L-am văzut pe facebook.
Apoi, în fața Palatului Victoria -fost sediu al Consiliului de Miniștri din vremea copilăriei mele, l-am cunoscut.
Afară sufla un soi de crivăț cumplit de rece.
El, într-un scaun cu rotile și semipareza-i răstignită pe carnea trupului, scria o atitudine civică -aproape, fără reproș!
Nu eu împlineam aproapele reproșului ascuns în extemporalul cetățeanului Laurian Stănchescu ci, zguduitoarea moștenire verbală a celor 13 ani de pușcărie ai lui Petre ȚUȚEA…
Protesta în numele populației idioate, succesoarea poporului din acele timpuri noi de după război, dar mai ales în numele lui Mihai Eminescu, ucis imperios din ordinul serviciilor secrete imperiale!
Avocatului Avram Iancu, crăișorul Apusenilor!
În arșița frigului ne-am îmbrățișat acolo, în capitala României la câțiva pași de clădirea cu dinozauri, formol și beții ale puterii.
Câteva ore mai pe urmă, l-am evocat într-o emisiune de televiziune, pe care stegarul Miron (MANEGA pe numele lui de poet, jurnalist și cetățean fidel al României), o realizează cu obstinația unei iubiri interzise, având ca titlu ”Trezește-te Gheorghe, trezește-te Ioane”, rugând bucureștenii la solidaritate.
Veneam din Maramureșul baștinei mele în baștina civică a Laurian Stănchescului, poet, gazetar și eseist, dăruită în arșița frigului tuturor românilor
Cartea-i editată la ”Scrisoarea a treia” pe care am primit-o de la Dan Ungureanu, membru al -deja bine cunoscută, CERTITUDINEA a generat și endorfine și dorința de a-i fi cât mai aproape lui Laurian Stănchescu și, când el a vorbit de ”Proiectul Eminescu”, am hotărât să-i fiu ortac.
(Folosesc deliberat sintagma în locul altor sinonime căci, valorile naționale se scot, aidoma aurului, de la mari adâncimi de aceea, mineritul lor alături de naționaliști este o demnitate, jurământul fiind dat de fiecare bărbat la intrarea în muncile oștirii!)
L-am convins să accepte că primul pas al ”Proiectului Eminescu” trebuie să înceapă la Ieud, din Biserica Codicelui.
A acceptat.
Laurian Stănchescu a rămas în cele din urmă pe afiș, cu Prefectura Județului Maramureș, Uniunea Ziariștilor Profesioniști, teologul Ștefan URDA, fost vicar în ”cetatea de scaun” a României Mari.
În biserica ortodoxă ”Buna Vestire”, alături de preotul BRICI senior, au fost profesorul Nicoară MIHALI (de la cine am aflat că Eminescu a fost în două rânduri prin Maramureș!), actorul și regizorul Remus CERNAT, Ana POP, iar fostul meu coleg de clasă din Baia Mare, Grigore LEȘE a cântat și încântat, celor … 13 persoane.
Toți ceilalți au fost ocupați, semn că România este din ce în ce mai ocupată!