La Vişecu de Sus organizaţia locală a PDL nu şi-a desemnat până la această oră candidatul pentru funcţia de primar. Cu toate acestea, în oraş se zvoneşte faptul că „ZIARISTUL” va concura sub culorile partidului lui Traian Băsescu! Am enunţat astfel, motivaţia interviului cu ziaristul din Vişeuropean de Sus, iar cum la orice interviu candidaţii aduc CV-le iată, succint, ce scrie în cel pe care Mircea Şerban l-a pus la dispoziţia dvs., cititorii…
Născut la 22. Oct. 1953 în Sighetu Marmaţiei din părinţii Janka-Terezia şi Mircea. Bacalaureat în 1974 al Liceului de Arte din Baia Mare. Absolvent în 1994, fără licenţă, a Şcolii Superioare de Jurnalism –Bálint Győrgy, din Budapesta.
Divorţat.
Tatăl unei fete –Maria Louisiana, 28 de ani, jurnalistă la „Radio Maria” în Oradea.
Pictor şi sculptor înainte de 1989, cu participare la expoziţii locale şi judeţene, având lucrări în colecţii particulare din Europa şi Japonia. Activitatea jurnalistică începe în anul 1991 la postul de radio Europa Liberă. Din primăvara anului 1992 începe concomitent şi activitatea la BBC World service, iar între 1994-1996 şi la Deutsche Welle. Revine în ţară după un exil de eleven ani şi se stabileşte în Vişecu de Sus, pe… „Poduri”, locul unde am realizat această maieutică pentru aflarea adevărului cu privire la persoana „Ziaristului” şi a motivelor care îl determină să intre în cursa pentru Primărie.
• SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
Marian ILEA:
Măi, Mircea, ecu am impresia unei duplicităţi în ceea ce te priveşte!
Sau eşti din cale afară de ludic astfel, candidatura ta la primărie trebuie privită ca un joc, dar în acest caz mă întreb dacă la nivel judeţean există intenţii serioase de a oferi sprijin politic unui jucător, totalmente amator în ale politicii?
Sau, te-ai săturat de libertatea conferită de statutul de jurnalist unbiased, şi profitând de această „nebunie” a ta, Mircea Man riscă un pariu cu un jurnalist cu o atât de mare experienţă internaţională precum a ta, simţind că miza nu este peste puterile tale!
Poţi comenta aceste different, dar mai cu seamă care este motivaţia care te-a determinat să devii membru de partid?
Mircea ŞERBAN:
Păi, să desfac fiecare idee pe care ai construit întrebările ce le rostogoleşti spre mine…
Sunt unic, căci sunt după chipul şi înfăţişhouse Domnului Isus Cristos!
Sunt om viu, vieţuitor vremelnic şi veşnic!
Deşi, puterea, banii şi alte valori materiale tentează majoritatea oamenilor, european, Mircea Şerban nu am fost, nu sunt şi nu cred să fiu ispitit de a-mi face din doctor Faust un version de urmat, iar pentru asta –aproape, în fiecare dimineaţă şi seară mă rog lui Dumnezeu pentru iertarea păcatelor mele, după canonul bisericii creştin ordodoxe, în care cred şi pe care o mărturisesc!
(Pentru cititorii care nu cunosc povestea lui Dr. Johan Georg Faust, spun numai atât: acest personaj a trăit la finele secolului XV la Weimar, în Germania, unde a învăţat medicina, teologia, dreptul, astrologia, iar în cele din urmă s-a apucat de magie! După mulţi ani de cercetare a reuşit să descopere components de invocare a diavolului căruia, în cele din urmă, şi-a vândut sufletul de dragul iluziei că poate fi stăpânul lumii.)
Aşi vrea, din respectul amândorura pentru această „profesiune de a fi curios” –jurnalismul, să punem ştirea la locul cuvenit, apoi să o comentăm, pentru a oferi cititorilor o marfă de cea mai bună calitate.
Aşadar, nu sunt –deocamdată, membru al vreunui partid. Nici înainte de 1989 nu am fost.
