FANTOMA DIN INSCRISURI

  1
  1163

  In Viseu de Sus nu este om sa nu fi auzit de „Pop Simonoaie”, sau de Vasile Ciolpan –primarul! Ei insa, nu s-au cunoscut, dar –conform traditiei ortodoxe, se vor cunoaste in viitor. Atunci, Vasile CIOLPAN –primarul, ar putea auzi: „de ce haramniesti averea mea, Vasalica”? Acolo, la judecata suprema el va trebui sa raspunda la intrebare! Aici, in Viseu de Sus noi, publicatia „Cronica Viseuana” formulam astfel intrebarea: Ce interese aveti domnule Vasile Ciolpan sa renuntati la sediul primariei?


  Scriam cu ceva timp in urma despre faptul, ca Vasile COMAN „Varzaru” a solicitat un mandat din partea consiliului local –CL, pentru ca sa reprezinte la ICCJ Bucuresti, pe cheltuiala proprie, interesele primariei Viseu de Sus, dar abia la ultima sedinta a CL subiectul a fost pus pe ordinea de zi. La…”diverse”. (era sa scriu diversiuni…) Vasile CIOLPAN a incercat sa adune prozeliti din randul consilierilor pentru a impiedica recursul la Inalta Curte. initial el a si manipulat comisia juridica a CL, spunand ca nu are sens sa faci un recurs la o cauza pierduta, dar ulterior aceasta comisie –ale carei decizii sunt consultative, deci fara putere decizionala, a revenit asupra deciziei de a se stopa recursul la sentinta din Dosarul 94/100/2007. Daca acest demers al miliardarului Vasile COMAN „Varzaru” nu va avea succes viseuanii vor trebui sa isi noteze in agenda, noua adresa a primariei, caci, actualul sediu va fi pierdut!


  Cine va fi noul proprietar?
  Sa ma bata cel de sus daca stiu!


  Deocamdata, incerc sa deslusesc cine sunt personajele, care este intriga la care iau parte personajele din textul pe care il scriu, text care dupa publicare va apartine cititorilor –mie ramanandu-mi responsabilitatea pentru adevarul pe care il contine. Trebuie sa fac precizarea ca, printre personajele acestei scrieri care, pe alocuri, are caracterul unui pamflet sunt si persoane care au decedat, altele care sunt in viata, iar intre aceste figuri aflate „pe hartie” se afla si o…fantoma!
  Voi pune in fata fiecaruia –inclusiv a dvs. cititorii, mai multe inscrisuri unele din acestea avand chiar valoarea de inscris unique, altele in copie. Au fost eliberate de autoritati ale statului roman, care de-a lungul timpului nu a fost democratic si de drept ci, unul totalitar care a obligat la fapte sau declaratii de forta majora pe multi dintre cetatenii ei, printre care si unele din personajele din textual content.
  Asadar, sa incepem…

  Cat a trait PAPP Sigismund Simeon a fost proprietarul a peste 18 mii hectare de terenuri forestiere si pasuni, imobile; averile materiale facandu-si-le in judetele Maramures, Suceava si la…Bucuresti. La varsta de fifty eight de ani, in plina vara, la 11 iulie 1920, suferind de „pietre la ficat” moare, decesul fiind developat la 27 februarie 1957 prin Certificat-ul de moarte seria Mb Nr. 18040 –eliberat de Sfatul widespread al orasului Viseu de Sus.
  Irina Iulia Maria PAPP –sotia latifundiarului, avea sa mai traiasca pana la 06 august 1962. Cuplul Sigismund Simeon –Irina Iulia Maria PAPP nu au avut copii, dar in timpul vietii lor au infiat 3 copii: PAPP Olga –casatorita FONAI, decedata la 19. 03. 1986, PAPP Zora –casatorita URDEA si, PAPP Simion Jr. –necasatorit.
  Primul inscris care mi-a atras atentia este copia buletinului de identitate al Dnei. Rodica MARIAN. Acest report consemneaza: CNP 2421116400158, numele: MARIAN, prenumele: RODICA, Prenumele parintilor: IOSIF, VIRGINIA, information nasterii: 1942 noiembrie sixteen, Locul nasterii: OCNA MURES, jud ALBA, Casatorita, Domiciliu in Bucuresti, sect.1, seria G.D Nr.0317905. Buletinul de identitate a fost eliberat de Politia Bucuresti, sectia 1, la 09 septembrie 1992. MARIAN Rodica nu are urmasi!
  Daca Iosif si Virginia sunt parintii naturali –conform buletinului de identitate mai inainte examinat, inseamna ca fiica lor Rodica MARIAN nu este una si aceeasi persoana cu Rodica MARIAN ai carei parinti sunt Ioan si Olga FONAI!

