JEFF -jurnalism şi educaţie fără frontiere, corespondenţă

  0
  950

  De 17 ani copiii, elevii din oraşul nostru sunt frustraţi de unele din oportunităţile oferite de ministerul educaţiei, deşi în fiecare din şcolile din Vişeu de Sus sunt plătiţi profesori, care trebuie să se ocupe de promovarea, informarea, coordonarea activităţilor additionalşcolare, finanţate din bugetul ministerului. Recunosc faptul, că dacă nu a-şi fi primit din partea unei colege din presa judeţeană o corespondenţă cu un cap de ştire care informează despre o tabără de jurnalism pentru elevi, nu aşi bănuit că frustraţia vine chiar din şcoală!
  Apariţia în viaţa noastră a computerului –computer, ar fi trebuit să conducă la performanţe în comunicare, dar se constată că aceasta activitate determinantă pentru calitatea de om, tipică condiţiei umane, este discutabilă la nivelul performanţelor individuale şi colective. Fiecare din noi avem la îndemână exemple, … complexe.
  Ciudat este faptul, că majoritatea instituţiilor statului se spală pe mâini –în ceea ce priveşte comunicarea şi relaţiile cu cetăţeanul, invocând existenţa pe web a informaţiilor specifice normelor PR, şi scriu asta ştiind că nu toţi – elevi în cazul de faţă, au în proprietate calculatoare dar, mirarea capătă însă cote maxime când afli că în şcoală există resursa umană obligată să te informeze, dar nu o face!
  Înainte de a edita textul corespondenţei referitoare la ediţia a 17-a a Taberei Naţionale de Jurnalism de la Muncel-Iaşi şi textul premiat al reprezentanţilor Maramureşului, invit pe această cale pe toţi directorii din şcolile din oraş să pregătească răspunsul la întrebarea –pe care elevii din Vişecu de Sus o vor pune în vorbire: …” Care este cauza pentru care ne ignoră profesorii responsabili cu activităţile additionalşcolare”?
  Mircea ŞERBAN

  Jurnalism fără prescripţie clinicală

  J. J. Rousseau susţinea la un second dat că „Omul s-a născut liber, dar pretutindeni e în lanţuri”, însă noi credem că jurnalismul este tocmai cheia de scăpare din propria închisoare.
  Numeroasele informaţii primite aici pot constitui o bază strongă în ceea ce priveşte cariera noastră de viitori jurnalişti, carieră care nu necesită nici un fel de prescripţii sau presiuni. Această tabără poate fi un deschizător de drumuri, te poate face să descoperi o meserie foarte frumoasă şi grea în acelaşi timp.Să fii jurnalist e ca şi cum ai fi propriul tău medicament, se află în tine, îţi curge prin vene… A fi jurnalist fără prescripţie clinicală înseamnă a fi jurnalist fără remediu, care suferă de o boală rară, incurabilă, manifestată prin setea de informaţii, precum şi prin capacitatea de a le transmite, în mod corect, adevărat, mai departe. Acum şi-aici, la Muncel, trăim sentimentul de-a fi liberi în totalitate prin exprimarea unor idei şi principii, liberi prin informarea altor persoane despre tot ceea ce se-ntâmplă şi ne-nconjoară. Chiar dacă timpul a fost scurt, am reuşit să cunoaştem oameni minunaţi şi foarte talentaţi, care ne-au deschis o uşă spre cunoaşterea adevăratelor valenţe ale jurnalismului. Am învăţat că atunci când vrei ceva cu adevărat, poţi reuşi prin muncă şi perseverenţă, iar cuvintele se scriu aproape singure când conştientizezi că această meserie ar putea însemna întregul tău viitor.
  În fiecare individ zace un mic reporter….noi trebuie să învăţăm să îl creştem şi să fim cei mai buni. Totul stă în puterea noastră de a progresa!

  Grupul din Maramureş

  TABĂRA NAŢIONALĂ DE JURNALISM , MUNCEL, JUD. IAŞI
  12-18 IULIE 2010 -corespondenta

