Deși a fost realizat în urmă cu 3 ani acest interviu rămâne de actualitate și deschide o ușă prin care omul de rând poate observa cum și unde se strică statul cum își sleiește puterea periclitând și concordia socială, de aceea am decis să traduc conținutul lui și sper sa fie util în înțelegerea fenomenului maghiar dar, nu numai!
Cum este posibil ca directorul general al unei bănci de top să fie -în privat, acționar principal la cel mai mare combinat de carne din Ungaria și tot odată la compania de combustibili si lubrefianți MOL?
Nu este retorică ci, fereastra către un gând: corupția statului post comunist!
https://www.youtube.com/watch?v=q4jyynYzNGE
Reporter:
Imediat, imediat vedem care sunt propunerile dumneavoastră în legătură cu salvarea celor care au luat credite în valută, deşi am observat că deja eraţi aici şi aţi şi auzit multe …
Gyurcsány:
…bine am făcut, bine am făcut că l-am ascultat pe Loți (Békesi László ex ministru de finanțe pe vremea cabinetului Gyula Horn, NT), …
Reporter:
… să începem însă, cu ceea ce am încheiat discuția cu Békesi László aşadar, ce credeți că este în spatele acțiunii directorului general al OTP? ( in iulie, directorul general al băncii OTP – Csányi Sándor, şi-a plasat pe piață actiuni în valoare de peste 10 miliarde forinți, (cca. 3 milioane eur! NT)?
Gyurcsány:
…heee, uitaţi, Csányi este un mare jucător! Atunci când cei care, făcând trimitere la polemica lui cu Lázár (Lázár János, ministru în guvernul Orbán), vorbesc despre acesta şi îl numesc drept oligarh iar, el le răspune, spunând despre Lázár că este talentat -cel puţin ce priveşte cazul „Trafik” (reglementare în urma căreia chioşcurile în care se vând ţigări trebuie prevăzute cu folii care să acopere, să obtureze vitrinele pentru ca, de afară să nu poată fi observate aceste produse astfel, datorită unor cheltuieli suplimentare mii de chioșcuri au fost închise NT.) …
Reporter:
…şi cazul acela ce bine a fost rezolvat!
Gyurcsány:
… buni conslierii! A muncit pe tema asta!
Însă, acum să îl lăsăm pe Lázár şi să ne ocupă de Csányi şi în ce îl priveşte pe acesta, după părerea mea, Lázár are dreptate!
În mâinile lui Csányi şi în cercurile lui, în anturajul său se concentrează o asemenea forţă, putere, cu care, conducătorii din totdeauna ai democraţiei republicii ungare într-un mod cu totul special trebuie din când în când să dea socoteală, din când în când să ţină cont şi, din când în când, să se ia la întrecere!
Reporter:
…bine dar, cel puţin asta ştim că, ei nu îşi sunt adversari!
Gyurcsány:
…asta nu ştim!
Reporter:
… căci, nu cu Lázár János ci, cu Orbán, cu cabinetul lui…
Gyurcsány:
… uitaţi-vă, aşa cum gândindu-mă la raporturile mele cu Csányi şi din această nu foarte adâncă, profundă relaţie, la acele observaţii, constatări pe care acesta le-a făcut la adresa mea, în calitatea mea de prim ministru dar, să nu dezvolt acum intimităţi, acestea sunt stratificate, schimbatoare în timp, care se referă la 2 oameni, unul fiind primul ministru al Ungariei şi celălalt liderul uneia din influentele, probabil printre cele mai influente, importante cercuri economice si sociale, aproape dependenţi, unul celuilalt, aflaţi într-o dispută continuă şi întrebarea este în ce măsură şi cu ce mijloace la îndemâna sa, care este acel prim ministru şi cum poate tempera, poate restrânge aceasta forţă?!
Reporter:
…poate ne dezvăluiţi!
Pe dvs. Primul ministru va încolţit cumva şi cândva, Csányi Sándor?
Gyurcsány:
Nu, dar privilegii a solicitat!
Fără nici o îndoială!
