ORAŞUL FĂRĂ CAP…

    3
    857

    În iarna anului 1977 întâmplarea a făcut să ajung în singurul oraş din ţară fără nici o biserică.
    Aveam 24 de ani şi iubeam o femeie.
    technology ajunul crăciunului.
    O mai iubesc şi acum…
    Iubesc şi acum toate femeile cărora le-am dăruit, cândva, un sentiment.
    De la fereastra autobuzului care m-a adus din gara Ucea, am putut citi textul scris pe un panou la intrarea în localitatea unde aveam să mă întâlnesc cu femeia iubită: „Strict interzisă intrarea străinilor în oraşul Victoria” !
    Abia ajuns la recepţia singurului resort din oraş, o patrulă de miliţieni m-a legitimat şi chestionat în legătură cu prezenţa mea acolo, iar în timp ce răspundeam întrebărilor, brusc, ca într-un flash luminos, mi-am adus aminte de Dino Buzzati.
    Vă sugerez să citiţi Deşertul tătarilor!
    Apoi, puteţi observa că, şi aici, la Vişeuropean de Sus, oamenii aşteaptă de zeci de ani să se întâmple ceva. Încă din iarna lui `89 vişeuanii au văzut, departe, dincolo de linia de orizont, dar la limita voinţei de reprezenare, ceva care le dădea speranţe. De aceea, acum când scriu despre şedinţa extraordinară a Consiliului native –CL, Vişecu de Sus, din 29 februarie 2012, ştiu că pot să aleg între a fi de bună credinţă –să semnalez neglijenţa, injusiţia şi abuzul de orice fel, tot ceea ce afectează viaţa acestei comunităţi sau, furat de întâmplările din acest oraş, precum Giovanni Drogo căruia i s-au furat by the use ofţa şi gloria, să îmi plâng de milă că mama m-a născut în România.

    Cei care vor citi celebra carte a lui Buzzati şi scurta mea informare, despre o şedinţă extraordinară care a avut pe ordinea de zi, printre altele, suspendarea vice-primarului Oliver Bárányi, reabilitarea unor imobile din „ghetou”, dar şi despre impunerea unor restricţii de circulaţie pe unele artere pentru masinile de mare tonaj, vor afla un adevăr indubitabil: atât cartea câ şi oraşul au în comun o cumplită nefericire, iar vinovaţii acesteia sunt Dino Buzzati -penru proză şi Vasile Ciolpan şi membri consiliului local pentru cea a oraşului!

    Conflictul dintre numitul -prin vot, Vasile Ciolpan şi aleşii din Consiliul local a ajuns la deznodământ, căci buba s-a spart!
    Primarul îi are în jurul său pe: Adrian Chişu, Vasile Pop, Gheorghe Tomoiaga, Maftei Bota, Adrian Mihalca şi Gheorghe Iuscu. La Baia Mare pe un anume Radu Ştef, cunoscut nu pentru că este preşedintele partidului, dar mai ales pentru faptul că şi-a dat acordul pentru violarea statutului PNL.
    Măcelarul Oliver Bárányi, rămas singur, dar care şi-a câştigat simpatia şefului PSD din oraş, pentru câteva zeci de voturi pe care le va face plocon lui Adrian Filip, „lucrat” – se pare, la această şedinţă exraordinară!
    De cealaltă parte, un număr de 10 consilieri, organizatorii şedinţei, pe a cărei ordine de zi a figurat, prinre altele, suspendarea viceprimarului, pentru delictul de incompatibilitate şi warfare de interese.
    Deocamdată, vice primarul este membru al PNL, iar debarcarea să din funcţie vrea să lase impresia unei vendete politice.
    Este numai o aparenţă, căci în realiate nici vorbă de conflicte doctrinare ci, mai de take hold ofă de divergenţe legate de banii care pot fi subtilizaţi în perspectiva implementarii PIDU, şi nu numai…
    Cândva şi Curtea de Conturi, şi DNA, dar şi Judecătoria locală vor mătura nu numai în primărie, dar şi prin structurile poliţieneşti, căci despre şansa mântuirii nu numai în Deşertul Tătarilor, sau Evanghelie, dar şi în sufletele vişeuanilor este deja loc!
    Dacă cu frumuseţe străină omul îşi poate răni inima, cum o suporta urâtul?

