ROMÂNISMUL ESTE FAPTĂ PENALĂ!? -scrisoare publică profesorului Ioan Roșca

0
1967
Mircea ȘERBAN -senior editor

Dragă domnule profesor!

Despre cât de important sunteți pentru mine în viața de până acum aș putea scrie până la sfânta Vineri, dar eu trebuie să termin această scrisoare cât mai repede căci, Miron și spațiul dedicat de ”CERTITUDINEA” o așteaptă.

Cu mulți ani în urmă mi-ați îngăduit apropierea de dumneavoastră, dar niciodată, până alaltăieri, nu am fost atât de tulburat în urma discuțiilor la care cu atâta delicatețe mi-ați îngăduit a fi parte (mai ales, ascultătoare)!
Luni seara vocea dumneavostră plecată de la celalalt capăt al pământului vorbirii era tristă…
Sfâșietor de tristă!
Timbrul ei, altădată sec, dar catifelat cerată, aidoma celei mai fine hârtii pentru scrierea unei partituri geniale, de această dată avea timbrul de atașat unei telegrame de condoleanțe…

O lume întreagă se întreabă: când i-o aresta pe ăștia de scriu la ”CERTITUDINEA”?
Cât timp mai apare ”CERTITUDINEA”?
De când cu publicarea textului lui A.C Cuza din Senatul României, în ”CERTITUDINEA” nr. 17, parcă și Dumneavoastră TRĂIȚI ISPITA!

ROMÂNISMUL ESTE FAPTĂ PENALĂ!?
Asasinarea lui Mihai Eminescu este proba, că pentru fapta de a fi român poți fi ucis!

Dragă domnule profesor!

Noi suntem doi ciudați…
Cu ani în urmă mă identificam cu prințul Mâșkin.
La mai bine de 15 ani decând ne cunoaștem, am sentimentul, că și dumneavoastră sunteți sfâșiat de convingerile și îndoielile aceluiași Dostoievski!

Se spune, că cineva, demult, tare demult, în vremea Conciliului de la Niceea, unde s-a dezbatut și codul ce să permită statutul de bun creștin, un bătrân a spus, că nu credința în Dumnezeu este cea mai importantă virtute a omului creștin și afirmația i-a stârnit pe ceilalți!
De aceea, nu mă sperie câtuși de puțin faptul că dumneavoastră, îl pomeniți extrem de rar pe Dumnezeu și-i faceți să vă creadă cum că ați fi ateu!
Mă sperie altceva…
Aidoma din relatarea despre întâmplarea de la Niceea, ce tâlcul de-a fi om ascunde -vrednic, sau nevrednic, mă tem că pe drum cumpătarea ați vrea să o părăsiți!
Căci, nu iubirea de Dumnezeu este răspunsul corect ci, …
Cumpătarea este!
De nenumărate ori omul a făptuit apropiat celor mai temute fiare, nu din lipsa iubirii de Dumnezeu ci, din lipsa cumpătării; voind să placă Sfintei Treimi!

Criticile dumneavoastră, domnule profesor, așa cum le-ați formulat și în ”CERTITUDINEA” arată clar tarele naționalismului și cauzele pentru care teoria lui Cioran iată, capătă azi viață, dar tocmai și elocința, adevărul pe care îl redă, nu vă împiedică a fi un om profund deci, ÎNDUMNEZEIT căci, mi-ați spus la telefon, luni seara: …”sunt sceptic! Lucrurile sunt frumoase când au în spate oameni frumoși”!
Ați spus-o cu o voce stinsă, plecată din cutia pieptului lutului vorbitor și era ruptă în bucăți de tristă…
Puțina-i vlagă abea reuși să o naufragieze la țărmul meu.
Îi mulțumesc lui Dumnezeu, că mi-a lăsat-o!

Câtă energie luminoasă între cuvintele dumneavoastră al căror fulger arată, că deși nu îi acceptați învățătura, dumneavoastră vorbiți cu Dumnezeu în fiecare clipă!

Vă mulțumesc pentru tâlcul ce mi l-ați transmis…
”CERTITUDINEA” îl va consemna: …”lucrurile ce nu au în spate pe Dumnezeu nu sunt frumoase!”

Acum închei scrisoarea către dumneavoastră, dragă Ioane, dragă domnule profesor.
Vă mulțumesc pentru că, dumneavoastă m-ați inspirat să pot afla, că lucrarea lui Dumnezeu nu este în ceruri căci, ea are ca obiect lupta cu tine însuți!

Vă îmbrățișez, cu inima fratelui ce vă sunt!
Mircea Șerban

Vișeu de Sus, 01-03 august 2018

Post Scriptum
Am aflat despre prietenul nostru, poetul Laurian STĂNCHESCU, cine a reînviat –spiritual, juridic, ”Societatea Carpații” fondată de Mihai Eminescu, dragul nostru Mihail, martirul, românul suprem al Neamului Românesc!
Suntem chemați așadar, a merge să ne ridicăm!
Am plecat, Ioane…

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentScrisoare publică pentru consilierul meu local
Articolul următorMuieismul și ”Nazismul” iudaic
Acum sunt un jurnalist pe barba mea, freelancer cum zice englezul, inainte cu activitate internationala intre 1991-2001 la Radio Europa Libera (RFE/RL), BBC World Service, DW, unde am desfasurat concomitent activitatea de corespondent pentru Romania, RFE/RL-BBC 1992-1997, RFE/RL-BBC-DW 1994-1997. Am fondat, finantat si editat primele 2 publicatii din istoria orasului Viseu de Sus, ”COMUNICATOR,” respectiv, ”CRONICA VISEUANA”. In curand voi porni un post de radio international pe net: www.radiocertitudinea.ro ”Emite muzica si iubire”. Sunt membru al Uniunii Ziaristilor profesionisti din Romania -UZPR, și în evidența Federatiei Internationale a Jurnalistilor -FIJ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here