Vă dau un singur exemplu, care face trimitere nu numai la Csányi ci, la toţi liderii unor cercuri influente, sociale sau economice, care pe lângă aceste calităţi au şi afaceri personale dar, nu vreau să dau nume… fie că, conduce un ONG, o organizaţie, o cameră de specialitate, o bancă importantă… a ceşti domni sau obişnuit, au deprinderi de nepermis!
Sau obişnuit să îl sune pe primul ministru, în numele statutului social, al faptului că reprezintă o parte a societăţii, statut legitim de-altfel, şi enunţă faptul că ei reprezintă cutare sau cutare grup social şi că, trebuie să vorbească!
Păi, să vorbim!
Apoi, o parte -din cei mai obraznici chiar în telefon, o alta dar, fiecare din aceştia la întâlnirea cu primul ministru aduce în discuţie afacerea personală şi revendică o anume reglementare!
Unii dintre premieri iau la cunoştinţă asta, că aşa e lumea, sunt alţii care leagă un business dar, eu i-am dat pe uşă afară pe aceştia, unul câte unul!
În dedesubturile raporturilor mele cu toţi aceştia se află acelaşi conflict!
Unuia dintre aceştia i-am spus: pe mine, astfel, nu mă poate interpela nici propria mea mamă!
Tu ai exact aceeaşi pondere în alegeri câte le are mama mea, unu!
Doi, în chestiunea afacerilor tale private urmează calea legală!
Faptul că eşti şeful unui ONG sau a unei bănci, sau organizaţii este o chestiune legitimă, stăm de vorbă dar, că e afacerea ta, mi se fâlfâie!
Ce crezi tu despre tine, cine te crezi?
Aceşti oameni sau obişnuit deja, astfel! Împreună mănâncă seminţe şi scuipă pe câte un prim ministru!
Asta nu e firesc, nu e normal, e un fel de mentalitate balcanică şi băieţilor ăstora nu le este ruşine de asta şi nici primului ministru şi nici domnului în discuţie însă, ce anume preocupări are nu știu, nu sunt în măsură să spun dar, este o mare povară pentru Ungaria!
Asta nu e ok, noi suntem egali, …
Reporter:
…dar, asta nu e o specialitate maghiară, asta cum să nu ştiţi, faptul că într-o ţară există oameni de afaceri, mari oameni de afaceri şi foarte mari oameni de afaceri şi aceşti foarte mari oameni de afaceri au, nu spun dreptul de ingerinţă ci, ideea de consultanţă, de ajutor în favoarea primului ministru, asta peste tot e la fel!
Gyurcsány:
Absolut! Aşa este, nu am nimic împotrivă! Dacă cineva, şeful unei organizaţii social-profesionale îmi spune, dle. Prim ministru avem o problemă, activitatea noastră se va destrăma, vom falimenta, sau că acea directiva pe care tocmai doriti a o implementa se va intoarce impotriva noastră şi ne va conduce la faliment, să stăm şi să negociem ei bine, asta este legitim!
Dar acesta trebuie să fie și enunțul!
Nu poți spune…
Reporter:
Dar, acele telefoane, de care pomeniţi, nu se referă la asta?
Gyurcsány:
…Nu! Se referă la faptul că, intri pe o portiță, îi deschizi ușile larg prin aceea că tu ești șeful unei structuri sociale, banci, camere socio-profesionale, în această calitate în mod real ei sunt parteneri de dialog, situație în care evident eu altfel dialoghez cu aceștia, mai poți să te așezi la masa discuțiilor și astfel, …eu sunt liderul celui mai important combinat agro-industrial din Ungaria –acesta fiind Csányi Sándor (atenție, directorul general al OPT este patronul celui mai mare combinat de carne din Ungaria! NT), avem probleme, necazuri și am niște proiecte de dezvoltare, …dar, atunci asta trebuie să enunți! Nu putem lega între ele cele două calități!
Nu pot lăsa impresia că prin natura calității mele sociale pun presiune pentru a-mi rezolva afacerea privată!
Acei domni cu care eu m-am întâlnit în această ipostază, acei domni fac asta în mod regulat! Nu pot nici măcar să spun că o fac într-un mod elegant…
Există un mod elegant la o atare situație, …telespectatorii știu asta, căci văd în filme, citesc în cărți, se află în diverse situații, party-uri, recepții, reuniuni, etc., unde acești domni pot a-i spune premierului, uite, am o problemă, dacă ai posibilitatea să vorbim despre asta sau asta astfel, lăsând la latitudinea unui prim miuistru să decidă să vorbească sau, să-l îndrume către ministrul de finante,…
Reporter:
…dar, dvs. când a sunat telefonul puteați decide să ridicați sau nu, receptorul!
