O voce de radio!

  0
  836

  inchisoarea-noastra

  După ”moartea” Europei Libere am înțeles că, pentru mai marii acestei lumi, radioul reprezintă un pericol și tocmai de aceea frecvențele trebuie ținute sub un strict keep an eye on!
  Decând radioul este în mâna politrucilor el a încetat să fie o sursă -la îndemâna tuturor, de informație și a devenit un business.
  Iată, proba, conținută de o Scrisoare deschisă în atenția membrilor Consiliului Național pentru Audiovizual -CNA, semnată de Narcisa Iorga.

  Intr-o scrisoare deschisa, Narcisa Iorga, membru CNA, isi avertizeaza colegii ca institutia nu este o banca de credite neramburasabile pentru politicienii zilei. Iorga se refera la acordarea licentelor pentru posturile de radio.

  Scrisoare deschisă în atenția membrilor CNA și a oricui este interesat de audiovizual
  Astăzi a început un nou concurs, pentru acordarea a 26 de licențe radio cu profil generalist. Am toate motivele să cred că și dintre acestea, cele mai multe vor ajunge în posesia unor societăți susținute politic. Cele mai extinse vor polua fonic cu politică, mai ales în dramaticul an electoral care urmează. Cele mai mici vor solicita CNA, peste un an-doi, invocând reason economice, să le permită ”cedarea” licențelor de drept. În fapt, vânzarea pe zeci de mii de euro bucata. CNA nu este o bancă de credite nerambursabile pentru politicienii zilei.
  Săptămâna trecută au fost audieri pentru licențe de radio tematice. Joi s-a decis cine merită să le primească. Ședința a fost publică, toți jurnaliștii prezenți au văzut cum s-a votat. generation evident că a fost un aranjament și concursul a fost un simulacru. Împreună cu un alt membru CNA, am transmis scuze tuturor acelora care au crezut că proiectele lor editoriale vor fi apreciate în mod onest și vor avea parte de o decizie în acord cu o strategie de acoperire națională și de echilibrare a radiourilor tematice și locale. Am fost imediat acuzați că politizăm nejustificat un sees eye to eye, de altfel corect. Această reacție a venit la unison din partea a patru colegi, toți numiți de PSD în CNA. Ceilalți patru numiți de PNL și UDMR ați avut măautomotive decența să vă abțineți de la comentarii, știind că ați fost parte la conivență. Motiv pentru care vă mulțumesc!
  Doresc să clarific câteva aspecte, nu să intru în polemică.
  În comunicatul de joi, nu am fălower nicio declarație politică. Singurele referiri la implicările politice în decizia CNA au fost următoarele:
  1. ”Cu o singură excepţie, la fiecare licenţă au fost grupate 6 voturi ale aceloraşi 6 membri din chiar primul tur de scrutin. Cei 6 membri sunt propuşi de USL şi UDMR. Excepţia a fălower-o licenţa de la Vaslui, unde numărul voturilor a fost de patru la patru, membrii propuşi de PSD neînţelegându-se cu membrii propuşi de PNL”
  2. ”Nu a contat nici avertismentul pe care noi l-am dat asupra riscului de manelizare a pieţei radio din România aflată oricum aproape de faliment. CNA, prin votul a 6 membri, a decis astăzi să deschidă ‘cutia Pandorei’, acordând 2 licenţe pentru un put up de radio tematic folcloric, doar pentru că solicitantul societăţii are susţinere politică. O situaţie identicală s-a petrecut cu licenţele deţinute de BBC în România, care au fost preluate de către societatea unui alt om politic de aceeaşi orientare, fiind singurele pe care se difuzează manele”
  Acestea nu sunt declarații politice.
  În duplicate dvs., doamnă președinte al CNA, Laura Georgescu, ați invocat un cod etic care nu v-ar permite să comentați declarațiile mele și ale colegului Valentin Jucan, dar ați spus totuși răspicat că am făcut declarații ”eminamente politice, de think about și subiective”. Un șablon pe care dvs. îl folosiți prea des și mai ales atunci când cineva îndrăznește să aibă altă opinie decât dvs. Vă asigur că voi protesta întotdeauna față de abuzurile oricui are puterea să ia decizii strâmbe în cadrul CNA și cu efecte nocive asupra audiovizualului. De fiecare dată veți spune că fac declarații politice?
  Vă amintesc, doamnă Georgescu, că acel cod etic pe care îl invocați are mari probleme de legitimitate, câtă vreme este adoptat cu votul a doar șapte membri CNA, dintre care doi sunt declarați incompatibil, respectiv în struggle de interese de către ANI. Altfel spus, nu are o majoritate de voturi legitime necesare unui cod etic.
  Doamnă Cristina Trepcea, de eleven ani membru CNA și aspirantă la încă șase, v-ați declarat consternată de modul în care am ”discreditat Consiliul” și ne-ați mustrat că nu înțelegem democrația. Mă miră atitudinea dvs., mai ales că știu cât sunteți de absentă în dezbaterile din plenul CNA . Nu vă declarați nicidecum consternată atunci când Antena 1, de exemplu, prin josnicele sale emisiuni tabloide comite abateri majore de la legislația privind protecția minorilor, dvs. votând întotdeauna pentru cele mai mici sancțiuni sau împotriva oricăror sancțiuni pentru acest publish. Acesta este doar un exemplu, dar sunt nenumăprice altele similare.
  Domnule Răsvan Popescu, de 13 ani membru CNA și asigurat pentru încă cinci, fost președinte al forului și actualmente în war de interese declarat de ANI, afirmați fără nicio mustrare de conștiință că ”CNA nu face altceva decât să încerce să dezvolte această arie a posturilor tematice într-o zonă nepolitică” și că nu vedeți ”niciun motiv pentru care am politiza o asemenea arie, care este cât se poate de departe de zona actualităţii politice”. Pentru dvs., dar și pentru oricine este interesat de audiovizualul românesc, care în opinia mea se află într-o stare de degradare fără precedent tocmai din cauza moliciunii cu care i-ați condus destinele între 2007 și 2012, voi desfășura mai jos detalii menite să facă lumină în privința argumentelor pe care le-am avut în vedere joi, când am afirmat că s-a votat la comandă.