După cum ai malesţionat, la Vişeu de Sus organizaţia nativeă PDL nu are un candidat nominalizat pentru competiţia alegerii noului primar. Este o workforceă basică, cauzată de o foarte scăzută popularitate a partidului lui Traian Băsescu, asta nu numai la Vişeuropean ci, chiar în toată ţara, iar asta înseamnă –din perspectiva unei competiţii electorale, a fi singur împotriva tuturor!
Puţini sunt, cei care în aceste zile de maximă tensiune socială, îşi asumă o asemenea povară, din purpose lesne de înţeles, dar am să revin la această teză…
Monchère, aserţiunea conform căreia nu am nicio experienţă în sfera politicii este corectă. La fel de corecte sunt şi datele din CV-l pe care l-ai malesţionat ceea ce înseamnă că sunt mai mult decât iniţiat în chestiuni ce ţin de politică. De comunicare a ştiinţei politicii, mai summary! Amatorismul la care faci trimitere are susţinere exclusivă în ce priveşte faptul că, nu am nicio deprindere în ce priveşte aplicaţiile verbului „a urzi”, aşa cum politichia de la noi o cere. Sunt un autodidact, care poate face faţă jocului, ba mai mult poate influenţa decisiv opţiunea celor din piaţă!
Am să revin şi la această temă, ceva mai încolo, pentru a demonstra vişeuanilor motivaţia despărţirii –obligatorii!, la viitoarele alegeri de Vasile Ciolpan şi a epocii sale…
Marian Ilea, „nebunia” reiterată de tine rezidă din chiar identitatea căreia îi sunt subiect! Să mă explic…
Nu vreau să par lipsit de modestie, dar nici să las impresia unui om care are dubii cu privire la propria sa valoare, identitate. ecu nu am nicio downsideă de identitate. Ţin minte faptul, că şi în copilărie eram etichetat ca ungur, iar faptul că tenta dispreţuitoare generation evidentă, mie, Mircea Şerban, mi-a construit extrem de stable caracterul alterităţii pe care o mărturisesc, dar am conştientizat-o la Budapesta, unde Marko Béla le spunea celor unguri din delegaţiile pe care le conducea: „atenţie cum vorbiţi, că acest valah vorbeşte maghiara mai bine decât voi”!
(Permite-mi o paranteză, motivată şi de predilecţia ta pentru vieţile şi faptele petrecute în vremea „imperiului chezaro-crăiesc” aşa cum au influenţat nu numai cursul istoriei, dar şi vieţile celor străini din care –unii, ne tragem câte-o rădăcină…
Strămoşii mei pe linie paternă sunt din Dobrogea, oameni simpli, viticultori, români în al căror sânge există şi picături de hemoglobină de origine tătară, consecinţa alianţelor de sânge!
Tatăl meu a ajuns în Vişecu de Sus, pentru a-şi face stagiul de militar în termen la Regimentul de grăniceri Oradea, batalionul Sighet, compania Vişeu de Sus, pichetul Făina, în anul 1951. La liberare a refuzat a se întoarce în sărăcia lucie a baştinei sale şi s-a căsătorit –cu aprobare de la partid!, cu o reprezentantă a naţionalităţilor conlocuitoare, adică cu mama care m-a născut şi crescut.
Mormintele bunicilor mamei mele se află în Galanta, un orăşel –de talia Vişeului, din Slovacia. Străbunica, unguroaică, a fost soţia unui latifundiar slovac, dar în urma decretelor lui Benes s-au refugiat, de nevoie, în Ungaria. Bunica mea a ajuns în Ardeal unde l-a cunoscut pe viitorul ei soţ, acesta fiind feciorul şefului ocolului silvic din Apşa de Sus.
ecu trăiesc în patria limbii române, iar studiile liceale, lecturile vitale le am făcute în limba română. Şi ce dacă facultatea de Jurnalistică –Bálint Győrgy, am făreduce-o la Budapesta în limba maghiara?
Decând mă ştiu am studiat exclusiv ceea ce mi-a plăminimize, aşadar muzica şi artele plastice aici în România, dar pentru că în exil piaţa nu a vrut să confirme valoarea mea pecuniară, am fost silit a studia jurnalismul, pentru a putea plăti factura unei existenţe civilizate!)