  Pana cititorii vor gasi raspunsul la intrebarea, care dintre cele doua este…fantoma, sau chiar diavolul, care vrea sa puna mana pe averea colosala a lui „Pop Simonoaie”, ecu deschid o paranteza, pentru a avea la dispozitie timpul necesar spre a developa un alt inscris, eliberat de Sfatul common al orasului Viseu de Sus. Iata-l: …Certificat de Casatorie, seria C.h. Nr. 889601, eliberat la 24 octombrie 1952 sub nr. 1197. Numele sotului FONAI, prenumele IOAN, numele tatalui FONAI, prenumele tatalui VASILE, locul nasterii sotului Remetea, anul 1885, luna august, ziua 4. Numele sotiei PAPP, prenumele sotiei OLGA, numele tatalui ZSIVANOVITS, prenumele tatalui ZSIRA, locul si data nasterii sotiei Rodna Veche, anul 1897, luna octombrie, ziua 3. Locul si information incheierii casatoriei Viseu de Sus, anul 1930, luna decembrie, ziua sixteen. Numele dupa casatorie, sotul FONAI, sotia FONAI.
  Acesta este documentul prin care parintii naturali ai lui Rodica MARIAN s-au casatorit, iar in urma casatoriei avea sa se nasca cea, care ar putea fi legatara universala si mostenitoarea fabuloasei averi! Folosesc timpul conditional optativ caci, documentele care ar proba aceasta calitate sunt indoielnice.
  Inchid paranteza, cu o intamplare ce imi revine in memorie si capata –iata, valoare de invatatura: La mijlocul anilor 70 la vremea unui recensamant al animalelor, am avut ocazia sa intalnesc undeva pe Arsita, un batran care –mandru nevoie mare, mi-a aratat o barbanta plina cu…bancnote de pe vremea lui Maria Tereza. Cand i-am spus ca nu mai au valoare, batranul a replicat: „amu nu mai au, dara cine sti poate, candva. or ave!”
  Daca parintii si copiii ar face din timp toate demersurile ce tin de pastrarea si transmiterea bunurilor materiale posteritatii, cine stie, lumea ar fi lipsita de o parte din tensiuni…
  Un alt inscris al autoritatilor romane, pe care il pun in fata ochilor dvs arata astfel:
  Dosar nr. S 134/1957, variation nr. 9, RPR Ministerul Justitiei, Notariatul de stat al raionului Viseu, Regiunea Baia Mare, CERTIFICAT DE MOSTENITOR Nr… fara numar, Anul 1957, luna August, ziua 10. In baza cererii inreg. La nr. 134/1957, a incheierii finale din 10. august 1957 se certifica urmatoarele: Defunctul POP SIMION, cu ultimul domiciliu in comuna Viseu de Sus, nr. –fara numar, raionul Viseu regiunea Baia Mare, a decedat la 17 iunie 1947, de pe urma carui II masa succesorala: a) cellular nimic, b) imobile nimic. S-a intocmit inventar de Notariatul de stat Viseu. III Mostenitori FONAI OLGA din Bucuresti str. Andrei Muresanu, in calitate de sora a defunctului.
  Avem in fata ochilor deci, certificatul de deces al fiului –infiat, si unchi al dnei. Rodica Marian.
  Din vraful de inscrisuri mai aleg –pentru aceasta editie a revistei, unul care este redactat olograf, inscris datat 29. 01. 1986. Il vedeti si dvs. in facsimil si voi publica critical si concluziile unui Raport de expertiza, nr. ninety eight din 20 aprilie 1991, Dosar 497/1991 al Notariatului de stat, sector 1 Bucuresti, expert essential Olga Anghelescu, care concluzioneaza ca: …”Testamentul din 29. 01.1986, vizat spre neschimbare la eleven III 1991, a fost scris, datat si semnat de Fonai Olga.”
  Cum spuneam, Fonai Olga a fost fiica lui Zsivanovics Zsira si a lui Man Isidora, casatorita Zsivanovics (cumnata a latifundiarului) a fost adoptata cu efecte restranse de catre PAPP Sigismund Simeon si sotia acestuia MAN Irina Iulia Maria, devenind fiica adoptiva a marelui mosier care a fost PAPP Simeon.
  – TO BE proceed…

  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentEU CAND VREAU SA SCRIU, NU FLUIER…
  Articolul următor„Zambete in prier” -festivalul national de satira
  Acum sunt un jurnalist pe barba mea, freelancer cum zice englezul, inainte cu activitate internationala intre 1991-2001 la Radio Europa Libera (RFE/RL), BBC World Service, DW, unde am desfasurat concomitent activitatea de corespondent pentru Romania, RFE/RL-BBC 1992-1997, RFE/RL-BBC-DW 1994-1997. Am fondat, finantat si editat primele 2 publicatii din istoria orasului Viseu de Sus, ”COMUNICATOR,” respectiv, ”CRONICA VISEUANA”. In curand voi porni un post de radio international pe net: www.radiocertitudinea.ro ”Emite muzica si iubire”. Sunt membru al Uniunii Ziaristilor profesionisti din Romania -UZPR, și în evidența Federatiei Internationale a Jurnalistilor -FIJ.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here