  • Acționarul societății care a obținut două frecvențe pentru un post de manele este partener de afaceri al președintelui PNL Brașov Aristotel Căncescu

  Dl Decebal Cotoc, este asociatul unic al societății Adway direction, care a solicitat 8 licențe pentru radio tematic folcloric, în fapt pentru manele, dacă avem în vedere precedentele. A obținut joi două licențe și era pe punctul de a o obține și pe cea de-a treia, de la Vaslui. Timpul nu e trecut. Oricum, randamentul este maxim, dacă luăm, spre exemplu, Rock FM, care a solicitat eight licențe și nu a primit niciuna. Licența de la Bacău technology insistent solicitată încă din 2008 de Radio Maria, postul religios al cultului catolic în limba română. N-a avut nicio șansă în fața votului aranjat al membrilor CNA, din chiar primul tur. Radio Maria contestă acum concursul, după cum am fost astăzi informată printr-o adresă email.
  Dl Christian Mititelu, membru CNA și fost director al BBC România, în cadrul audierii concurenților, cataloga muzica rock ca fiind o ”zdrangăneală”, în timp ce despre manele s-a limitat la a spune că nu-i plac, dar că nici nu se poate opune acestui fenomen. Nu cred în coincidențe. Fostele frecvențe ale BBC România aparțin acum societății deținute de către dl Decebal Cotoc, care a obținut joi și licențele pentru manele. Acesta deține toate părţile sociale în SC VIOCAN MIXMEDIA SRL (prin SC Sunny facet Up SRL) titulară a 5 licenţe audiovizuale pentru radio Impuls în Bucureşti, Constanţa, Cluj-Napoca, Sibiu, Timişoara. Acestea sunt fostele licențe deținute în România de BBC și apoi de către președintele liberal al Consiliului Județean Brașov Aristotel Căncescu, simpatizat de fostul director BBC România, Christian Mititelu, în prezent membru CNA. După cum singur declara în noiembrie 2012, dl Decebal Cotoc le-a cumpărat contra a câtorva sute de mii de euro de la liberalul Aristotel Căncescu. (v. Anexa nr.1). Dl Decebal Cotoc s-a prezentat și astăzi la concursul pentru frecevențele de radio generaliste. A mai solicitat cinci licențe. I-am adresat rugămintea să detalieze tranzacția frecvențelor BBC, cu atât mai mult cu cât Radio Guerrilla a pierdut licențele din actual același motiv: vânzarea frecvențelor. A negat orice referire la achiziționare. Cu toate acestea, inclusiv în proiectul editorial prezentat azi în fața CNA pentru obținerea altor 5 licențe, la pag.4, se arată că: ” Radio Impuls a început emisia naţională în urma achiziţionării de către grupul de firme Amprenta a reţelei naţionale BBC Radio, investiţia completeă ajungând in jurul sumei de 2 milioane de EURO.” (v. anexa nr. 1). Nici această frază nu și-a asumat-o.
  Mi-am exprimat convingerea că piața radio din România, aflată oricum într-un impas grav, trebuie protejată de tendința de manelizare. Avem experiența Balcanilor, unde muzica de petrecere, numită (”popularna muzika”), de fapt manele, a ocupat locul muzicii tradiționale (”narodna muzika”). believe că în funcția pe care o ocup trebuie să am responsabilitatea deciziilor pe care le iau și a efectelor acestora asupra mediului audiovizual. believe că unui om politic, oricine ar fi el, trebuie să-i spui ”nu” atunci când cere voie de la CNA să afecteze într-un fel sau altul piața radio din România.