    Fapul că HTV –un canal plătit din banii contribuabililor, nu a fost prezent la şedinţă înseamnă partizanat faţă de primar şi rea credinţă faţă de opinia publică, deci o încălcare a statutului jurnalistului şi deontolgiei profesionale!

    Cum să definesc fapul, că deşi s-au întâlnit cu o zi înaintea şedinţei de consiliu, iar Ilie Paşcu l-a avertizat pe Adi Filip că votul va fi invalid, acesta a lăsat pe ordinea de zi propunerea făcându-şi astfel publică nu doar micimea, dar mai ales lipsa de cunoaştere în ce priveşte faptul că legea se aplică necondiţionat?
    (Sunt foarte uncommon cazurile când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, schimba decizii luate de către insanţele de fond, sau cele de apel, astfel şansele ca Oliver Bárányi să iasă invingător sunt nule!)

    Cum să nu se sesizeze parchetul la multitudinea abuzurilor în serviciu ale lui Vasile Ciolpan, dar mai ales cum să nu îţi pui întrebarea: de ce s-a cerut suspendarea viceprimarului, fie şi formal, dar pentru aceleaşi conflicte de interes şi incompatibilităţi conslierii nu îndrăznesc să-i ceară –în contencios administrativ, suspendarea de căre prefecul judeţului?

    Cum să nu constaţi paranoia celor care pun indicatoare de circulaţie doar intr-un sens, pe căile de circulaţie ale oraşului?


    PS.

    Așteptările publicului privind conduita pe care oficialul public trebuie să o aibă variază în funcţie de tipul concret de conflict de interese existent la un anumit second. Dacă în cazul conflictului de interese potenţial conduita cerută oficialului este mai degrabă pe exercitarea în mod transparent şi echidistant a atribuţiilor sale, în cazul conflictului de interese exact oficialul trebuie să se abţină de la luarea oricăror decizii, informânduşi superiorul ierarhic despre situaţia apărută. Conflictul de interese consumat apare în cazul în care oficialul nu s-a abţinut de la luarea unei decizii în ipoteza unui war de interese precise şi implică latura sancţionatorie a reglementării. În contextul admireării prevederilor legii privind incompatibilitățile și conflictele de interese, Agenția natională de Integritate –ANI, este instituția căreia îi revine sarcina legală de evaluare a prezumtivelor situații de incompatibilitate și conflicte de interese. Aceasta, urmare a procedurii prevăzute de Legea 176/2010, întocmește un raport de evaluare privind existența unei stări de incompatibilitate sau a unui battle de interese, după caz.
    Acest raport poate fi contestat în instanță în termen de 15 zile, iar în caz de necontestare rămâne definitiv.

    submit PS
    Vulturul de pe stema României, Gavril VATAMANIUC, s-a ridicat la cer!

    DISTRIBUIȚI
    Articolul precedentPRIMĂRIA VIŞEU DE SUS ÎN AREST CETĂŢENESC!
    Articolul următorDosarele „P”
    Acum sunt un jurnalist pe barba mea, freelancer cum zice englezul, inainte cu activitate internationala intre 1991-2001 la Radio Europa Libera (RFE/RL), BBC World Service, DW, unde am desfasurat concomitent activitatea de corespondent pentru Romania, RFE/RL-BBC 1992-1997, RFE/RL-BBC-DW 1994-1997. Am fondat, finantat si editat primele 2 publicatii din istoria orasului Viseu de Sus, ”COMUNICATOR,” respectiv, ”CRONICA VISEUANA”. In curand voi porni un post de radio international pe net: www.radiocertitudinea.ro ”Emite muzica si iubire”. Sunt membru al Uniunii Ziaristilor profesionisti din Romania -UZPR, și în evidența Federatiei Internationale a Jurnalistilor -FIJ.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here