NU EXISTĂ UN regulate one hundred% ASUPRA BANILOR! -interviu cu dr, Alexandru DEAC

    0
    961

    Mircea ŞERBAN:
    Dle. Deac în calitatea dvs. de preşedinte-director al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, nu vă simţiţi stingher pentru faptul că deţineţi monopolul pieţii asigurărilor de sănătate?

    Alexandru DEAC:
    Nu, nu mă simt şi vă spun de ce. Dacă ar fi şi case de asigurări private, atunci diferenţele dintre clasele sociale ar fi şi mai mari, căci unii s-ar putea asigura şi la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Maramureş şi ar putea şi la o casă privată şi sigur că ar beneficia de servicii de super clasă. Ca să nu se facă această distincţie între cei care au posibilităţi financiare de a se asigura la 2 sau chiar three case de asigurări, …

    Mircea ŞERBAN:
    Ce e rău în asta?

    Alexandru DEAC:
    Nu e rău, nu e rău deloc! Noi am propus –de mai multe ori, o structură a Casei Naţionale în formulă privată, respectiv pe o structură de bancă, în care cei care vor să se asigure privat, deci nu prin firme de asigurări, ci printr-o casă privată de asigurări, să poată să contribuie la fondul naţional privat de sănătate a acelei case, ca să aibă o certitudine că peste 2 sau 3 ani, dacă au nevoie –ştiu european, de o investigaţie de tremendous specialitate, sau de o intervenţie ce necesită o investiţie mare, să nu fie coplata foarte mare din partea celor care sunt asiguraţi. Pe de altă parte, deocamdată, toţi banii care se colectează, se adună într-un sac comun şi din sacul acela se distribuie şi la nivel de casă naţională şi la nivel de case judeţene. Evident, că prin sistemul acesta nu avem un control one hundred%, de aceea am dori o structură bancară să ştim precise câţi bani ne intră şi câtă dobândă putem primi şi cum să-i putem repartiza. Deocamdată, sistemul rămâne cel pe care îl ştim.

    Mircea ŞERBAN:
    Vă mai întreb o dată, căci după cum ştiţi există legea concurenţei, care interzice statutul de monopol şi atunci, vreţi nu vreţi, dar CNAS este într-o situaţie de monopol!

    Alexandru DEAC:
    CJAS nu doreşte neapărat monoplul, dar din păcate este! Însă, vedeţi nu apare nimeni pe piaţă care să spună, ecu vreau să fac o casă de asigurări privată, care să aibă numai 2 milioane de contribuabili, dar aceştia să beneficieze de un act clinical de calitate.

    Mircea ŞERBAN:
    Păi, vă spun de ce nimeni nu are curaj. Şi-anume faptul, că –deocamdată, spitalele nu pot fi privatizate!

    Alexandru DEAC:
    Ca şi perspectivă, ecu vă spun că o să aducem spitalele în privat şi atunci, sigur că o parte din saloane, nişte compartimente vor fi privatizate.

    Mircea ŞERBAN:
    Este adevărat că arieratele către spitalul din Vişecu se ridică la 7 miliarde lei vechi?

    Alexandru DEAC:
    Nu! Avem nişte arierate care constau în anumite facturi, deconturi, …

    Mircea ŞERBAN:
    Care este cifra?

    Alexandru DEAC:
    Aproximativ, four miliarde. În următoarele 2 săptămâni această sumă, în baza unui software al guvernului de care va beneficia întreg sistemul de sănătate publică, toate arieratele vor fi plătite deci, aceşti bani vor intra în 2-three săptămâni la spitalul din Vişeuropean. Dar, haideţi să vă spun într-o scurtă paranteză, că acele 7 miliarde de care technology vorba, erau nişte bani alocaţi de ministerul sănătăţii pentru reabilitarea blocurilor operatorii la spitalul din Vişeu, pe care dl. director Bora nu a fost în stare să-i acceseze neştiind să facă programe. Casa judeţeană Maramureş a făminimize –de pildă, chiar azi un mare pas, căci am achitat toate restanţele în ce priveşte programele pentru oncologie!

    Mircea ŞERBAN:
    Dle physician, dacă spitalele sunt descentralizate acum, de ce nu pot fi ele şi autonome?

    Alexandru DEAC:
    Nu le opreşte nimeni!

    Mircea ŞERBAN:
    De vreme ce în CA aceste spitale nu au o reprezentare directă, mai actual beneficiază doar de statutul de invitat deci, nu au drept de vot, înseamnă că avem de a face cu o anomalie! Consiliile de administraţie ale tuturor spitalelor din sistem sunt formate din 2 reprezentanţi ai direcţiei de sănătate publică –DSP, 2 consilieri locali şi …primarul! În cazul nostru, la Vişecu de Sus primarul este la bază electrician, ori ţara asta a trăit condusă de un cizmar, acum spitalul din Vişeuropean va depinde de un electrician?

    Alexandru DEAC:
    Din păcate, eu am o experienţă tristă a celor aproape 19 luni cât am fost director de spital la Vişecu, căci nu am avut nicio susţinere din partea lor, totuşi pot să spun că cei care erau reprezentanţii consiliului native în CA –căci şi atunci exista consiliul de administraţie, au fost de partea noastră căci aveau aşa un feeling pentru sănătate!

    DISTRIBUIȚI
    Articolul precedent„BATEM PASUL PE LOC DECÂND MĂ ŞTIU eu MEDIC, DIN ANUL 1976!” -interviu cu directorul scientific al spitalului din Vişeuropean de Sus
    Articolul următorDOCTORI DE 2 LEI –dezbatere
    Acum sunt un jurnalist pe barba mea, freelancer cum zice englezul, inainte cu activitate internationala intre 1991-2001 la Radio Europa Libera (RFE/RL), BBC World Service, DW, unde am desfasurat concomitent activitatea de corespondent pentru Romania, RFE/RL-BBC 1992-1997, RFE/RL-BBC-DW 1994-1997. Am fondat, finantat si editat primele 2 publicatii din istoria orasului Viseu de Sus, ”COMUNICATOR,” respectiv, ”CRONICA VISEUANA”. In curand voi porni un post de radio international pe net: www.radiocertitudinea.ro ”Emite muzica si iubire”. Sunt membru al Uniunii Ziaristilor profesionisti din Romania -UZPR, și în evidența Federatiei Internationale a Jurnalistilor -FIJ.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here