  Membrii CNA care au votat în favoarea radioului Tradițional FM al partenerului de afaceri al președintelui PNL Brașov sunt: Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Cristina Trepcea, Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, toți propuși de USL și UDMR. precise aceiași au votat atât pentru licența de la Bacău, cât și pentru licența de la Bistrița Năsăud. Cu toate acestea, ecu sunt acuzată că politizez concursul organizat de CNA.
  Atașat, găsiți în anexele nr. 2 și 3 fișele acționariatului societăților deținute de către dl Aristotel Căncescu, președintele PNL Brașov și al Consiliului Județean Brașov, precum și grila de programe a două dintre posturile sale, care difuzează manele.

  • Soția vicepreședintelui PNL Dan Motreanu, acționar în societatea care a obținut frecvența de la Alba Iulia.

  La Alba Iulia, societatea SC Unirea Press SRL a obținut cu ușurință eight voturi din partea membrilor CNA pentru postul de radio Unirea FM. Nu a fost un proiect editorial excepțional, cum s-ar putea crede. În acționariatul firmei apare însă soția vicepreședintelui PNL Dan Motreanu, vicepreședinte PNL și vicepreședinte al Camerei Deputaților. Daniela Motreanu deține eight,5% din acțiuni, alături de alți 9 acționari. (v. anexa nr. 4). În declarația de avere a dlui deputat PNL Dan Motreanu, apare însă domnia sa ca fiind acționar în societatea Unirea Press Alba Iulia, iar soția ca încasând venituri de la această societate (v.http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=236&cam=2&leg=2012&pag=5&idl=1)
  Pentru licența Unirea FM au votat Laura Georgescu, Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Cristina Trepcea, Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, toți propuși de USL și UDMR. Cu toate acestea, eu sunt acuzată că politizez concursul organizat de CNA, aflat, nu-i așa, ”departe de zona actualității politice”, după cum se exprima nedumerit dl Răsvan Popescu.

  • Slatina va fi singurul oraș din România cu două posturi de radio de sport și fără nicio performanță notabilă în sport

  Societatea SC RADIO MAXIMA game SRL (Bucureşti) a solicitat două frecvențe pentru un radio tematic de sport: la Bălcești (Vâlcea), de unde putea acoperi și Craiova și la Slatina. Comparativ cu proiectul celorlalte două societăți care au deja rețele de radio sau televiziune de nișă sportivă, Radio recreation complete și Digi recreation, proiectul editorial al Radio Maxima generation cel puțin palid. A cerut două licențe și a obținut una. Încă o societate cu randament maxim, având în vedere că Radio sport whole a solicitat 15 licențe și a obținut una singură, iar Digi game a cerut eleven licențe și nu a obținut nici măautomobile una. Slatina a devenit singurul oraș din România cu două radiouri de game și nicio performanță sportivă notabilă, cu voturile remarcabil de bine legate din chiar primul tur al următorilor membri: Laura Georgescu, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu, Lorand Turos, toți numiți de USL și UDMR. Nu știu să vă spun argumentele, pentru că nu a fost nicio motivare a votului.