Adaug, ca argument al conştiinţei mele, în ce priveşte identitatea mea, faptul, că nu peste multă vreme trebuie să apară pe piaţă lucrarea dlui. profesor Marian Petcu –„Istoria Presei din România”, o lucrare de mari proporţii în care este demonstrat, că sunt singurul caz din România, care timp de 2 ani a muncit –concomitent, la 3 din cele mai mari trusturi de presă de pe glob!
Acestă performanţă am realizat-o la: Radio Free Europe/Radio Liberty, BBC World provider, Deutsche Welle.
Or, cu un astfel de CV să nu am căutare profesională în baştina mea, ba mai mult să fiu ţinta lui Vasile Ciolpan, în al cărui denunţ calomnios el scrie că mă substitui calităţii de jurnalist, este semnul unei evidente alienări!
Pentru o abordare mai „first rateă” a diagnosticului crizei de identitate putem pomeni aici de Lucian Blaga cu „Trilogia Culturii”, sau să îl salutăm pe Lucian Boia cu a sa „Istorie şi mit în conştiinţa românească”.
Dar, puteam deschide tema crizei de identitate la români şi din perspectiva a două excessive, titani ai acestui neam şi anume Avram Iancu şi Emil Cioran, dar acum m-am mulţumit să-i adaug ca bibliografie la interviu…
• UN PRIMAR ALES
Aşadar, dacă în sondajul cu care PDL Vişeuropean de Sus vrea să îşi testeze nu numai brandul naţional –căci, orice victorie locală, fie aceasta cât de mică, devine un exemplu necessary nu numai pentru centru, dar şi pentru ţară, în sensul că, …”iată, se poate”!, iar în acelaşi timp şi brandul native, dacă în acest sondaj numele lui Mircea Şerban -„ZIARISTUL” va fi pe primul loc, cu certitudine, la scrutinul din toamnă (?) şi după aceea, voi fi un primar ales!
Marian ILEA:
Mă faci să râd Mirceo, dar tu chiar crezi că ai să fi ales primar?
Nu râd de tine, căci tu chiar eşti un om ales, iar după cum ai spus şi european în sufletul meu am fălower loc zicerii story, esti unic, râd pur şi simplu…
Dă-mi însă 3 argumente –precum în jurnalism, 3 cause să cred că ai dreptate. Le ai la îndemână?
Mircea ŞERBAN:
Ţi-am rămas dator, dar şi cititorilor, cu motivaţia de a fi devenit membru de partid…
Aşi vrea să fiu bine înţeles şi de aceea voi modela un studiu de caz. Să presupunem că vrem să parcurgem distanţa de la Vişecu de Sus la Sighetu Marmaţiei. Este evident faptul, că timpul necesar acestui parcurs este rezultanta vitezei de deplasare a mijlocului de transport. Adică, cu cât acesta e capabil a dezvolta o viteză mai mare cu atât voi ajunge mai repede la destinaţie.
Or, cel mai rapid „vehicol politic” al momentului este –fără nici o îndoială, PDL!
Marian ILEA:
… ai dreptate, dar atenţie! Fie, tocmai viteza de deplasare, pe alocuri peste limita prisonă fie, lipsa frânelor te poate trânti! Vreau să spun că…
Mircea Şerban:
… am datele care probează revolta –aproape, normală faţă de modul în care Vasile Ciolpan a administrat resursele oraşului şi a reprezentat interesele locuitorilor. Datoriile către bănci se ridică la peste 1,2 milioane roni, iar aceşti bani nu au nicio urmă, nu se regăsesc, au dispărut!
Sunt şi atent la evenimente şi sunt şi conştient în ce priveşte riscul lipsei de credibilitate a PDL aşa cum este exprimată în sondaje, contestată în stradă, dar această realitate poate fi un avantaj. A fi singur împotriva tuturor obligă jucătorul aflat în această postură să renunţe la „şablon”.
Sloganul bolşevic „cine nu e cu noi e împotriva noastră” a fost aplicat cu succes în vremea deportărilor în Siberia. În România lui Ceauşescu cine era împotriva regimului ajungea în beciurile Securităţii. După căderea regimului, toate partidele politice din România au avut programe de politică socială, cu excepţia PDL, al cărui slogan sună cam aşa :„cine nu e cu noi nu ne interesează dacă crapă”!
