INTERVIU cu directorul spitalului Viseu de Sus

    0
    1305

    Reporter:
    Sunteti cel din urma ocupant al fotoliului de director al spitalului dle. Cristian VLAD. Pe scurt, care este istoria acestei institutii de ocrotire a sanatatii viseuanilor?
    Cristian VLAD:
    Cea mai mare parte a cladirilor s-a construit la sfirsitul secolului XIX si inceputul secolului XX constituind o unitate militara care a functionat pana prin anii 1946-1947 cand au inceput recompartimentari, renovari si transformari, formandu-se nucleul viitorului spital, prin adaugarea unor noi cladiri care sa imbunatateasca activitatea spitaliceasca. La sfirsitul anilor 1960 au fost realizate dotari precum: centrala termica pe combustibil lichid, retele de termoficare –aproximativ 3000 m, introducerea incalzirii centrale in cladirile existente, alimentarea cu apa si canalizarea intregii incinte. La inceputul anilor 1980 a fost construita cladirea „Pediatrie” cu o suprafata desfasurata de three.819 mp. Vreau sa mentionez faptul ca pavilioanele au fundatiile din beton, peretii din zidarie (caramida), planseu din lemn ecarisat, sarpanta din lemn rotund pe scaune, invelitori din tigla si azbociment, pardoseli reci. Spitalul dispune de statie de epurare proprie, grup electrogen si sursa proprie de apa, acestea necesitand insa de reparatii capitale! In premiera –chiar pentru intreaga zona Viseu-Borsa, spitalul pe care il conduc a fost dotat cu o trusa completa de laparoscopie astfel, fiind reabilitata sectia de chirurgie si blocul sau operator.
    Reporter:
    Care este structura organizatorica actuala a spitalului, resursa sa umana si cine a decis astfel?
    Cristian VLAD:
    Structura organizatorică a Spitalului Orăsenesc Viseu de Sus a fost aprobată prin Ordinul Ministerului Sănătătii Publice nr. 394/2008, astfel:
    – Medicină Internă, sixty five paturi, din care Neurologie 15 paturi, Cardiologie 10,
    – Pediatrie 35 paturi, din care Recuperare Pediatrică 5, Terapie Intensivă 5,
    – Chirurgie normală 30, din care O.R.L. 7, Oftalmologie 4,
    – Obstetrică-Ginecologie 35 paturi,
    – Neonatologie 15 paturi,
    – Boli Infectioase 20 paturi,
    – A.T.I 16 paturi,
    – Dermato-venerologie 5 paturi,
    – Pneumologie sixteen paturi,
    – Centru Primire Urgente,
    – Centrul de Sănătate Poienile de sub Munte 15 paturi, din care:
    – Interne 10 paturi,
    – Obstetrică-Ginecologie 5 paturi,
    – Centru Primire Urgente.

    Conform OMSP 394/2008 prin care este aprobata structura organizatorica a unitatii noastre, avem asadar un numar de 252 paturi la care se adauga 20 paturi de insotitori si 3 paturi pentru spitalizarea de zi., iar relativ la ultimul stat de functii avizat de catre DSP Maramures la nivelul unitatii noastre exista un numar de 339 de posturi aprobate.
    Reporter:
    Dle, director intre Baia Mare si Borsa, deci pe o distanta de 200 km avem 4 spitale mari. Este capabil orasul, primaria in calitatea de finantator al costurilor de functionare, sa acopere cheltuielile? Se justifica asadar aceasta schema?
    Cristian VLAD:
    In ceea ce priveste sumele pentru anul 2010, conform actului aditional incheiat cu CAS Maramures pentru prelungirea contractului existent suma se ridica la valoarea de 10.679.328 lei RON. Referitor la justificarea existentei Spitalului Orasenesc Viseu de Sus, judetul Maramures, va supun atentiei urmatoarele:
    – teritoriul arondat spitalului nostru cuprinde three orase (Viseu de Sus, Dragomiresti si Salistea de Sus) si thirteen localitati invecinate (6 dintre ele cu populatie majoritar ucraineana), cu o populatie de peste 68.000 de locuitori,
    – accesibilitatea pacientilor la servicile medicale oferite de spital se realizeaza cu dificultate datorita suprafetei intinse a teritoriului arondat
    – comparand dotarile spitalelor din Viseu si Borsa din punctul nostru de vedere aceasta think about este falsa. Este adevarat ca ambientul in care functioneaza unele specialitati lasa de dorit, insa actuala conducere a spitalului a conceput un plan de reabilitatre si eficientizare a sectiilor unitatii. Ca un exemplu: mutarea si reamenajarea sectiei CPU din actuala locatie unde functioneaza intr-un spatiu de 140 mp in incinta actualului Laborator cu o suprafata de 840 mp, laboratorul in acest caz mutandu-l in actuala locatie CPU. S-a finalizat reabilitarea Blocului operator din cadrul sectiei Chirurgie, dotandu-l cu aceasta ocazie cu o trusa completa de laparoscopie ce constituie o premiera in zona Viseu – Borsa.
    Principalele disfunctionalitati percepute de catre pacientii care se adreseaza spitalului le reprezinta finantarea insuficienta a unitatii (unitatea realizand servicii peste valoare contractata cu CAS, servicii care din pacate nu sunt decontate) precum si lipsa de medici cu toate ca de la inceputul anului isi desfasoara activitatea in cadrul spitalului inca trei medici specialisti –pediatrie, chirurgie generala si medicina de laborator.
    Reporter:
    Cum stati cu dozele antiviperin caci, dupa cate stiu in anii trecuti acest produs era…prohibit!
    Cristian VLAD:
    Astazi va ascertain ca exista 3 doze de ser antiviperin pastrat in conduitii optime la farmacia spitalului.
    Reporter:
    Multumesc pentru interviu si va doresc noroc in obtinerea capitalului care sa faciliteze un management lipsit de convulsii!
    Cristian VLAD:
    Multumesc –la randul meu, pentru urare si vreau sa felicit editorul revistei pentru aceasta initiativa, pentru proiectul „Cronica Viseuana” si sa doresc viata lunga oamenilor din redactie si revistei ca atare!
    Spitalul Orasenesc Viseu de Sus va propune un parteneriat in efortul comun de mentinere a sanatatii fizice si etice si cetatenesti a locuitorilor din frumosul nostru oras. Ne dorim, alaturi de dvs. sa locuim si sa muncim in Viseu de Sus pe care sa il facem –aidoma anilor trecuti, un oras al florilor!

    DISTRIBUIȚI
    Articolul precedentEDITORIAL
    Articolul următorEU CAND VREAU SA SCRIU, NU FLUIER…
    Acum sunt un jurnalist pe barba mea, freelancer cum zice englezul, inainte cu activitate internationala intre 1991-2001 la Radio Europa Libera (RFE/RL), BBC World Service, DW, unde am desfasurat concomitent activitatea de corespondent pentru Romania, RFE/RL-BBC 1992-1997, RFE/RL-BBC-DW 1994-1997. Am fondat, finantat si editat primele 2 publicatii din istoria orasului Viseu de Sus, ”COMUNICATOR,” respectiv, ”CRONICA VISEUANA”. In curand voi porni un post de radio international pe net: www.radiocertitudinea.ro ”Emite muzica si iubire”. Sunt membru al Uniunii Ziaristilor profesionisti din Romania -UZPR, și în evidența Federatiei Internationale a Jurnalistilor -FIJ.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here