Cealaltă parte … a morţii lui David!

  0
  1553

  Câţi dintre dumnavoastră nu aţi stat pe gânduri întrebându-vă care să fie sensul vieţii, dacă există viaţă după moartea trupului, dacă există raţiune şi orientare centralizată (Dumnezeu), sau toate se supun principiilor termodinamicii ori jocului întâmplării?

  Răspunsurile sunt la îndemâna noastră, a oamenilor, cu toate că nu există informaţii clare, coerente, corecte despre ceea ce ne aşteaptă dincolo de moarte deşi, literatura de specialitate a consemnat declaraţii din partea celor care au suferit moarte clinică dar, factorul ce complică cunoaşterea de dincolo de moarte este iluzia întrucât informaţiile venite pe calea simţurilor crează o într-atât de intensă senzaţie de realitate încât le acceptăm şi abea dacă le punem sub semnul întrebării!

  Să fie istoria umanităţii plină de erori tocmai din această cauză?

  Moartea, stupidă, a lui David, un băieţel de nici 3 ani, este o realitate tragică în istoria familiei Dologa din Săcel şi a fost consemnată în după amiaza zilei de vineri, 06 februarie 2015 de fişa de observaţie de la Spitalul din Vişeu de Sus.

  (Vineri, o tânără mamă din Săcel şi-a luat copiii, pe fetiţa Andreea-Ioana şi pe David-Gheorghe şi după ce l-a sunat pe Robert Ganea, medic de familie în sat, pentru că amandoi copiii nu se simţeau prea bine, a plecat spre cabinetul medical.

  Andreea era răcită iar, David respira greu şi faptul o neliniştea pe tânăra mamă cu atât mai mult cu cât, băieţelul ei încă din zorii zilei, de pe la ora 03 începu-se a respira cu dificultate!
  – „Am plecat într-o fugă cu copiii spre cabinet”! – îşi aminteşte Rodica Dologa la mai bine de 8 luni de la moartea lui David…

  – „În dimineaţa zilei de 06. 02. 2015 la ora 08:12 am fost sunat de numita Dologa Rodica care mi-a comunicat că are copiii bolnavi şi doreşte să-i consult. I-am spus că o aştept la cabinet cu cei doi copii. La ora 09:28 am fost sunat iar de numita Dologa Rodica şi mi-a spus că este în sala de aşteptare cu cei doi copii, imediat am deschis uşa cabinetului şi desi aveam pacinet în cabinet am chemat-o înăuntru cu cei doi copii. Am oprit consultaţia pacientului din cabinetşi am trecut la consultul minorei Dologa Andreea şi i-am eliberat reţetă. Apoi, l-am consultat pe minorul Dologa Gheorghe David şi i-am comunicat mamei că minorul trebuie spitalizat şi i-am eliberat bilet de trimitere pentru Pediatrie.” –Robert Ganea, medic de familie)

  Au trecut peste 200 de zile de la moartea lui David Dologa…

  Puţini s-au interesat de familia Dologa de parcă, moartea ar fi o întâmplare fără nici o noimă!
  De parcă, medicul de familie Robert Ganea, Colegiul Medicilor din Maramureş, Direcţia de Sănătate Publică Maramureş, Prefectura Maramureş nu ar avea nici o remuşcare sau vreo obligaţie legată de familia Dologa!

  Continui să cred şi să caut înţelesul de înţeles al morţii lui David în nevoia de a schimba fundamental întreg sistemul de sănătate publică cel puţin la nivelul judeţului Maramureş căci, societatea civilă trebuie să manifeste atitudine împotriva erorilor dar, mai ales împotriva abuzurilor din sistem de aceea, am hotărât să privesc către profunzimile celeilalte părţi…

  Vreau să subliniez –deşi am abordat deja speţa în cadrul ultimei emisiuni „Atac la cenzura” de la „Maramureş TV”, faptul că din clipa când David a ajuns la cabinetul medicului de familie Robert Ganea şi până dincolo de mormânt, el a fost şi este ţinta unor persoane de care sistemul trebuie să se descotorească!