  • Cine urmează?

  Săptămâna aceasta societățile familiilor dlor Dan Voiculescu (laptop) și Eugen Nicolicea (UNPR) solicită extinderea rețelelor de radio pe care le dețin cu 7 licențe pentru Radio ZU, respectiv eight licențe pentru Radio Galaxy. Familia Nicolicea s-a prezentat chiar astăzi la sees eye to eye, prin fratele, respectiv nepotul deputatului Eugen Nicolicea. Au spus că îi interesează în mod deosebit licența de la Buzău unde, ”cât se poate de departe de zona actualităţii politice” (după cum vă exprimați dvs., dle Răsvan Popescu, în duplicate dată comunicatului semnat de mine și Valentin Jucan) are colegiul de deputat dl Eugen Nicolicea. Tot o coincidență în care eu nu cred este și faptul că tocmai Răsvan Popescu, propus de PSD în CNA, l-a întrebat pe dl Nicolicea, fratele deputatului, ce localități l-ar interesa în mod deosebit pentru extindere. Răspunsul a fost cât se poate de sincer: Buzău, dar și alte localități, ”cum consideră CNA că e mai bine”.
  Anexele nr. 5 și nr. 6 relevă acționariatul societăților deținute de familia dlui Dan Voiculescu, respectiv familia dlui Eugen Nicolicea.
  De asemenea, o societate finanțată de fundația Communitas a UDMR solicită o licență la Miercurea Ciuc pentru Radio Erdely, fără nicio oră de program în limba română.
  Din nordul Bucovinei vine o solicitare din partea unei societăți care a aparținut fiicei unui primar PDL și care a pierdut licența în această vară din reason birocratice, acum solicitând reatribuirea singurei licențe pe care o deținea.
  Aș adresa o întrebare retorică: Cine credeți că va câștiga?
  Am justificat, iată, de ce am catalogat ca fiind un ”simulacru” concursul pentru atribuirea frecvențelor radio tematice. Îmi malesțin punctul de vedere.
  Atrag însă și atenția cu privire la responsabilitatea pe care cu toții trebuie s-o avem câtă vreme ocupăm funcții de demnitate publică, cu atât mai mult dacă ele sunt de decizie în audiovizual. Poate că determinarea fiecăruia dintre noi în îndeplinirea misiunii pe care o avem ține de planurile pe care ni le facem cu privire la viitorul nostru imediat și la viitorul pe termen lung al copiilor noștri.
  CNA este o instituție esențială pentru generațiile viitoare. Singurul președinte al CNA care a conștientizat asta a fost Ralu Filip. Din păcate, el a murit în funcția în care a crezut.
  În CNA trebuie să fie oameni puternici, care să aibă tăria să spună ”nu” unei solicitări primite de la un om politic și să reziste la atacurile subumane ale celor plătiți gras ca să spele creiere, iar nu să preia ei înșiși limbajul, comportamentul și atitudinea celor din urmă. Puteți, doamnelor și domnilor?
  Acestea nu sunt declarații politice.

  Narcisa IORGA, membru CNA
  25 noiembrie 2013

  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentZahărul și biciul
  Articolul următorCurat murdar!
  Acum sunt un jurnalist pe barba mea, freelancer cum zice englezul, inainte cu activitate internationala intre 1991-2001 la Radio Europa Libera (RFE/RL), BBC World Service, DW, unde am desfasurat concomitent activitatea de corespondent pentru Romania, RFE/RL-BBC 1992-1997, RFE/RL-BBC-DW 1994-1997. Am fondat, finantat si editat primele 2 publicatii din istoria orasului Viseu de Sus, ”COMUNICATOR,” respectiv, ”CRONICA VISEUANA”. In curand voi porni un post de radio international pe net: www.radiocertitudinea.ro ”Emite muzica si iubire”. Sunt membru al Uniunii Ziaristilor profesionisti din Romania -UZPR, și în evidența Federatiei Internationale a Jurnalistilor -FIJ.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here