Muieismul și ”Nazismul” iudaic

0
1782
Mircea ȘERBAN -senior editor

La începutul anilor 90 am fost întrebat –la o discuție amicală cu un funcționr de stat din cabinetul de atunci de la Budapesta, …”când vom intra și noi, românii, în rândul lumii”?
Am fost prins într-un soi de contre-pied (picior greșit), în primul rând pentru că nu știam la ce să răspund concret, apoi pentru că evenimentele de la București cu aducerea minerilor oripilase întreaga lume și realmente îmi era rușine că sunt român!
Am stat minute în șir fără să pot spune un cuvânt…

Îmi este dat, în pragul împlinirii a 65 de ani, să îmi fie jenă de ignoranța în care am trăit mare parte din acest interval de timp, dar mulțumesc lui Dumnezeu că m-am născut în România, suficient de pestriț, fără dubii un… goyim.
Am în genomul meu, cromozomi dinspre tătari și români dobrogeni, slovaci și unguri dunăreni, români maramureșeni maghiarizați, dar trăind în limba română de la vârsta de 4 ani, când am fost prins citind sub așternut, la lumina unei lanterne, cărțile editate și tipărite sub patronajul ARLUS ce compuneau salariul lunar al tatălui meu, pe atunci angajat civil al batalionului de grăniceri Oradea, sunt român cu atât mai mult cu cât, eu chiar pot!
Orașul Sighetu Marmației, unde am vazut lumina zilei în cea de-a doua mea viață pământeană, era un oraș populat în majoritate de evrei.
Nu sunt așadar, antisemit și am trăit cu acești străini de gena mea, în cea mai frumoasă armonie, și îmi aduc aminte cu plăcere de nenea Katz –patronul tipografiei, de Heimovici, Rozenkrantz, Moishe, …
Mare brânză însă, până deunăzi nu știam despre evrei căci, au plecat, i-am uitat și, …nu m-au mai interesat.
I-am ignorat!
Câteva cioburi, de-a lungul anilor, mi-au rănit orgoliul de om educat în spirit umanist, dar am rămas un needucat în chestiunea evreiască!
Cred, cu excepția deținuților politici, majoritatea locuitorilor României de după anii 1955-60 nu prea au habar despre evrei, dar cu toții folosesc sintagma jidani când e vorba de …ovrei.
Am scris că trăiesc în limba română, dar trebuie să completez: cunoștințele ce le-am primit prin școlile pe unde am învățat au fost puțin folositoare și, …mincinoase!
Asta am simțit câteva zile după discuțiile la care am făcut amintire la începutul acestui text.

Va urma

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentROMÂNISMUL ESTE FAPTĂ PENALĂ!? -scrisoare publică profesorului Ioan Roșca
Articolul următorMuieismul și Nazismul iudaic -2
Acum sunt un jurnalist pe barba mea, freelancer cum zice englezul, inainte cu activitate internationala intre 1991-2001 la Radio Europa Libera (RFE/RL), BBC World Service, DW, unde am desfasurat concomitent activitatea de corespondent pentru Romania, RFE/RL-BBC 1992-1997, RFE/RL-BBC-DW 1994-1997. Am fondat, finantat si editat primele 2 publicatii din istoria orasului Viseu de Sus, ”COMUNICATOR,” respectiv, ”CRONICA VISEUANA”. In curand voi porni un post de radio international pe net: www.radiocertitudinea.ro ”Emite muzica si iubire”. Sunt membru al Uniunii Ziaristilor profesionisti din Romania -UZPR, și în evidența Federatiei Internationale a Jurnalistilor -FIJ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here