt bine cotate în Europa, iar medicii plecați din țara noastră (ca urmare unei politici de stat bazată pe doctrina spațiului vid, enunțată de Traian Băsescu, maleficul!), fac furori în occident, dar paradoxal sistemul de sănătate publică este bolnav și se moare în țara noastră stupid, banal, în ciuda eroismului medicilor!
De ce?
Care sunt cauzele pentru care, sistemul de sănătate publică din România este un ”paradis” din care zilnic pacientul este izgonit?

Pe de-oparte faptul, că economia continuă doctrina planificării centralizate –vezi de pildă, legea spitalelor ( lg. 95 din 14 aprilie 2006, articolele 5 și 7 fiind de-a dreptul hilare!), iar pe de altă parte comunicarea (intra și extra sistemică) ce arareori depășește muțenia!
Un al 3-lea factor ce depreciază calitatea sistemului de sănătate publică este infrastructura (veche, moștenită în urmă cu 28 de ani), lăsată de izbeliște de guvernanții perindați la putere.

Așadar, analiza acestor 3 cioburi poate duce la o imagine corectă a sistemului de aceea, o voi face (succint), plecând de la ideea, că nu descopăr eu nici principiul vaselor comunicante sau penicilina, dar am dreptul la exersarea maieuticii, iar guvernanții trebuie să răspunda la toate întrebările pe care societatea le formulează!

Majoritatea spitalelor funcționează în clădiri vechi, concepute într-o paradigmă specifică economiilor planificat-centralizate, actul medical fiind consecința grijii pe care partidul unic o manifesta (doctrinar, emfatic), dar fără suport real de pildă, tehnologia și medicamentele occidentale fiind o raritate, cheltuindu-se bani pentru spitalizări interminabile de aceea, găsim și azi clădiri în care numărul de paturi concurează hotelurile!
Întreținerea acestor mastodonți este un exercițiu financiar pe care guvernanții îl condiționează electoral, fapt ce întreține prostituția politică, endogamia fiind o platfomă ideală pentru România post-decembristă, unde munca de partid naște moștri…

La Spitalul de Recuperare din Borșa saloanele sunt reci, infrastructura apă-canal falimentează zilnic, iar mecanicii de întreținere nu fac față nici datorită volumului de lucru nici stării fizic-mentale cu care se prezintă la post.
– ” băh, atât timp cât eu îs servus cu Lupașcu tu poți sta și în cap și n-ai ce-mi face”! –a fost replica unuia din instalatori, la număr 3, dar numai unul din aceștia nefiind prieten cu alcoolul, iar vis-a-vis de același aspect unul din medicii secției de recuperare pe care l-am surprins într-un dialog cu inginerul de sistem, spunea că, …”eu m-am săturat sa tot scriu rapoarte în ritmul în care emit rețetele medicale”!
Noul manager –interimar, medicul Florin Lupașcu, un personaj pe care atunci când îl vezi îi asociezi statura și figura cu a unui agent KGB, este un personaj implicat în moartea lui David Dologa și în câteva scandaluri interne spitalului pe vremea când îndeplinea atribuțiile portofoliului de director medical (sancționat cu avertisment de către DSP!), însă, cu toate acestea a fost validat de ministrul sănătății ca manager interimar.
Lupașcu nu știe să comunice cu presa și își arogă prioritățile în materie de informații publice pe care le cenzurează cu un calm imperturbabil, de pe această poziție permițăndu-mi accesul la documente interne –neclasificate, dar a refuzat să îmi pună cópii la dispoziție.
Impresia mea, evident subiectivă, dar invalidată de faptele managerului Florin Lupașcu, este aceea a unui slugoi politic, dar extrem de apt (și) pentru a îndeplini activități subversive împotriva românilor și României de aceea, cred că SRI ar trebui să pună lupa pe acest personaj cu atât mai mult cu cât –am mai scris asta, www.cronicaviseuana.ro/2013/12/26/lista-lui-ciolpan-prefata/, în Maramureșul istoric și-au făcut vizibilă prezența mafiile ucraineană, rusă, românească și ungară cu interese concurente la cele ale establishmentului de la Kiev, Moscova, Berlin, Budapesta și București!
Așadar, Lupașcu, atât timp cât nimeni nu va schimba paradigma economico-politică a României, va fi un manager care va petici, aidoma unui vulcanizator, spitalul de recuperare și, în clipa când se va stinge scandalul în care este implicată Primăria Borșa, va fi de acord cu privatizarea secției ”recuperare” pentru care se bat acum șmecherii din sistemul de administrație publică locală căci, tocmai de aceea a și fost numit manager!

Scriam că, comunicarea este o altă gaură din brânza sistemului de sănătate publică și am să dau câteva exemple irefutabile, care probează una din cauzele malpraxisului medicale, după cum urmează:
– Conform protocoalelor în vigoare introducerea unui pacient în sistemul de sănătate publică se face apelând 112, dar asta presupune un flux de informații și pe orizontală astfel, de la medicul de familie până la medicul șef de secție respectiv, directorul medical al unui spital informația să curgă în regim flux-reflux pentru a se evita plimbatul între spitale și decesul pe drum, așa cum a murit sărmanul David Dologa, băiețelul din Sacel, sau domnul Lăzărescu, celebrul personaj de film!
– Apoi, programările la medici specialiști –care la unele spitale se realizează (și) în urma unor numere de ordine ar trebui accesate și de la distanță astfel, încât un pacient care se deplaseaza de la Vișeu la Baia Mare de pildă, să prindă în aceeași zi o internare spre a evita cheltuieli suplimentare cu cazarea ceea ce, deocamdată este doar un deziderat, eu însumi fiind protagonistul unei experiențe similare, fiind scos din impas de doctorița Sorina Sabo căreia îi mulțumesc și pe această cale.
– Comunicarea presupune și eventualele condoleanțe pe care oamenii din sistem ar trebui să le adreseze celor ce-și pierd prin spitale ființe dragi, fie din cauze de malpraxis, fie nu căci, fără îndoială compasiunea este nu numai fața nevazută a caracterului uman, dar și una din expresiile solidarității civice și creștine ce stau la baza confortului social pe care statul îl oferă cetățenilor pentru loialitatea acestora față de el!

În sfârșit nu am cum să închei fără să menționez faptul că, în cele câteva zile cât am fost pacient al spitalului de recuperare și am pregătit documentarea (și) pentru acest material, am aflat –printre altele, câteva fapte penale ale actualului primar, despre care voi scrie în numărul viitor al publicației www.cronicaviseuan.ro .

Mircea Șerban

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentResetarea Uniunii Artiștilor Plastici -UAP, din România o necesitate absolută!
Articolul următorDacă scrumierele ar putea vorbi!
Acum sunt un jurnalist pe barba mea, freelancer cum zice englezul, inainte cu activitate internationala intre 1991-2001 la Radio Europa Libera (RFE/RL), BBC World Service, DW, unde am desfasurat concomitent activitatea de corespondent pentru Romania, RFE/RL-BBC 1992-1997, RFE/RL-BBC-DW 1994-1997. Am fondat, finantat si editat primele 2 publicatii din istoria orasului Viseu de Sus, ”COMUNICATOR,” respectiv, ”CRONICA VISEUANA”. In curand voi porni un post de radio international pe net: www.radiocertitudinea.ro ”Emite muzica si iubire”. Sunt membru al Uniunii Ziaristilor profesionisti din Romania -UZPR, și în evidența Federatiei Internationale a Jurnalistilor -FIJ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here