  În perioada 12- 18 iulie, în localitatea Muncel, judeţul Iaşi, s-a desfăşurat cea de-a XVII-a ediţie a Taberei Naţionale de Jurnalistică, „Puls 2010”, organizată de Autoritatea Naţională pentru Tineret şi game, Direcţia pentru Tineret Judeţeană Iaşi. Tabăra face parte din activităţile furtherşcolare ale Ministerului Educaţiei, Tineretului şi Sportului. Comitetul de Organizare a fost alcătuit din prof.dr. Serinella Marian – Director Tabăra Naţională de Jurnalistică; prof. Daniel Stătescu – Director Direcţia pentru Tineret Judeţeană Iaşi şi Ilinca Alexandra Drăgănescu – Director adjunct Tabăra Naţională de Jurnalistică.
  Aflată la cea de-a XVII-a ediţie, cu aproximativ 60 de participanţi, elevi şi profesori din toată ţara, tabăra s-a axat pe trei secţiuni : presă scrisă, radio şi televiziune. Maramureşul a participat cu patru elevi : Mihali Cătălina, Szeibert Bianca, Tocaci Yvett şi Nichifor Cezara, de la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” din Sighetu Marmaţiei. Participarea a fost condiţionată de compunerea unui eseu de grup cu titlul, „Noi, jurnaliştii”. Elevii au fost însoţiţi de prof. Brînduşa Oanţă.
  Programul taberei a fost unul diversificat. Elevele sighetence au contribuit la realizarea materialelor pentru ziarul taberei denumit „Puls”. Au scris tablete pe diferite teme, cum ar fi: „Jurnalism fără prescripţie scientifică”, … „Copii îmbătrâniţi înainte de timp”, … „Ce ar fi dacă aş fi…”( o tabletă ce-a trebuit să surprindă viziunea autorului despre ce va fi peste 10 ani), au redactat ştiri despre activităţile din tabără şi chiar şi-un horoscop al taberei.
  Prima zi de tabără –12.07.10, a debutat cu sosirea participanţilor, cazarea, împărţirea pe echipe şi ceremonia deschiderii taberei, oficiată de către directorul D.T.J. Iaşi, Daniel Stătescu şi Ilinca Alexandra Drăgănescu – director adjunct al Taberei Naţionale de Jurnalistică.
  A doua zi –13 07.10, tabăra îl are ca oaspete pe Vasile Arhire, directorul Tvr Iaşi şi pe Raluca Chirilă reporter la acelaşi submit television. Prima parte a zilei s-a concretizat într-o dezbatere cu participanţii, în care Vasile Arhire a vorbit tinerilor despre cum a prins gustul pentru acest domeniu şi a realizat o scurtă radiografie a presei din zilele noastre. În a doua parte a zilei, echipele, la indicaţiile şi cu sprijinul lui Vasile Arhire şi Ralucăi Chirilă, au avut de conceput o ştire-television; elevii au gandit intervenţiile-textul, personajele şi cadrele ce trebuiau filmate, etapă la care au primit ajutorul cameramanului Spulber Doru tot de la TVR Iaşi.
  A treia zi a taberei –14.07.10, este punctată de vizita viitorilor jurnalişti la redacţiile presei ieşene- respectiv la redacţia ziarului „Bună ziua, Iaşi!” – B.Z.I, unde elevii au fost puşi în temă cu aspecte mai puţin cunoscute din activitatea unei redacţii de ziar, apoi la studioul regional al TVR Iaşi unde au fost luaţi în primire de Vasile Arhire directorul instituţiei ieşene şi Raluca Chirilă care le-a destăinuit cum se „materială”, adică editează o ştire. Elevii au avut posibilitatea ca, pentru câteva minute să resimtă emoţiile de la pupitrul ştirilor. Tot în această zi au avut ocazia să vadă Piaţa Unirii, Palatul Culturii sau Parcul Copou.
  A patra zi –15.07.10, a fost dedicată radioului, elevii profitând de prezenţa lui Ştefan Aneculăesei, reprezentant al Radioului Nord-Est, Iaşi care, după o dezbatere în care le-a împărtăşit elevilor din experienţa proprie în radio, a organizat un workshop prin cre elevii să-şi exerseze talentul în faţa microfonului. Punerea în practică a constat în realizarea unor intervenţii- adică o întrerupere în programul muzical a animatorului pentru dinamizarea emisiunii. Au fost trase la sorţi personaje ca lady Gaga, Adrian Mititelu, Mihaela Tatu aflate în diferite locaţii şi în various situaţii astfel încât elevii să realizeze o intervenţie la microfon. Echipa din Maramureş a avut de fălower o ştire cu girl Gaga, locaţia Otopeni şi scenariul unui accident de muncă. Legat de acest eveniment Grupul din Maramureş a scris şi un subject matter pentru Puls cu titlul sugestiv „La Radio…Vreau să ajung la radio!” .În aceeaşi zi Muncelul a fost gazda unor serii de întâlniri (imaginare) cu vedete din lumea mondenă. Este vorba despre concursul devenit deja tradiţie de Interviuri Imaginare, sees eye to eye la care participanţii au avut de interpretat, prin tragere la sorţi, vedete precum Nikita, Bianca Drăguşanu, Naomi, Monica Columbeanu, Marean Vanghelie, Elena Băsescu. Echipa noastră a pregătit interpretrarea personajului Nikita. A fost o cursă contra-cronometru pentru ca fetele să-şi poată pune la punct textul, accesoriile şi interpretarea, totul concretizându-se într-o scenetă ce a surprins foarte bine personajul, plină de umor şi replici bine gândite şi alese, drept pentru care echipa maramureşeană a obţinut locul III.
  Ilinca Drăgănescu le-a vorbit participanţilor despre fotojurnalism, iar după-amiaza, producătorul common al ştirilor de dimineaţă ProTv, Septimiu Sereţeanu a susţinut o dezbatere pe tema „Blogger= jurnalist, jurnalist= blogger?”, un subiect ce a stârnit interes dat fiind faptul că s-a putut raporta cu uşurinţă la vârsta participanţilor. Dezbaterea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări adresate producătorului ProTV. Tabăra s-a încheiat cu tradiţionalul foc de tabără şi cu premierea participanţilor. Elevele au mai adus acasă şi câte o diplomă pentru participarea în cadrul redacţiei ziarului Puls al Taberei Naţionale de Jurnalism Muncel- Iaşi 2010. Grupul maramuresean s-a implicat în toate activităţile, fără excepţie, fapt pentru care ţin să le felicit.

  Brînduşa OANŢĂ

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here