Gyurcsány:
Îl ridic căci, el nu mă sună în acea calitate ci, ca reprezentant al organizației dar, să nu intrăm mai adânc ci, e suficient dacă observăm că suntem într-o foarte tânără și dură economie de piață liberă în care asemenea obiceiuri, puterea și excesul de putere al unora deși, morlamente dar, și legal sunt inacceptabile s-au înrădăcinat și înfrunzesc!
Reporter:
…asta așa a fost și așa va fi mereu!
Gyurcsány:
…în opinia mea, multă vreme nu a fost așa, după un timp așa a devenit, și mi-ar plăcea să nu fie așa! În această chestiune Csányi Sándor nu trebuie să se supere, el știe câtă forță are în această țară, …
Reporter:
…acum, hai să analizăm, să vedem, dacă, acum când și-a plasat 10 miliarde de forinți i-a crescut sau a pierdut din forță? Nu!
Gyurcsány:
…asta nu știm! Nu știm ce scop a avut, cui a transmis vreun semnal, cui nu, informații publicate de un important ziar german arată că, Csányi are aproximativ 20% din valoarea de piață a OTP și aceste 10 miliarde sunt doar 1% din depozitele lui Csányi la OTP
Reporter:
…dacă a vrut să lase un mesaj celor din politică acesta că, numai 1%
Gyurcsány:
Nu, mesajul este următorul: …”dacă vreau îmi plasez și restul de 19%”!
Reporter:
Aha, și atunci rămâne doar MOL-ul!
Gyurcsány
…!
În opinia mea, azi, cea mai mare parte a celor care au mari proprietăți, și vreau să mai adaug, ca să ridicăm potul, înțeleg aici și persoana actualului prim ministru (Viktor Orbán) care îl plasează în top 5 al celor mai bogați maghiari, și nimeni nu știe cum asta, dar aș vrea să-i spun, cândva, cineva va moșteni această avere! Să nu creadă că aceasta poate fi făcută să dispară! Poate că el încă reușește să ascundă această realitate în satul lui, printre consătenii lui,cu ajutorul unora din ei, cu ajutorul mercenarilor lui dar, realitatea este că nici el nu mai e tânăr, demult nu mai e nici un democrat, mai repede sau mai târziu acea avere trebuie transmisă iar, familia va cădea, va ieși la iveală, el poate că nu dar, familia va cădea!
E un mare necaz dacă cineva, ieșit de pe băncile școlii ajunge om politic, azi el e posesor al unei imense averi, ăsta este actualul prim ministru al Ungariei!
Acești băieți, odată și odată vor da de necaz!
Problema cu oamenii de afaceri e că, uneori ei sunt lipsiți de conștiință!
Cu primul ministru e mai nashpa decât cu aceștia, căci el comite sperjur și este o mare porcărie prin averea pe care a făcut-o el!
Reporter:
….dar, ar trebui să ajungem și la cei năpăstuiți în urma creditelor bancare!
Gyurcsany:
Mai avem câteva minute…
Reporter:
5 minute și întrebarea era, ce măsuri va lua guvernul dar, am înțeles că se vor aseza la negocieri cu băncile dar, din câte știu chiar și dvs. ați enunțat 3 măsuri care însă, mi se par cam populiste!
Gyurcsány:
Nu glumiți cu mine, imediat mă apucă plânsul aici în spațiul public!
Reporter:
Noh, încă niciodată nu v-am văzut plângând…
Gyurcsány:
E atât de departe asta! L-am auzit vorbind pe Loți (ex ministrul de finanțe Békesi László), spune lucruri adevărate.
3500 miliarde de forinți ( 350 forinți = 1 euro), este valoarea creditelor bancare din care, Loți nu a spus asta, valoarea întârzierilor (polițe restante) se ridica la 1500 de miliarde de forinți!
Asta e o mare problema! Fiecare al 5-lea restanțier are mari probleme!
