COPII BUCURATI-VA, E ZIUA VOASTRA!

  2
  960

  Liga Naţiunilor Unite, azi Organizaţia Naţiunilor Unite –ONU, adopta în anul 1924 Declaraţia Drepturilor Copilului, un document care avea drept scop asigurarea pe plan mondial a unei legislaţii care să asigure protecţie socială şi fericire tuturor copiilor.
  Un an mai târziu, În 1925 Geneva era gazda unei Conferinţe Mondiale pentru Bunăstarea Copilului, care îşi desfăşura lucrările chiar pe 01 Iunie. Probabil, de aceea ziua de întâi iunie s-a impus drept zi de sărbătoare mondială a copilului.
  S-a stabilit însă, ca această zi a copilului să fie sărbătorită în fiecare ţară, în funcţie de evenimentele şi tradiţiile din istoria naţională. Astfel, În India, ziua copilului se sărbătoreşte la 14 noiembrie – ziua de naştere a primului ministru Jawaharlal Nehru, care iubea foarte mult copiii, în Japonia şi Coreea de Sud se sărbătoreşte la 5 mai, în Brazilia la 12 octombrie, în Mexic la 30 aprilie, Turcia – 23 aprilie, în Indonezia – 8 iunie, în Congo – 25 decembrie.
  Interesant este faptul, că la aceeaşi dată de 01 iunie în China se organizează Festivalul Dragonului –o străveche sărbătoare ce marchează începutul verii, un festival pe care consulatul chinez din San Francisco îl organizează pentru copiii orfani.
  În ce priveşte activităţile ce au marcat această sărbătoare, de-a lungul anilor în oraşul nostru s-au desfăşurat întreceri sportive şi activităţi artistice precum: alergări pe distanţe medii în cadrul aşa numitului cros, concursuri de biciclete şi triciclete, trotinete, mai apoi de carturi, desene pe asfalt, concursuri de recitări, scenete de teatru… diplomele şi premiile răsplătind efortul copiilor. În mediile scrise şi audio-vizuale ai acelor ani de dinainte de 1989 se acordau spaţii în care erau relatate aceste activităţi specifice, însă după anii 90 aceste evenimente au…dispărut! Mişcarea în aer liber a fost înlocuită cu jocuri pe calculator, euforia întrecerilor de odinioară a rămas o dulce nostalgie! Copiii socializează „virtual” căci, în zilele noastre calculatorul personal a devenit –în multe familii, cel mai îndrăgit tovarăş de petrecere a timpului. Copilăria noastră –a celor adulţi a avut alte forme de activitate faţă de cele care sunt la îndemâna copiilor noştri, dar aşa cum o certifică şi imaginile există şi azi forme şi modalităţi de a marca această zi deosebită din viaţa copiilor noştri.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here