Ecoul unei fotografii

0
1333
Mircea ȘERBAN -senior editor

Călătoriile ascund nu doar tălcul văzutelor lumii acesteia ci, ne învață a vedea cât de inutile sunt multe obiecte din bagaj!
Cu cât călătoria va fi mai lungă –atât în spațiu dar, mai ales în timp căci, celui vârstnic îi este dat să descopere binele de vreme ce l-a tot urmărit și cercetat, vom afla prețul fiecăruia din lucrurile acelea cât și măsura în care ne aparțin sau nu, dar și antrenamentul de făcut pentru a renunța la ceea ce ar putea duce la naufragiul călătorului prin viață.
Seneca ne spune celor ce-i citim Scrisorile către Lucilius, că nici nu băgăm de seamă că ne lipsesc, lucrurile pe care le abandonăm și că suntem gură cască în fața bunurilor fără valoare căci, …”fiecare prețuiește cât are în stăpânire”!

Irina Ardelean –cine nu știu dacă l-a citit pe Lucius Annaeus Seneca din Córdoba dar, știu că prin ceea ce face ne învață, aidoma mareului stoic al antichității, a căuta măreția înlauntrul fiecăruia: om sau lucruri!
Dar cine este Irina Ardelean (îi simt și înțeleg sfiala și îmi asum tupeul și smerenia!) și cum de îndrăznesc a așeza făptura ei alături de Seneca?

Mama unei fetițe –Ana, Irina s-a născut la 15 Mai și este profesoară de limba și literatura română, ucraineancă fiind din Bistra Maramureșului istoric!
Chiar dacă înșiruirea ce urmază va pierde o parte din cititori insist pentru publicarea ei căci, dezvăluie ce se află în interiorul casetei activităților acestei fiice a Maramureșului așadar:

1982-1990
Elevă, cls. I-VIII
Școala Generală Cacica, jud. Suceava
1990-1995
Școala Normala Sighetu-Marmației, jud. Maramureș
Profilul pedagogic
Diplomă de bacalaureat
1998
Liceul Pedagogic Mihai Eminescu Suceava
Definitivat în învăţământ
Certificat de acordare a definitivatului
Naţională
1995 – 2000
Universitatea din București, Facultatea de Litere
Specializarea limba şi literatura română-limba şi literatura rusă
Licențiată în filologie
Diplomă de licență
2002 – 2004
Universitatea de Nord Baia Mare
Grad didactic II în învățământ
Certificat de acordare a Gradului Didactic II în învățământ
Națională
2006 – 2008
Universitatea de Nord Baia Mare
Grad didactic I în învățământ
Certificat de acordare a Gradului Didactic I în învățământ
Națională
Irina Ardelean este posesoarea unor certificate și atestări a tot ceea ce înseamnă inițierea, formarea, evaluarea și promovarea aptitudinilor și competențelor managementului educațional în unitățile de învățământ!
Așadar, ea are și forță și limpezime…

(De peste un sfert de secol românii se plâng de faptul că, fie la nivel colectiv, fie la nivel individual, ei s-au întâlnit mereu cu nerecunoscătorii ceea ce, ar fi trebuit ca în acest mare răstimp al vremii să-i fi, sau sa-l fi făcut a înțelege tâlcul acestei uriașe șanse!
Iată, ce spune Seneca despre această pățanie plină și aducătoare de lumină: …”Nimeni nu poate fi atât de precis în dăruirea binefacerilor încât să nu se înșele de mai multe ori; nu au decât să cadă uneori în gol, numai să nu se piardă. Marinarii se întorc pe mare chiar după un naufragiu; cămătarul nu își abandonează afacerile din for numai pentru că un datornic a scăpătat. Viața s-ar împotmoli degrabă într-o torpoare (lâncezeală, moleșeală), a inactivității dacă ar trebui să abandonăm tot ceea ce nu reușește. Tocmai această dezamăgire se cuvine să te facă mai generos; chiar dacă reușita unei fapte este nesigură trebuie să faci tot soiul de încercări, pentru că mai devreme sau mai tărziu va merge înainte. […] Sentința corectă unui magistrat sever? El va judeca dacă faptele se țin în echilibru una cu alta și va decide: ”Chiar dacă vătămările sunt predominante, toată acea parte de rău aflată în plus să fie iertată în numele binefacerilor primite.” Răul a fost mai mare, dar binefacerea a fost mai întâi; de aceea și timpul se cuvine să își aibă greutatea sa.)

Va urma…

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentSetea de minciună
Articolul următorScrisoare publică
Acum sunt un jurnalist pe barba mea, freelancer cum zice englezul, inainte cu activitate internationala intre 1991-2001 la Radio Europa Libera (RFE/RL), BBC World Service, DW, unde am desfasurat concomitent activitatea de corespondent pentru Romania, RFE/RL-BBC 1992-1997, RFE/RL-BBC-DW 1994-1997. Am fondat, finantat si editat primele 2 publicatii din istoria orasului Viseu de Sus, ”COMUNICATOR,” respectiv, ”CRONICA VISEUANA”. In curand voi porni un post de radio international pe net: www.radiocertitudinea.ro ”Emite muzica si iubire”. Sunt membru al Uniunii Ziaristilor profesionisti din Romania -UZPR, și în evidența Federatiei Internationale a Jurnalistilor -FIJ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here