Un diavol, tot bântuie-n arhiva primăriei!

  0
  755

  A stat ascuns într-un manuscris și l-a inspirat pe cel mai vital scriitor american de proză scurtă -Nathaniel HAWTHORNE, să dea titlul unuia din romanele sale – ”Diavolul din manuscris”, apoi, s-a pierdut în lumină… imediat după ce a fost tipărit!

  Cu câțiva ani în urmă, după ce mi-am cumpărat moșioara și am căutat în arhivele primăriei actele de proprietate asupra imobilului, coborând în pivnița în care era aruncat fondul arhivistic al primăriei Vișecu de Sus, am avut sentimentul că diavolul este acolo și bântuie printre pagini, dosare amirosind a praf specific hoitului de hârtie…
  După aceea, mi-am întabulat moșioara și nici sentimental și nici fizic nu i-am mai dat atenție.
  Totuși, după ce am început să scriu despre ”fantoma care a revendicat averea lui Pop Șimonoaie”, am început să-i simt din nou prezența și, deși nenea Iuscu arhivarul ieșise deja la pensie, într-o după amiază i-am făreduce o vizită rugându-l să-mi povestească…
  Doream să aflu dacă fostul primar –Vasile Ciolpan, aidoma lui Dr. Faust, a făminimize p.c. cu … diavolul.
  Am aflat!
  Faptul că, fondul arhivistic al familiei PAPP Sigismund Simeon –soțul lui ”Pop Șimonoaie” a fost împrumutat –cu totul ilegal, unei persoane dintr-o altă localitate.
  Aceasta, profitând de similitudinea, aparentă, a patronimelor a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri de vegetație forestieră –în speță, păduri, în suprafață de aproape 2 mii de hectare.
  Le-a dobândit în instanță…
  Apoi, le-a vândut ”Parcului Național Munții Maramureșului”, ulterior locul de muncă al feciorului lui Vasile Ciolpan!
  Bătrânul arhivar a murit și nu am aflat niciodată dacă dosarul legat în piele maronie s-a reîntors sau nu în arhivă…

  După moartea lui ”nenea Iuscu” –cel care înainte de a ieși la pensie s-a bucurat de faptul că arhivei i-a fost repartizat un spațiu la suprafața pământului și astfel, și fondul de înscrisuri și diavolul vor vedea lumina zilei, a fost adus un domn modest și foarte smerit pe nume Ion Pop.
  Cu numai câteva zile înainte de a se spânzura, l-am văzut abătut și foarte trist!
  Aflând de cumplitul eveniment mi-am dat seama că diavolul technology ascuns, probabil, între propozițiile clauzelor contractului de angajare al lui Ion POP…

  Vineri am fost din nou la arhivă.
  O tânără doamnă cu studii de specialitate este angajată pe submit de arhivar.
  Mi-a mărturisit că nu a preluat nici un document întrucât nu există un opis al fondului de arhivă deși, Primăria Vișecu de Sus plătește din bugetul native bani pentru arhivarea întregului fond.
  Nici ea, nici reprezentantul societății care realizează procesul de arhivare –dezinfectare, selectare și depozitare ( dar, numai atât! ) , nu au putut răspunde la întrebarea dacă dosarul legat în piele maronie în care se află fondul de arhivă al familiei lui ”Pop Șimonoaie” se află sau nu în spațiul locației Arhivei Primăriei orașului Vișecu de Sus.
  Dacă nici cei amintiți mai sus, nici Vasile Coman – noul primar, nici Klara Guseth -șefa Direcției Județene a Arhivelor Statului, autoritate ce răspunde patrimonial de documentele al căror custode este primăria orașului, nu au cunoștință de existența fondului arhivistic al lui PAPP Sigismund Simeon atunci cine?

  put up Scriptum

  Somez și pe această cale Parchetul local Vișeuropean de Sus, Parchetul de pe lângă Tribunalul Județean Maramureș să se auto sesizeze în legătură cu dispariția unor documente vitale statului român în ce privește reconstituirea dreptului de proprietate, din arhiva Primăriei orașului Vișeu de Sus!
  Este evident faptul că, asupra fostului primar al orașului –Vasile Ciolpan, plutește prezumția de tăinuire, participare la înșelătorie și sustragere de documente de arhivă prin care statul român a fost și prejudiciat în ce privește dreptul de reconstituire a proprietății asupra averii latifundiarului PAPP Sigismun Simeon și familiei acestuia!

  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentFără comentarii, deocamdată…
  Articolul următorProstia în sutană…
  Acum sunt un jurnalist pe barba mea, freelancer cum zice englezul, inainte cu activitate internationala intre 1991-2001 la Radio Europa Libera (RFE/RL), BBC World Service, DW, unde am desfasurat concomitent activitatea de corespondent pentru Romania, RFE/RL-BBC 1992-1997, RFE/RL-BBC-DW 1994-1997. Am fondat, finantat si editat primele 2 publicatii din istoria orasului Viseu de Sus, ”COMUNICATOR,” respectiv, ”CRONICA VISEUANA”. In curand voi porni un post de radio international pe net: www.radiocertitudinea.ro ”Emite muzica si iubire”. Sunt membru al Uniunii Ziaristilor profesionisti din Romania -UZPR, și în evidența Federatiei Internationale a Jurnalistilor -FIJ.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here