Nu sunt eu al naibii de deștept ci, toate acestea le citesc, le-am citit…și polonezii au credite bancare și noi avem.
Până în urmă cu 1-2 ani și raportul valutelor naționale s-a mișcat asemănător și știți cu cât s-a mărit povara datoriilor în cazul polonezilor? …vă spun dacă nu ați citit, cu 20% în ultmii 5-6 ani.
Reporter:
…acolo, numărul celor care au împrumuturi este cu mult mai mic,
Gyurcsány:
… independent de asta, pe cap de persoană, individual cei care au făcut împrumuturi la bancă, …
Reporter:
Da, înțeleg asta dar, surplusul într-o țară este determinant adică, avem o câtime care suportă această povară sau, …
Gyurcsány:
Ok!
Dar, care este diferența între cele două… dacă eu în 2008 am avut 50 de mii rate, acum am 60 și cam asta este realitatea în Polonia, adică e acceptabilă diferența de 20% în Ungaria însă, dacă media a fost 50, acum este 80%! Diferența între cele două este motivată de un singur argument anume că, dacă în Polonia cineva a făcut un credit în franci elvețieni dobânda aceluia este calculată la dobânda francului elvețian! Asta așa e corect! Nu? Și la noi?
Creditul este în franci elvețieni dar, dobânda este legată de dobânda la forint!
Cu excepția celor din interiorul sistemului bancar, cu un an în urmă, nimeni din exterior nu a observat asta!
Cu un an în urmă nu noi am observat asta ci, o echipă de economiști…
Păi, asta nu e în regulă!
Povestea spune că, dacă într-o parte asistăm la aprecierea valutei, în cealaltă parte se modifică condițiile dobânzilor dar, la noi băncile, într-un mod incredibil, băncile au reușit să se așeze, în ambele cazuri, de partea câștigătoare!
Acordă creditul în forinți și încasează diferența existentă între dobânda în forinți și cea în franc elvețian!
Reporter:
Ca prim ministru cum nu ați observat asta?
Gyurcsány:
Niciodată nu am auzit de asta! Știți câte lucruri nu observă un prim ministru?
Un prim ministru atunci trebuie sa observe că Dunărea are un debit mare când este anunțat că Dunărea are nu mare debit de apă căci, el nu iese zilnic la Dunăre…
Reporter:
…vedeți că e bine dacă primul ministru este sunat la telefon de careva din liderii unor autorități!
Gyurcsány:
Dumneavoastră credeți că autorul acestui studiu este careva din structurile de stat?
Nicidecum, doar în ultimele săptămâni am avut ocazia de a mă întâlni cu raportul unei instituții financiar bancare care a abordat această chestiune!
Ani de zile nimeni nu a suflat un cuvânt despre asta!
STATUL MAGHIAR NU FUNCȚIONEAZĂ BINE!
A fost un moment, și închei imediat, la începutul anilor 90, când creditele OTP pentru locuințe aveau dobânzi de 2-3%, inflația a luat-o la goană cu 20-30%, iar Curtea Constituțională a decis: în asemenea situații se poate renegocia contractul!
Creditele în valută au fost permise ca urmare unor promisiuni electorale ale lui Viktor Orbán din 2001!
De 3 ani caută acum, cabinetul lui Orbán o soluție dar, nu reușește căci, este incapabil!
Asta nu poate fi pusă pe seama socialiștilor!
Cât timp am fost prim ministru, sub comanda mea în 2008, doar 3% era rata întârzierilor acum, fiecare al 5-lea are 20% restanțe!
Asta nu e numai o chestiune economică și ceea ce spune Orbán da, e populism!
Eu spun, copii să nu ne păcălim unii pe alții numai pentru că voi, bancherii sunteți al naibii de îmbuibați și cumplit de puternici!
Nu trebuie să fiți profitori!
Sigur, nu e bine să punem impozite băncilor dar, nu e bine să luați pielea de pe om doar pentru că voi sunteți mai puternici!
Reporter:
..păi, felicitări pentru consilierii care-i aveți și care v-au deschis ochii, chiar dacă cu puțină întârziere dar, mai bine decât deloc!
Mulțumesc pentru interviu, că ați fost la noi!
Gyurcsány:
Și eu vă mulțumesc!