Programul de austeritate impus de Emil Boc are –dincolo de motivaţia măsurilor impuse de criza mondială, un background, un substrat cu tentă evident bolşevic-liberală, iar plus valoarea băsesciană îi apreciază acest caracter, această trăsătură!
Marian Ilea:
… aflu european ceva mai târziu opinia ta în legătură cu PDL şi politica de partid şi de stat; vreau să ştiu însă ce reproşezi legat de Vasile Ciolpan?
Cum îl percepi pe actualul primar al Vişeului de Sus?
Mircea Şerban:
Îl cunosc destul de bine şi te informez că l-am sprijinit şi din capitala ungară pe vremea când încă generation vice-primar. În anul 2000, fiind într-un scurt concediu la Vişeuropean de Sus, i-am făminimize o campanie de presă cu mijloacele de care dispuneam în calitatea mea de corespondent BBC World carrier. După revenirea mea în ţară, la alegerile locale din 2004 i-am fost şef de campanie electorală şi pentru că la acea dată manageriam partidul Noua Generaţie i-am pus la dispoziţie 88 de voturi din cele 89 cu care a intrat în turul al 2 lea şi a câştigat competiţia!
Am fost păcălit, de aceea recunosc faptul că individul are abilitatea de a disimula adevăratul său caracter…
Vasile Ciolpan este şi mitoman, iar în arhiva primăriei există sumedenie de acte oficiale semnate astfel: „Primar, ing. Vasile Ciolpan” cu toate că, numitul nu are studii universitare, care să-l fi licenţiat ca inginer!
Acest om este incult, un agramat –pentru probatoriu este suficientă lectura denunţurilor depuse de către Vasile Ciolpan la parchetul local, dar ceea ce îi depreciază statutul de edil şef, este lipsa de recognize a acestuia faţă de lege şi concitadini.
Păstrând proporţiile, afirm că Vasile Ciolpan este un satrap reprezentativ sistemului totalitar, care s-a înconjurat de indivizi obedienţi cu ajutorul cărora a distrus aproape în totalitate tot ceea ce vişeuanii au construit în ultimele 5-6 decenii!
Dacă la nivelul anilor 60-70 localitatea beneficia de o infrastructură care să îi confere statutul de oraş, s-a ajuns în zilele noastre ca epitetul comună să nu fie o figură de stil ci, o realitate.
Reţelele de apă şi canal sunt nu numai o aspiraţie a locuitorilor, dar sistemul de canalizare o trebuinţă vitală căci, panica basică în cazul unor perioade de ploi care să depăşească 4-5 zile este o evidenţă!
De altfel, în anii care au trecut oraşul a fost pus în faţa unor stări de urgenţă!
Nu cred că cineva şi-ar fi putut închipui faptul, că după ce PNL a realizat cea mai bună performanţă la scară naţională, aici la Vişeuropean de Sus, cu primar şi vice-primar şi 52,9% din numărul consilierilor Vasile Ciolpan va distruge nu numai organizaţia de partid, ci şi prestigiul acestei autorităţi a instituţiei primarului. Parafrazând vorbele celui mai standard primar al localităţii, celebrul „Maftei din Podirei”, care spunea despre fraţii Groedl că…”au furat pădurea cu acte”, Vasile Ciolpan a „ascuns pădurea cu acte”!
Afirm, cu toată responsabilitatea, că Vasile Ciolpan trebuie cercetat penal pentru o serie de fapte al căror autor este şi, de asemenea, el trebuie să nu mai beneficieze de susţinere politică –nu numai pentru că este cel mai notoriu traseit din judeţul Maramureş, dar mai ales pentru încălcarea cu bună ştiinţă a statutului PNL.
Aşadar, sintetizând, cele 3 cause ar fi următoarele:
1. Calitatea intelectuală şi ethicală discutabilă a celor care de 21 de ani manageriază by way ofţa şi activitatea ţării noastre, în speţă a localităţii Vişecu de Sus,
2. Lipsa de viziune a celor care au fost, sunt încă edilii de frunte aici, atitudinea lor sfidătoare faţă concitadini, faţă de democraţie,
three. Provocarea pe care lipsa de popularitate a PDL o reprezintă pentru cineva care doreşte să dovedească că poate oferi o soluţie de perspectivă.