  De pildă, Rareş Pop –un şmecheraş clonat politic, pus să managerieze DSP ar trebui să răspundă la întrebări precum:
  – De ce tolerează DSP lipsa unor medici anestezişti în spitalele din Vişeu de Sus şi Borşa?
  – De ce tolerează DSP existenţa şi funţionarea unor secţii lăsate fără medici de specialitate?
  – De ce tolerează DSP lipsa de comunicare din sistem?
  – De ce tolerează DSP managementul defectuos prin care se încalcă legea?

  Întrebările de mai sus se justifică ca urmare constatărilor subsemnatului, situaţia fiind adusă la cunoştinţa secretarului de stat Raed Arafat dar, şi lui Rareş Pop sau prefectului judeţului.

  Superficialitatea şi atitudinea tendenţioasă faţă de David fost vizibilă doar cu câteva ore înainte de a-i fi înmormântat trupul neprihănit, când el a fost îngropat în hârţoagele semnate de Rareş Pop –şeful Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş –DSP MM care, a ordonat amenzi administrative de 1000 lei împotriva medicului pediatru Florea Bora, a directorului medical Vlad Bârle şi a managerului Grigore Ciolpan, fapt care induce ideea existenţei unor erori în ceea ce legea 95/2006 defineşte ca „episod de îngrijire” al pacientului!

  Există în popor o vorbă care spune că, … „mortul se îngroapă cu pământ iar, statul cu hârtii”.

  Colegiul Medicilor din Maramureş a avut nevoie de peste 200 de zile pentru a fabrica hârtiile prin care –aşa cum demonstrează Decizia nr. 8 din 22. 09. 2015, să enunţe că „în acest caz nu este vorbe de o culpă medicală”.
  Trebuie să ai tupeul arogant al de unui derbedeu în tentativa de a-l „înfunda” pe Dumnezeu inducând ideea inexistenţei culpei umane în timpul episodului de îngrijire la care a fost supus David de aceea, pe mine nu mă surprinde nici grava eroare judiciară prin antepronunţarea pe care o probează membri Comisiei de disciplină a Colegiului Medicilor şi cred, de asemenea, că actul semnării acelui înscris este dovada unei crase superficialităţi!

  BILET DE TRIMITERE

  Analizând documentele din dosarul cercetat de comisia juridică nu ai cum să nu observi indolenţa, neglijenţa, incompetenţa birocratică a medicului Robert Ganea care, deşi emite un document medical, încalcă obligaţia de a preciza nivelul de prioritate adică, starea de urgenţă care să susţină diagnosticul identificat.
  Mă întreb: nu cumva în acea dimineaţă de vineri, venind după o noapte de gardă la Azilul de bătrâni medicul de familie al Andreei şi al lui David era epuizat, inapt pentru a asigura accesul în sistemul sanitar pentru pacientul său, la nivelurile de competență cele mai adecvate nevoilor lui David?

  Nutresc speranţa că la centru Colegiul Naţional al Medicilor va dispune o contraexpertiză care va observa abuzurile împotriva legii 96/2006 dar, mai ales un studiu atent al unor documente care, se pare că au fost completate superficial…

  Post Scriptum:
  Dacă în urmă cu câtva timp PSD s-a folosit de profesorii din licee în campaniile electorale acum, probabil din iniţiativa cuplului Ponta-Dragnea rolul de agenţi electorali a fost preluat de medicii de familie de la ţară şi asta va aduce moartea în casele noastre!

  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentScrisoare deschisă către Rareş Bogdan
  Articolul următorJudecata cu măsură … după moartea lui David!
  Acum sunt un jurnalist pe barba mea, freelancer cum zice englezul, inainte cu activitate internationala intre 1991-2001 la Radio Europa Libera (RFE/RL), BBC World Service, DW, unde am desfasurat concomitent activitatea de corespondent pentru Romania, RFE/RL-BBC 1992-1997, RFE/RL-BBC-DW 1994-1997. Am fondat, finantat si editat primele 2 publicatii din istoria orasului Viseu de Sus, ”COMUNICATOR,” respectiv, ”CRONICA VISEUANA”. In curand voi porni un post de radio international pe net: www.radiocertitudinea.ro ”Emite muzica si iubire”. Sunt membru al Uniunii Ziaristilor profesionisti din Romania -UZPR, și în evidența Federatiei Internationale a Jurnalistilor -FIJ.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here