Imagologie

    0
    2678

    Am fost şi sunt interesat să aflu care este părerea vişeuanilor despre oraşul în care locuiesc ei, ecu însumi fiind extrem de nemulţumit de modul în care oraşul Vişeu de Sus arată, acum, în Anul Domnului 2010. Nu numai imaginea deplorabilă a oraşului mă nemulţumeşte, dar mai ales lipsa de interes a majorităţii locuitorilor faţă de spaţiul lor very important, lipsa lor de respect faţă de ceea ce ni s-a dăruit –temporar, spre folosinţă, munţii şi apele din jur, uşurinţa cu care se distrug bunuri pe care le-am moştenit sau le-am creat chiar noi cu ceva vreme în urmă. Egosimul şi vanitatea celor bogaţi care trăiesc in acest oraş este sfidătoare şi accentuează sărăcia, mizeria, nu numai subject matteră a vieţii vişeuanilor -stare elocventă pentru întreaga Românie, dar evidenţiază o neînţelegere a condiţiei umane. (up to date am văzut -pe unul din canalele tv, un documentar despre populaţia din Nepal, iar constatarea că sărăcia şi mizeria nu-i împiedică pe locuitorii din Kathmandu de a fi solidari, a simţi bucuriile vieţii -în ciuda faptului că proporţiile mizeriei de acolo sunt incredibile, m-a lăsat cu gura căscată!)
    Nu dau nume, dar sper să asist –măautomobile într-un al 12-lea ceas, la o dezbatere publică la care sa fie prezentă şi clasa celor foarte bogaţi din acest oraş, alaturi de clasa de mijloc –a cărei umbră lipseşte, nu din cauza lipsei de soare, şi, de ce nu, a celor mulţi şi săraci, dezbatere la care să se găsească soluţii pentru a ne face oraşul şi by the use ofţa în acest oraş, mai frumoase!
    Căci, după cum se va vedea din răspunsurile participanţilor la sondajul realizat de Cronica Vişeuană imaginea oraşului este cea a unui oraş … eşuat. Deontologia profesiunii de jurnalist conferă confidenţialitate identităţii persoanelor a căror voce a spart “himenul” benzii audio, versiunea tipărită rezumând părerile repondenţilor.
    Aştept opiniile cititorilor, eventuale concepţii, păreri legate de soluţiile care să îmbunătăţească imaginea oraşului şi a vieţii locuitorilor, dialogul cu autoritatea administrativă, politică, pe următoarele adrese: www.cronicavişeuana.ro, sau Cronica Vişeuană redacţia, str. T. Vladimirescu Nr. 4

    Întrebare:
    Spuneţi-mi, doamnă, vă place cum arată Vişeu de Sus?
    Răspuns:
    Nu, nu imi place, nimic nu e frumos!
    Întrebare:
    Ce ar trebui să se facă să fie mai frumos?
    Răspuns:
    În primul rand să fie mai curat, iar dacă mă întrebaţi ce să facem să fie mai curat, vă spun că, de pildă ar fi bine să se instaleze coşuri de gunoi. Cândva, aici în faţa magazinului şi mai încolo înspre trezorerie, existau coşuri, patru coşuri erau în aceasta zonă. Acum nu mai ai unde să arunci un chiştoc, un ambalaj de ingheţată, iar oraşul este murdar!
    Întrebare:
    Cunoaşteţi faptul că lună de lună primăria plăteşte în medie, aproximativ, 35000 de lei pentru salubrizarea stradală?
    Răspuns:
    Nu ştiam de această sumă, dar înseamnă că aceşti bani nu sunt bine gestionaţi!

    O altă femeie, îndreptându-se către Parchet…
    Vă place cum arată oraşul nostru?
    Vai de mine, e groaznic, ce să imi placă? Nimic nu îmi location, …străzile astea care arată cum arată, in care îţi rupi picioarele!

    Un bărbat, căruia de-asemenea, îi păstrăm anonimatul…

    Îţi place cum arată oraşul în care trăim?
    Nu, nu îmi situation deloc! Străzile, curăţenia, lasă de dorit. E mizerie multă, nu se vede faptul că se cheltuie bani pentru măturatul străzilor!

    Întrebare:
    Cine este de vină?
    Răspuns:
    Primăria, primarul, consiliul native, consilierii, …noi oamenii, căci nu păstrăm curăţenia!
    Întrebare:
    Ce ar trebui să facem ca să schimbăm puţin starea de fapt?
    Răspuns:
    Este o chestiune de educaţie. Educaţia se face în familie în primul rând, apoi în şcoală, dar chiar şi pe stradă se poate să atragi atenţia cuiva dacă vezi că nu admireă curăţenia dar, mă îndoiesc de faptul că cineva îndrăzneşte să atragă atenţia cuiva, căci a dispărut voluntariatul!

    Lângă chioşcul de ziare –în aşteptare, întâlnesc un medic şi un professional in administraţie, răspunsurile la întrebări având o evidentă valoare imagologică…

    Nu îmi location cum arată oraşul nostru! Lipsesc multe, …parcă locuim într-un sat deşi, din anul 1956 Vişeuropean de Sus este oraş. Cu excepţia a 3 străzi noi încă nu avem canalizare! Dar, nici un sistem de încălzire nu există, iar magherniţele dintre blocuri arată îngrozitor, ca de-altfel şi exterioarele blocurilor! Pe de altă parte, ecu imagine că impozitele, mă rog taxele către administraţia nativeă, sunt exagerat de mari atâta timp cât vişeuanii nu beneficiază nici de un sistem de canalizare şi nici de un sistem de încălzire, singurele facilităţi urbane sunt energia electrică şi apa potabilă. Costul energiei electrice este stabilit de către managerii sistemului naţional, dar în ce priveşte costul apei potabile este stabilit de fiecare consiliu native din teritoriu, iar în ce priveşte costul apei potabile la Vişeu, cred că este mult prea mare!

