PROFIL Prof. Vasile DABALA

  0
  1219

  Profesorul VASILE DABALA, s-a nascut la 15. mai 1932 la Petova in judetul Maramures fiind al treilea dintre cei sase frati. Mama Maria a fost casnica
  Tatal, Grigore, a fost cantonier si revizor de cale ferata, de aceea s-au mutat foarte des in cele din urma stabilindu-se la Sighet.
  Are doi frati mai mari, George, a fost sef de gara la Sighet pana la pensionare si Grigore, absolvent de drept, director economic al Combinatului de prelucrarea lemnului din Sighet, pana la pensionare. Doi frati mai tineri, Mihai, agronom si Ioan, biolog, profesor-physician, membru al Academiei Romane,. Cea mai tanara fiind sora Ileana, cadru medical pensionar.

  Scoala primara o urmeaza la Sighet, in limba magiara, Ardealul de Nord fiind sub ocupatie hortysta. Liceul l-a absolvit in 1952 la Dragos Voda. Este nevoit sa abandoneze Institutul de Cultura fizica si activity din Bucuresti din cauza problemelor medicale si greutate foarte redusa!

  A facut trei ani de armata, 1952-1955, in toate colturile tarii. Apoi a lucrat functionar si corespondent de presa la Sighet.
  In 1957 a fost admis la Facultatea de Istorie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj pe care o absolva in 1962, an in care se casatoreste cu Ileana Eva, care a absolvit si ea, in acelasi an, Facultatea de Geografie a aceleasi universitati.
  Se titularizeaza ambii, cu mare greu la Liceul Teoretic din Viseu de Sus si raman aici pana la pensionare.

  A condus intre 1969 si 1978 liceul din Viseu, fiind cel mai longiviv director, 9 ani, 6 ani fiind si director coordonator al scolilor viseuane.

  A scris multe lucrari de cercetare istorica, cele mai insemnate fiind:
  – Deportarea in Uniunea Sovietica a etnicilor germani din Viseu de Sus
  – Contributii la cunoasterea populatiei germane din Maramuresul de Nord
  A redactat timp de 32 de ani Monografia Liceului din Viseu care a fost piesa de referinta a Semicentenarului din 2002 !

  Este pasionat de calatorii, a vizitat in repetate randuri tarile Europei de Vest .
  Statistica sportiva constituind o noua pasiune.

  Are trei copii, Calin George (47), acum cetatean austriac, director de vanzari si asociat al Editurii Cartografice Schubert & Franzke, administrator al SC place of work Dabala SRL. Monica Daniela (forty six) educatore la gradinata germana si Ion Horea, director de advertising la Schubert & Franzke si administrator la SC Maramures Tur Export SRL si doi nepoti, Christopher Kevin (12) si Ioana Maria (14).

  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentPLANGERE PENALA catre Procurorul normal al Romaniei
  Articolul următorCOPIII NOSTRI – blestem sau binecuvântare?
  Acum sunt un jurnalist pe barba mea, freelancer cum zice englezul, inainte cu activitate internationala intre 1991-2001 la Radio Europa Libera (RFE/RL), BBC World Service, DW, unde am desfasurat concomitent activitatea de corespondent pentru Romania, RFE/RL-BBC 1992-1997, RFE/RL-BBC-DW 1994-1997. Am fondat, finantat si editat primele 2 publicatii din istoria orasului Viseu de Sus, ”COMUNICATOR,” respectiv, ”CRONICA VISEUANA”. In curand voi porni un post de radio international pe net: www.radiocertitudinea.ro ”Emite muzica si iubire”. Sunt membru al Uniunii Ziaristilor profesionisti din Romania -UZPR, și în evidența Federatiei Internationale a Jurnalistilor -FIJ.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here