Iniţial, amfiteatrul Vasile Pârvan al facultăţii de istorie a Universitţii Bucureşti a fost ocupat de studenţi, care timp de one hundred de ore au dezbătut condiţia şi condiţiile studentului şi sistemului funeriot.
Apoi, prin intermediul faceboock s-a reuşit comunicarea cu exteriorul, iar la această oră toate universităţile din ţară sunt ocupate de studenţi!
Acum, este rândul nostru, a societăţii civile, să comunicăm cu propriii noştri copii, fraţi sau surori, prieteni, pentru ca dezbaterea despre condiţia cetăţeanului să fie auzită nu numai de guvernanţi, dar mai ales de cei care au sentimentul că această chestiune fie nu-i interesează, fie îi depăşeşte!
Aşadar, români urmăriţi cu atenţie -mai mare atenţia şi mai îndelungată ca nicicând, ceea ce se întâmplă în universităţile din România!
OSUBB condamnă modalitatea în care a fost modificat Statutul Studentului din UBB, acesta nefiind supus dezbaterii publice. Statutul Studentului este un document care vizează în mod direct studenţii, nu doar pe reprezentanţii acestora, drept urmare imagineăm că ar trebui sa ţină cont şi de opinia acestora.
OSUBB aduce la cunostinţa opiniei publice situaţia preciseă a sistemului de reprezentare din Universitatea „Babeş-Bolyai”. În contextul modificarilor actuale ale Statutului Studentului din UBB, considerăm că drepturile studenţilor din UBB au rămas în continuare pe ultimul loc, iar respectarea principiilor democratice în procesul de alegere a viitorilor reprezentanţi ai studenţilor rămâne, în continuare, doar un vis.
Ne exprimam public dezacordul faţă de deciziile pe care studenţii senatori le-au adoptat în sedinţa din data de 30.eleven.2011.
Astfel, se poate constata că în realizarea noului Statut al Studentului nu s-a ţinut cont de urmatoarele principii şi drepturi, şi că există anumite abateri de la normele democratice, fapt care ne obligă să ridicăm semne de întrebare asupra motivelor reale ale aspectelor omise:
a) Principiul echitatii:
Organizatiile constituite la nivel de facultate pot avea, conform noului Statut, reprezentanti in consiliul facultatii de care apartin. In egala masura, organizatiilor felony constituite la nivel de Universitate ar trebui sa le fie permis accesul in organele decizionale si consultative de la nivelul Universitatii, aceasta propunere nefiind votata de studentii senatori.
b) Principiul propor?ionalitatii:
Conform acestui principiu locurile de studenti senatori pe liniile de studiu ar fi trebuit alocate tinându-se cont de numarul de studenti inmatriculati la fiecare linie de studiu si de cota de reprezentare precizata in Carta Universitatii. Prefectura a hotarat ca locurile de senatori pe linii de studiu sa fie alocate fara a se tine cont de aceste cote , astfel depasindu-se numarul de locuri ce ar fi trebuit acordate în conditiile resprectarii principiului antementionat;
c) Dreptul de a alege si a fi ales:
Pentru consiliul facultatii vor putea candida, in luna ianuarie, numai actualii sefi de an; pentru functia de senator, studentii vor putea sa candideze doar dupa ce vor fi validati de catre o comisie desemnata de actualii studenti reprezentanti; pentru functia de prefect pot candida doar studentii senatori. Desi OSUBB a sustinut vehement ca orice scholar sa aiba posibilitatea de a candida, niciunul dintre actualii studenti reprezentanti nu a votat aceasta propunere.
d) Incadrarea in categorii eronate:
Studentii doctoranzi pot candida pentru locurile de studenti senatori destinate reprezentarii tuturor studentilor dintr-o anumita facultate, chiar daca acestia au un statut specific conform Legii Educatiei. De asemenea, toate ONG-urile au fost incadrate in aceeasi categorie, fara sa se tina cont de scopul, activitatea si nivelul la care actioneaza.
e) Dictatura, in schimbul democratiei:
Desi OSUBB a sustinut introducerea posibilitatii ca un pupil sa poata fi reprezentant maxim doua mandate (4 ani), Consiliul a decis ca numarul de mandate pentru o functie sa fie nelimitat.
Nu cumva modificarile mai sus mentionate au fost adoptate pentru a favoriza anumiti studenti din actuala structura de reprezentare?
Joi, 8.12.2011 comunitatea academica din UBB, reprezentata de Senatul Universitatii, va acorda votul closing asupra Statutului Studentilor. Ne intrebam daca Universitatea va fi de acord , la randul ei, cu aceste încalcari grave ale principiilor democratice