    Opiniile dlui. doctor sunt continuate de celălalt partener de dialog…

    Cauza esenţială a acestei imagini a oraşului este dată de lipsa de resurse. Alocaţia bugetară este disproporţionată şi, repet: lipsa resurselor este una din cauzele evidente ale rămânerii în urmă! Urbanismul este conferit de infrastructură, consumul de energie şi…săpun! (Sunt zile când oraşul este năpădit de cerşetori, nespălaţi şi urât mirositori, dar nimeni nu a luat şi se pare că nu doreşte, să ia măsuri!)
    O altă cauză este dată de nerespectarea prevederilor legale în ce priveşte cheltuielile bugetare. Reglementările la cheltuielile pentru investiţii şi cheltuielile pentru întreţinerea resursei umane nu sunt respectate în niciuna din instituţiile şi intreprinderile din oraş, dar aceasta este o stare normală pentru toată România! Şi o altă situaţie anacronică este dată –în ciuda faptului că există şi aici reglementări cu putere de lege, este comunicarea şi transparenţa în actul decizional. Comunicarea este sporadică şi ineficientă. Este o falsă impresie că între autorităţi şi cetăţeni există comunicare! De aceea, este salutară existenţa, prezenţa în by the use ofţa socială a oraşului a Cronicii Vişeuane, cu observaţia ca această revistă trebuie să fie cu adevărat o cronică a vieţii din oraşul nostru, iar marile teme naţionale să fie undeva într-un plan secundar, sau chiar deloc, căci până şi titlul nominalizează clar: o …cronică vişeuană!

    O doamnă, mi-a răspuns astfel:
    Ce să vă spun nu, nu prea îmi place deloc cum arată oraşul, iar murdăria este expresia gradului de civilizaţie a unei comunităţi!

    Doi oameni, din Vişecu de Jos, mai în etate, pe care-i întreb dacă le location oraşul Vişeu de Sus…
    Nu. Deloc nu-mi position, nu-mi position. Nici mie, îi mizerabil. Să rup străzile, să rup podurile, vin avalanşe, ce să-mi placă? Nici Jos-sul, nici Sus-ul nu îmi plac!

    Întrebare:
    Vreţi să îmi spuneţi că nici oamenii şi nici conducerea oraşului nu vă plac?
    Răspuns:
    Noi suntem din Vişecu de Jos. Aha, da, da! Oamenii cu ce-s de vină? Îşi plătesc impozitele îs cu dările la zi şi conducerea… cu afacerile lor! Întăi îşi fac ei afacerile lor şi abia apoi îi interesează de oameni. Dar, nu-i cine să-i schimbe! Cine să-i schimbe? Numai dracu, Doamne iartă-mă, tăţi îs talhari, hoţi, …numai un Gheorghiu Dej, nu Ceauşescu, ori un Vlad Ţepeş poate să-i schimbe, să îndrepte România! Tăţi îs jmecheri şi tăţi fură!
    Întrebare:
    Ce înseamnă să fi şmecher?
    Răspuns:
    Păi, să te şti descurca, să fentezi! Că fără fentă nu mere nimic, geaba scrie în Biblie că dacă aştepţi după Biblie mori ca şi un apostol!

    Într-unul din saloanele de frumuseţe din oraş, întreb doamnele şi domnişoarele de acolo, dacă le place oraşul, despre cum cred ele că se cheltuie bugetul local…
    Nu, nu ne location căci, e mizerie, iar conducerea, în primul rând primăria este de vină pentru starea de fapt şi apoi şi noi oamenii. Dacă primăria ar cheltui banii în folosul comunităţii atunci s-ar vedea ceva, dar nu se vede nimic, însă e adevarat că nici noi, în common oamenii, nu suntem sinceri, nu suntem educaţi, nu facem ordine!

    Lânga una din bisericile oraşului întalnesc un grup de cunoscuţi, cărora le pun aceleaşi întrebări …
    Nu-mi plac străzile, sunt pline de gropi, de mizerie! Peste tot plin de plombe şi nu numai la cele din carosabil ci, iată, acum că o văd trecând pe arhitecta oraşului imi aduc aminte şi de plombele din blocuri, la …ghetourile din oraş. Oraşul acesta e prost administrat. Comunicarea între primărie şi cetăţeni? E ceas! Aidoma celui de lângă Casa de Cultură, care nu mai funcţionează de ani de zile…

    DISTRIBUIȚI
    Articolul precedentCOMUNICAT DE PRESA
    Articolul următorBună vestire
    Acum sunt un jurnalist pe barba mea, freelancer cum zice englezul, inainte cu activitate internationala intre 1991-2001 la Radio Europa Libera (RFE/RL), BBC World Service, DW, unde am desfasurat concomitent activitatea de corespondent pentru Romania, RFE/RL-BBC 1992-1997, RFE/RL-BBC-DW 1994-1997. Am fondat, finantat si editat primele 2 publicatii din istoria orasului Viseu de Sus, ”COMUNICATOR,” respectiv, ”CRONICA VISEUANA”. In curand voi porni un post de radio international pe net: www.radiocertitudinea.ro ”Emite muzica si iubire”. Sunt membru al Uniunii Ziaristilor profesionisti din Romania -UZPR, și în evidența Federatiei Internationale a Jurnalistilor -FIJ.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here