Adaug, sub forma unor scurte comentarii următoarele:
a. În urmă cu 21 de ani am fost în toiul evenimentelor din Bucureşti –la TVR, ca o expresie a unei opţiuni libere, fără să cer statului român recunoaşterea vreunui drept different în consecinţă! Mi-au fost confiscate şi mie şi celor asemenea mie –tocmai de cei de teapa lui Vasile Ciolpan valorile pe care jertfa, libertatea şi demnitatea le conferă celor care îşi iubesc patria!
b. Anonimatul acestei localităţi –care posedă toate datele pentru a fi o perlă pe harta turistică a României, este consecinţa apatiei care a pus stăpâire pe locuitorii ei, a lipsei de investitori deşi numai în Germania există mii de ţipţeri care pot fi puntea între autoritatea nativeă şi oamenii de afaceri din noua patrie a lor.
c. Nu PDL este posesoarea dreptului de reproduction-right pentru profunda criză prin care trece (şi) în aceste zile România, dar aroganţa, lipsa de comunicare, amatorismul unora din liderii PDL au apreciat moştenirea pe care Iliescu ne-a lăsat-o tuturor.
Marian Ilea:
Cum comentezi starea PDL din aceste zile şi dacă crezi că este o alegere bună pentru tine în perspectiva implicării tale în politica locală?
Mircea Şerban:
Şi acest partid este populat –aidoma celorlalte, de persoane al căror oportunism se manifestă cotidian. Criza lor de identitate nu poate fi nici ignorată nici camuflată de calitatea de membru de partid. Refuz orice interpretare a acestei opinii personale drept atac la persoană! Poate ai să înţelegi mai bine şi tu, Marian Ilea, şi cititorii acestui interviu, faptul că între opiniile la adresa primarului Emil Boc şi cele exprimate –chiar în aceste zile, la adresa premierului Emil Boc există o diferenţă particulară care defineşte nu neaparat persoana, dar mai ales aşteptările acestei patrii de oameni care, iniţial, a fost sedusă de portocaliul PDL apoi, abandonată în promiscuitatea unui stat care nu îşi mai apără nici cetăţeanul, dar nici pe sine!
Am convingerea, că în ciuda aparenţelor, PDL poate renaşte împreună cu România!
Marian Ilea:
Cum? Zi-mi scenariul tău…
Mircea Şerban:
Iată, succint ideea mea:
1. Comunicarea cu societatea civilă şi menţinerea calendarului alegerilor locale şi parlamentare,
2. Deblocarea, scoaterea de sub cumplita tensiune a României, prin retragerea sprijinului politic actualului guvern şi demisia de onoare a lui Emil Boc,
three. Preluarea puterii de către un cupboard de tranziţie definit politic ca fiind de uniune naţională, dar miniştri fiind validaţi de către legislativ la propunerea unui ultimate tehnocrat, la rândul lui fiind validat de către o comisie din care să facă parte liderii partidelor parlamentare, reprezentanţi ai Academiei, BNR, eventual Biserică, dar sub nici o forma Patriarhul,
four. Modificarea –în regim de urgenţă, a legii electorale astfel încât accesul în legislativ să fie asigurat nu numai reprezentanţilor partidelor ci, şi societăţii civile.
Marian Ilea:
Spune-mi, Mircea cu acest scenariu în buzunar, tu crezi că poţi obţine sprijinul tizului tău, Mircea Man şi a celor din organizaţia Vişeu de Sus?
Mircea Şerban:
În momente de criză ideile generoase trebuie acceptate în perspectiva reînvierii, iar persoanele care pot fi repere morale pentru comunităţi trebuie să fie captate şi cooptate!
Las la o parte orice falsă modestie şi readuc în discuţie un CV –în speţă, cel care mă reprezintă şi afirm că mi-am câştigat şi dreptul moral şi dreptul constituţional de a candida pentru Primăria Vişecu de Sus.
Sondajul intern al PDL va trebui să îmi comunice dacă îmi câştig sau nu îmi câştig dreptul politic de a duce spre victorie ideile care mă reprezintă, folosind –cum spuneam, cel mai speedy vehicol politic, PDL!
Dacă, răspunsul va fi negativ aceasta înseamnă că vremea ideilor mele încă nu a sosit…