EU CAND VREAU SA SCRIU, NU FLUIER…

  2
  984

  La sfarsitul anilor 70 Costin MURGESCU – unul din marii observatori ai fenomenului economic mondial, atent la evolutia starii natiunilor de dupa 1944, se intreba: „cine a castigat al 2-lea razboi mondial”?

  Secatuita dupa un razboi in care mai pierdea si o suprafata de 10% din teritoriu, Finlanda „beneficia” de un GDP de 4 dolari pe cap de locuitor.

  Germania infranta, aproape „rasa” –economic, de pe fata pamantului avea de platit imense datorii de razboi, iar populatia era sleita si deprimata.
La mijlocul anului 1990 am locuit, vreme de peste 75 de zile, la Espoo –un cartier al capitalei Finlandei –Helsynki, cu o suprafata mai mare decat a orasului nostru, in fapt intregul cartier fiind proprietatea concernului Nokia, al 5 –lea brand de pe mapamod (!).

  Am vazut la Muzeul National din Helsynki imagini din epoca postbelica cu femei la arat, care apasau coarnele plugului in timp ce batranii manau caii…dar, cu toate astea, celor aproximativ 5 milioane de finlandezi –azi, li se spune „japonezii Europei”.
Economia Europei –astazi, este „impinsa” de motorul german, iar Germania este in top 5 al celor mai puternice state ale lumii!

  Era indreptatita –asadar, intrebarea, iar „noul sclavagism” ii confera actualitate.
De ce scriu despre Germania si Finlanda aici, in spatiul acesta unde… se agata harta in cui? Pentru ca sunt –inca, in viata! Pentru ca am invatat sa scriu! Pentru ca am dreptul moral de a scrie. Eu cand vreau sa scriu, nu fluier si scriu, si scriu precum am scris –din capitala ungara, pentru posturile de radio Europa Libera, BBC si Deutcshe Welle. Vreme de 11 ani, peste 27 de milioane de romani au fost ascultatorii corespondentelor mele, caci le-am fost comunicator cotidian!
Domnule Vasile CIOLPAN, va place sau nu va place, eu nu sunt electrician!

  Domnule Oliver BARANY sunt absolvent al Scolii Superioare de Jurnalism -Bálint György, din Budapesta si am curajul sa scriu ca –din motive obiective, nu mi-am putut sustine licenta, deci nu sunt licentiatul acestei facultati. Faceti-va curaj si cereti drept la replica Gazetei de Maramures spre a corecta eroarea in ce va priveste studiile caci, altminteri ramaneti un …macelar! Si nu va mai erijati etnic ci, pastrati-va in limitele canoanelor confesiunii catolice caci, e suficient si necesar!
Revizuiti-va –amandoi, si datele si modul de redactare al CV-lor, postate pe site-ul primariei, sa nu mai rada lumea –ca primarul si vicele nu au carte la un loc cat are secretarul, ca ignoranta voastra sa nu pateze obrazul viseuanilor!

  Cetatene Vasile CIOLPAN ar fi trebuit sa afli, sa inveti –in cei 12 ani decand nu faci altceva decat sa dezbini, ca un denunt penal in nume propriu nu se face folosind insemnele si ştampila unei institutii, autoritati de stat caci, altminteri, este infractiune! Scriu cu smerenie –fata de Dumnezeu, fata de autoritatile statului, scriu –fara scrupule, ca imi este jena de faptul ca un agramat este primar al orasului!
Ia, citeste cu atentie ce ai scris: …”denigreaza institutiile statului si demnitarii, aducand astfel prejudicii de imagine a acestora fara a avea motive sau probe concludente.” Nu nestiinta in folosirea acordului este de neiertat –desi puteai sa ai respect fata de profesorul Lupu Petrovan, cand ai redactat inscrisul catre parchet, dar orice cititor poate constata incapacitatea dumitale de a formula logic si coerent –un enunt, iar asta este o proba elocventa de… inapoiere mintala!
La 20 de ani dupa asasinarea lui Ceausescu, Viseu de Sus este un oras esuat, aidoma unui cauciuc resapat, care din cauza uzurii incalta acum malurile Wasserului sau Viseului!

  Candva, aceasta localitate a fost „orasul florilor”…
Daca securistii si nomenklatura sunt stilistii care au creat linimentul unei lovituri de stat faradata in revolutie, Vasile CIOLPAN este electricianul care a stins luminile orasului Viseu de Sus lasandu-l … „intunericului” unui satuc din gubernia prozelor lui Tolstoi. Cum sa mai citesti –decat la Luna, … „Idiotul”!?

  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentINTERVIU cu directorul spitalului Viseu de Sus
  Articolul următorFANTOMA DIN INSCRISURI
  Acum sunt un jurnalist pe barba mea, freelancer cum zice englezul, inainte cu activitate internationala intre 1991-2001 la Radio Europa Libera (RFE/RL), BBC World Service, DW, unde am desfasurat concomitent activitatea de corespondent pentru Romania, RFE/RL-BBC 1992-1997, RFE/RL-BBC-DW 1994-1997. Am fondat, finantat si editat primele 2 publicatii din istoria orasului Viseu de Sus, ”COMUNICATOR,” respectiv, ”CRONICA VISEUANA”. In curand voi porni un post de radio international pe net: www.radiocertitudinea.ro ”Emite muzica si iubire”. Sunt membru al Uniunii Ziaristilor profesionisti din Romania -UZPR, și în evidența Federatiei Internationale a Jurnalistilor -FIJ.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here