Se strică vremea în capitala maghiară, dar nici vremurile nu mai sunt ca în urmă cu 21 de ani și am sentimentul unui déja-vu…

Attila KIRÁLY este fostul campion la automobilism în coastă al vecinilor noștri din vest și unul din marii naționaliști maghiari, care însă nu îl agreează deloc pe primul ministru Viktor ORBÁN.

Deși nu mai locuiește în capitală îmi vorbește despre scumpirea vieții, cât și a necazurilor pe care nu numai războiul și criza sanitară mondială le-au năpustit (și) asupra maghiarilor, cât mai ales mersul pe sârmă între UE și KREMLIN al Budapestei.

  • Mircea, eu nu cred în prietenia ruso-maghiară și  sunt convins, că și noi și Europa asistăm la un nou episod al celebrului  ”davai ceas, davai palton”, în versiune americană de data aceasta! 

Știi bine, că de la început am fost de partea euroscepticilor, dar acum ieșirea  sau, evacuarea noastră din UE  ar fi catastrofală, economic, politic și chiar diplomatic.

Noi nu avem bogățiile voastre naturale, terenurile agricole nu mai sunt proprietate maghiară ci, ale multinaționalelor, ceea ce face ca alimentele să se întoarcă pe masa conaționalilor mei la prețuri occidentale.

Grijania piticaniei din Kosuth tér (Viktor Orbán ), sunt miliardele pe care le tot îndeasă în conturile  familiei, nu  grijile noastre și, știi dragă prietene, îmi este rușine să a spun, dar asta e realitatea certă: țara a încăput pe mâna unui populist  de două parale!

Cât privește povestea cu gazele rusești și siguranța energetică, hai să fim serioși!

Gazul acela ar trebui să meargă pe filieră maghiară undeva în occident, iar nouă să ne rămână niște firfirici!

Poate nu știai, dar combustibilul solid se cartelează și fiecare va avea drept de cumpărare exclusiv pe cantități calculate în funcție de volumul spațiului locativ de încălzit la o temperatură maximă de 19 gr. C.

O firmă din Mátészalka îmi confirmă interdicția guvernamentală cu privire operațiuni de import/export cu lemn, peleți și bricheți. 

Gabriel și Grigore, amicii mei din Borșa pierd așadar o bună oportunitate de afaceri.

În vremea copilăriei mele îl auzeam pe tata înjurându-i pe sovietici pentru restricțiile impuse României, iar comportamentul Bruxellesului pare să reitereze politica stalinistă a sovromurilor…

Vine o iarnă ciudată, dar nu pentru români!

Îmi petrec următoarele zile studiind registrele de carte funciară și cadastru existente în Arhiva Națională de la Budapesta pentru o cercetare amănunțită a mafiei retrocedărilor ilegale.

Faptul că autoritățile de la Budapesta nu posedă mare brânză ci, Viena este locul unde -probabil, se află registrele cu pricina mă conduce la o ipoteză de lucru surprinzătoare: Schweighkopfer-Năstase-Ilie Sârbu & Adamescu-Hurezeanu-Iohannis ar trebui cel puțin audiați ca martori într-un dosar penal pe această speță!

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentMagyarország second hand
Articolul următorGenul proxim și dierența specifică -presa în arest
Acum sunt un jurnalist pe barba mea, freelancer cum zice englezul, inainte cu activitate internationala intre 1991-2001 la Radio Europa Libera (RFE/RL), BBC World Service, DW, unde am desfasurat concomitent activitatea de corespondent pentru Romania, RFE/RL-BBC 1992-1997, RFE/RL-BBC-DW 1994-1997. Am fondat, finantat si editat primele 2 publicatii din istoria orasului Viseu de Sus, ”COMUNICATOR,” respectiv, ”CRONICA VISEUANA”. In curand voi porni un post de radio international pe net: www.radiocertitudinea.ro ”Emite muzica si iubire”. Sunt membru al Uniunii Ziaristilor profesionisti din Romania -UZPR, și în evidența Federatiei Internationale a Jurnalistilor -FIJ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here