Istoria şi umbra păcii mincinoase

  0
  728

  Nu ştiu câţi dintre copiii de azi iubesc istoria ca materie din programa şcolară dar, eu unul mărturisesc că nu am avut multă tragere de inimă pentru această materie, predată –cu o singură excepţie, de profesori mincinoşi şi fricoşi care,  colac peste pupăză ne mai şi obligau a memora sumedenie de cifre fapt care, pentru mine,  făcea din lecţia de istorie un supliciu!

  Aidoma profesorilor de istorie şi cei de limba română, în lipsa unor tehnici de memorare, mi-au siluit nu numai sufletul dar, în egală măsură şi mintea căci, nu am depăşit o capacitate medie de memorare aidoma colegilor cu 10 şi la istorie şi la limba română iar, când după ani şi ani a trebuit să înţeleg că am fost minţit de profesorii de istorie am petrecut în fiecare joi, vreme de peste un deceniu, multe ore în sala de lectură a celei mai mari biblioteci din capitala ungară.

  În perioada bucureşteană, BCU a fost de-asemenea, o gazdă bună pentru mine cu atât mai mult cu cât, uneori primeam acces şi la fondul secret al bibliotecii…

  Azi, când libertatea a devenit o povară la adevărata ei masă, istoria şi limba română sunt lanţul suficient de lung dar, destul de tocit încât poate oricând a se rupe, ce mă ţine în frâul unui zbor deasupra casei şi fiinţei mele!

  Mă simt liber deşi, materia patriei mele de trup mă trage către pământul în care stau înfipt însă, inima mea are liber la zbor şi mintea mea este aidoma flapsurilor ce-i asigura portanţă.

  Recunosc că, doar dragostea pentru casa şi mormintele familiei mele nu-mi sunt suficiente pentru a punea mâna pe armă şi a le apăra în caz de război de aceea, mă bucur că pot să mă înalţ astfel încât să pot vedea dincolo de gardul (verde) al gospodăriei mele căci, undeva, foarte sus, sunt gândurile şi fiinţa mea pentru care, patria mea de trup sunt trăsura cu care ele călătoresc pământul şi de aceea, de acolo, de sus ele caută să modeleze în aşa fel universul încât, războiul să nu-mi frângă zborul!

  De aceea, eu zic:

  • Trebuie să dispară în flăcările reci ale căderii din lumea pe care pot să o intuiesc şi să mi-o reprezint tot ceea ce e construit pe minciună, ură şi sânge !
  • Trebuie să dăruiesc toată dragostea mea celor care nu cunosc această înaltă vibraţie şi nu cer nimic la schimb!
  • Trebuie să fac tot ceea ce îmi stă în putere pentru a nu lăsa răul să pună stăpânire pe mine şi cei din jurul meu!
  • Trebuie să fac tot ce îmi stă în putere să nu las ca un lucru bun să încapă în mâinile unui nepriceput!

  Iată, ce este în jurul meu, la doar câteva sute de km. de casa mea:

  După invadarea Crimeii de către trupele Federaţiei Ruse, pe teritoriul „Veneţiei orientului” aşa cum a fost alintată Odessa, acţionează -se pare tot la comanda ruşilor, potrivit mediilor ucrainene care, îl citează pe deputatul Anton Gerashchenko, grupuri criminale, autori ai unor atentate cu bombă împotriva unor filiale de bănci, apartamente, linii de cale ferată dar, şi al unor răpiri de persoane.

  terorist la odessaPotrivit deputatului ucrainean Anton Gerashchenko, la 28 ianuarie 2015, 3 cetăţeni cu paşapoarte emise de autorităţile republicii transnistrene, au pătruns în Ucraina la bordul unui SUV cu numere de înmatriculare în RM – C RH 899, prin punctul de trecere al frontierei de la CUCIURGAN, persoane care au acţionat, potrivit sursei citate, la comanda Rusiei. Cei trei au fost prinşi de forţele de ordine de la Odessa.

   

  Canalul de televiziune „Ucraina TV” în cadrul emisiunii „Noutăţi din Odessa”, a prezentat ştiri legate de acţiunile unui grup criminal care, au atacat şi distrus sediul filialei băncii Kolomoiskiy din Odessa situată în piaţa Malinowski dar, nici apartamente ale civililor nu au fost ocolite de terorişti.

  Au fost semnalate acţiuni criminale îndreptate împotriva reţelelor de cale ferată, semn că la Odessa cineva –probabil lingăii lui Putin, vor să destabilizeze liniştea şi pacea unui oraş fără egal la orientul Europei!

  Pe de altă parte autorităţile ucrainene şi cele britanice derulează în aceste zile un contract de achiziţii de tehnică militară, în baza căruia la Odessa au început să sosească primele transportoare blindate SAXON AT 105. 

  Cât poate să dureze pacea de la Minsk câtă vreme terorişti, ruşi şi autorităţile militare ucrainene dinamitează –la propriu şi la figurat, liniştea Odessei?

   

   

  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentDiaspora acuză!
  Articolul următorUn miner la Europa Liberă
  Acum sunt un jurnalist pe barba mea, freelancer cum zice englezul, inainte cu activitate internationala intre 1991-2001 la Radio Europa Libera (RFE/RL), BBC World Service, DW, unde am desfasurat concomitent activitatea de corespondent pentru Romania, RFE/RL-BBC 1992-1997, RFE/RL-BBC-DW 1994-1997. Am fondat, finantat si editat primele 2 publicatii din istoria orasului Viseu de Sus, ”COMUNICATOR,” respectiv, ”CRONICA VISEUANA”. In curand voi porni un post de radio international pe net: www.radiocertitudinea.ro ”Emite muzica si iubire”. Sunt membru al Uniunii Ziaristilor profesionisti din Romania -UZPR, și în evidența Federatiei Internationale a Jurnalistilor -FIJ.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here