La scurtă vreme după revenirea mea din exil scriitorul și publicistul Vasile Radu Ghenceanu (†) a publicat în ”Graiul Maramureșului” cu titlul ”3285 de semne ale profesiei de a fi curios -interviu cu Mircea Şerban”, din care am să citez un pasaj, semnificativ pentru perspectiva asupra raportului societate-mass media-autoritatea de stat; iată pasajul: … ”Gazetăria pe lângă faptul că e un ”parlament din hârtie” (definiţie plină de har a unuia din mentorii mei budapestani), presa deci, este şi maşina de gunoi ce cară la revărsatul zorilor pestilenţa vieţii noastre economice, resturile împuţite ale vieţii publice, surplusul unor gunoaie de aruncat, ori de-ascuns. Ei bine, nu chiar pe toate căci, o mare parte din mizeria esenţială rămâne ”clasificată” în seif-uri bine ermetizate. Adevăratele secrete, aidoma cadavrelor importante, rar ies la iveală, ceea ce înseamnă că mass-media este şi un paravan!”
În amiaza nopții de marți spre miercuri (30-31 ianuarie 2018), la Repedea s-a întâmplat un eveniment –deloc întâmplător ci, specific fenomenelor din domeniul teoriei probabilităților!
După cum cititorii știu, prin eveniment teoria probabilităților definește orice rezultat al unui experiment.
Practica reține 3 categorii de evenimente, după cum urmează: sigure, imposibile, întâmplătoare!
Autoritatea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, în concordanță cu sintagmele utilizate în textele Ordonanțelor nr. 104 și nr. 105 din 2001, precum și Legii nr. 314/2013 adică, cele care-i asigură norma legală de funcționare și precizează fondul evenimentelor de criminalitate transfrontalieră, precum și modalitatea de soluționare a acestora a consemnat evenimentul ca fiind ”eveniment de frontieră”.
Textul de față va încerca –din perspectiva teoriei probabilităților, să facă demonstrația încadrării faptelor petrecute în categoria evenimentelor ce se produc în mod obligatoriu căci, este vorba de un anumit experiment adică, un eveniment sigur!
Experimentul din care face parte cazul ”Repedea-Cepil” poartă numele securizare depozit și a fost creat în timp în urma eșecurilor pe care afacerile ”Țigareta 1” și ”Țigareta 2” le-au colectat.
Dincolo de cifra de afaceri (ilegale) în care au fost derulate acestea, ele au avut drept scop asigurarea unor spații de depozitare securizate pentru mărfurile ce urmau a fi traficate fraudulos pe piața românească.
(Iată, de pildă, valoarea accizelor și TVA al celor 72,8 tone de țigări ce au intrat în România venind din Ucraina, în anul 2014: 5,77 milioane Euro!
Cifrele au fost comunicate Instituției Prefectului, sursa documentării noastre.
Permiteți-mi următoarea întrebare și răspundeți dumneavoastră, cititorii, ca să nu fiu acuzat de comentariu subiectiv: Dacă admitem, cu totul excepțional, faptul că Poliția de Frontieră își desfășoară activitatea cu un coeficient de succes de 50%, unde să fie oare, depozitul pentru cantitatea de 72,8 tone de țigări, ce urmează a fi introdusă pe piața (neagră) românească?
Ce nu specifică înscrisul emis sub tutela juridică a MAI este destinația și proba verității cu privire la cele 72,8 tone de țigări, chestiune nesemnificativă, iată, pentru Prefectura Județului Maramureș…)
Așadar, evenimentul de frontieră petrecut în zorii zilei de 31 ianuarie, trebuia să capete și vizibilitatea unui eveniment sigur, deloc imposibil, nicidecum întâmplător de aceea, cazul ”Repedea-Cepil„ a fost mediatizat cu o brutalitate canibalică și premeditare malefică cu scopul de a crea un impact emoțional specific schizofreniei paranoice!
Voi reveni…